Dostupni linkovi

Diznijev animirani film sa gej tinejdžerom nepoželjan u Novom Pazaru


Plakat na Disnijevoj svjetskoj premijeri "Strange World" ispred holivudskog teatra El Capitan u Los Angelesu, Kalifornija, SAD, 15. novembra 2022.
Plakat na Disnijevoj svjetskoj premijeri "Strange World" ispred holivudskog teatra El Capitan u Los Angelesu, Kalifornija, SAD, 15. novembra 2022.

Šta spaja bliskoistočne i azijske gradove i Novi Pazar na jugozapadu Srbije? Ni u jednom od njih ne može se pogledati prvi dečiji animirani film u kojem je Dizni (Disney) predstavio lik gej tinejdžera.

U državama Bliskog istoka i Azije film se ne emituje, jer je po njihovim zakonima homoseksualnost kažnjiva.

U Srbiji to nije slučaj, ali prema istraživanjima međunarodnih organizacija, procenat poštovanja LGBT prava i sloboda je svega 37 odsto.

LGBT prava i slobode u Srbiji narušena su tokom 2022. godine delovanjem desničarskih partija i organizacija, kao i protivljenjem verskih organizacija.

Zašto se film ne emituje u Novom Pazaru?

Animirani naučno-fantastični film "Čudesni svet" je na bioskopskim repertoarima širom Srbije – osim u Novom Pazaru.

Lokalni kulturni centar, koji je u nadležnosti gradskih vlasti, doneo je odluku da film skine sa repertoara posle jednog emitovanja 25. novembra – nakon pritužbi roditelja da "propagira homoseksualnost."

Obustavu filma je tražila Novopazarka Irma Koca Dagli, koja kaže da je bila "glas roditelja."

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) je izjavila da je takav zahtev podnela nakon što je sa decom pogledala film u bioskopu.

"Film, iako potpisan kao dečiji, nije adekvatan ciljnoj grupi kojoj je namenjen, nižem školskom uzrastu - zato što otvoreno promoviše homoseksualizam. Distributeri ovog filma nisu upozorili roditelje na temu, već je to skrivena poruka kroz glavni lik", rekla je ona.

Dodaje da "ne želi da se deca zbunjuju."

"Kao neko ko je odgovoran za vaspitanje svoje dece, svo troje imaju ispod devet godina, ne želim da se to njima još uvek servira. Ako je odluka nekog 18-godišnjaka da otkriva i razume različite pojave u društvu, to je njegov izbor. Ali želim da deci bude jasno, da razlikuju dva pola, da imaju mamu i tatu", istakla je.

Prema njenim rečima, Kulturni centar je "brzo uvažio sugestiju i obećao da će ubuduće posvetiti više pažnje opisu filma, njegovoj radnji i poruci."

Šta je odgovor Kulturnog centra?

Urednica dramskog i filmskog programa u Kulturnom centru u Novom Pazaru Elma Šabanović izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se film "Čudesni svet" ne prikazuje jer je "ispoštovan zahtev publike."

"U slučaju ovog filma, zahtev publike je bio da prosto više nema interesovanja, da nije u skladu sa željama naše ciljne grupe. Posle prvog emitovanja nismo prodali nijednu kartu i odlučili smo da reprize ne bude", rekla je Šabanović.

Izjavila je i da se svi filmovi koji su na bioskopskim programima u Srbiji, emituju i u Kulturnom centru Novog Pazara, uz naglasak da ta institucija "nema cenzuru, niti vrši bilo kakvu diskriminaciju onoga što se nudi."

"Bilo je do sada više filmova sa tematikom gej populacije, filmova koji su za +18 godina, sve ono što je bilo na repertoaru cele Srbije", izjavila je Šabanović.

Poverenica poziva na poštovanje različitosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica Janković poručila je da ustanove imaju pravo da uređuju kulturni program, ali da se to ne sme raditi tako da se podstiče i širi diskriminacija prema bilo kome.

"Ukoliko je zaista razlog povlačenja filma sa repertoara bioskopa prigovor roditelja zbog toga što junak filma voli isti pol, to je za svaku osudu", saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta Poverenice.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti je nezavisno telo, formirano 2009. godine. Pored ostalog, zadatak Poverenice je da prati sprovođenje Zakona o zabrani diskriminacije.

U odgovoru se dodaje i da ne stoji obrazloženje da se "filmom ugrožavaju porodične vrednosti."

Podseća se i da se i u bioskopu i na televiziji "prikazuju najrazličitiji sadržaji sa upitnim sadržajem po pitanju vrednosti i umetničkih kvaliteta."

"Roditelji treba da vaspitavaju svoju decu u skladu sa svojim uverenjima, ali deci ne treba usađivati predrasude, već vrednosti tolerancije, razumevanja i prihvatanja različitosti. Na ovaj način se to ne postiže", zaključuje se u odgovoru Poverenice.

Na pitanje da li odluka novopazarskog kulturnog centra da film skine sa repertoara predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije, iz kabineta Poverenice je odgovoreno da se to može utvrditi "isključivo u postupku" pred Poverenikom.

Da bi Poverenik odlučio da li je došlo do diskriminacije mora mu se podneti pritužba, nakon čega se sprovodi postupak i donosi mera.

Pritužbe mogu podneti pojedinci ili organizacije.

"Očekujemo da nam ovim povodom (povodom filma u Novom Pazaru) stigne pritužba", poručeno je iz kabineta Poverenice.

Odnos prema LGBT u Novom Pazaru

Grad Novi Pazar, do objave teksta, nije odgovorio na upit RSE o povlačenju filma sa LGBT sadržajem iz bioskopa. Na vlasti u gradu su Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) i Srpska napredna stranka predsednika države Aleksandra Vučića.

U gradu veliku podršku građana uživaju i opozicione partije – Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Stranka pravde i pomirenja na čijem je čelu Usame Zukorlić, sin pokojnog muftije Muamera Zukorlića.

Obe ove partije su poznate po diskriminaciji i uvredama na račun LGBT zajednice.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je 2. decembra donela odluku da je u jednom od svojih poslednjih javnih istupa Sulejman Ugljanin prekršio Zakon o zabrani diskriminacije – zbog isnošenja diskriminišućih stavova o istopolnim zajednicama.

Od njega je pre mesec dana zatraženo da se javno izvini LGBT populaciji i povuče izjavu sa svog Jutjub kanala, ali to nije ispunjeno, ocenila je Poverenica.

Osude cenzure

Odluku novopazarskog Kulturnog centra, Aleksandar Savić iz nevladine organizacije "Da se zna" tumači kao "još jedan od pokazatelja kakvi su društvo i institucije Srbije."

Organizacija "Da se zna" dokumentuje nasilje i diskriminaciju koji su motivisani homofobijom i transfobijom.

Samo tokom 2021. godine, u Srbiji su evidentirana 83 incidenta motivisana mržnjom prema LGBT osobama, a od tog broja je 19 slučajeva fizičkog nasilja.

"Ukoliko film Čudesni svet 'propagira homoseksualnost', da li to znači da drugi 'propagiraju heteroseksualnost'. Niko na ovaj način ne bi smeo da cenzuriše umetnost i film", izjavio je on.

Podsetio je i na urušavanje prava LGBT zajednice u Srbiji tokom 2022. godine.

Trasom Evroprajda u centru glavnog grada Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Uoči Evroprajda – međunarodne manifestacije posvećene pravima LGBT zajednice, desničarske organizacije i Srpska pravoslavna crkva protestovali su protiv njegovog održavanja.

Manifestacija je, uprkos zvaničnoj zabrani policije, ipak održana u septembru 2022. godine, uz sporadične incidente.

SPC i desničari bili su i najglasniji u pozivima da se iz nastave povuku lekcije iz udžbenika biologije – o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ministarstvo prosvete je taj zahtev ispunilo u oktobru 2022. godine, odlukom da se "lekcije hitno isprave." Potez ministarstva naišao je na osudu domaćih i međunarodnih organizacija za ljudska prava, uz potpisivanje peticija da se lekcije vrate u nastavu.

Desnica sada ide korak dalje sa zahtevima – da se i iz drugih udžbenika, od istorije, preko sociologije, do psihologije – izbace lekcije koje "promovišu LGBT ideologiju."

"Niko neće postati LGBT kada vidi film"

"Diskriminacija LGBT zajednice" - tako Goran Miletić iz međunarodne nevladine organizacije Civil right defenders opisuje skidanje Diznijevog filma sa repertoara novopazarskog bioskopa.

"Iako je pravo svake institucije da sama uređuje svoj program, problem je kada su razlozi da nešto ne bude na repertoaru diskriminatorne prirode. Oni su tim činom izbrisali jednu grupu građana Srbije, samo zbog njihovog identiteta", ukazao je za RSE.

Miletić je podsetio je da je zahtev za povlačenjem fima došao od "dela roditelja koji su bili glasniji."

"Potpuno je neprihvatljivo da jedna mala grupa ljudi nameće kršenje ljudskih prava u državi gde su zakoni i standardi vrlo jasni", naglasio je.

Argument "deca će to videti", ne stoji sa naučnog stanovišta, ističe Miletić.

"Neće nijedno dete postati LGBT kada vidi film, tu ne postoji nikakva uzročno-posledična veza. To nije tačno", dodaje.

Srbija - Mladi upozoravaju: Ovde se krše ljudska prava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Miletić ukazuje i da predstavnici vlasti i političkih partija na državnom nivou treba da ukažu javnosti da je odluka novopazarskog kulturnog centra "diskriminatorna, protivzakonita i neprihvatljiva."

"Uvek kada imamo neki incident koji deluje prilično lokalno, u jednoj školi, bioskopu, jednoj lokalnoj sredini – pitanje koje treba da postavimo je da li postoji jasna i adekvatna reakcija vlasti i institucija ili ne", dodao je.

Ističe da je film "Čudesni svet" važan za LGBT zajednicu na globalnom nivou.

"LGBT osobe su činjenica, one su naše komšije, kolege, članovi porodica i neko koga treba podržati, a ne odbacivati, ili uraditi bilo šta negativno. U filmu treba da vidimo samo pozitivno i nešto što će posledično da smanji nasilje i diskriminaciju prema LGBT osobama", dodao je.

"Čudesni svet"– avanturistički animirani film

Yahoo Entertainment opisuje "Čudesni svet" kao naučno-fantastičnu avanturu, inspirisanu pričama Žila Verna, francuskog pisca naučne fantastike iz 19. veka.

U fokusu je avantura porodice istraživača Klejd (Clade), koji zajedno plove "neistraženom i opasnom zemljom."

Plakat dočekuje goste na Disnijevoj svjetskoj premijeri "Strange World" ispred holivudskog teatra El Capitan u Los Angelesu, Kalifornija, SAD, 15. novembra 2022.
Plakat dočekuje goste na Disnijevoj svjetskoj premijeri "Strange World" ispred holivudskog teatra El Capitan u Los Angelesu, Kalifornija, SAD, 15. novembra 2022.

To je i prvi Diznijev animirani film u kojem je protagonista gej.

Najmlađi član porodice Klejd, 16-godišnji Itan, zaljubljuje se u momka. Porodica prihvata i ohrabruje njegov izbor.

"Ovo nije priča o dečaku koji saopštava porodici da je gej, niti da on traži prihvatanje svog identiteta", izjavio je glumac Jabuki Jang Vajt (Jaboukie Young-White) koji pozajmljuje glas glavnom liku Itanu.

"To što je Itan gej nije fokus filma, niti je tome data prevelika pažnja. To je deo Itanovog identiteta i samo jedna od mnogih stvari koje čine njega kao osobu. Mislim da je to sjajno", rekao je Jang Vajt za Yahoo Entertainment.

Dodao je da bi voleo da je ovakvih animiranih filmova bilo tokom njegovog odrastanja.

Posledice "Čudesnog sveta" za Dizni

Uoči premijere "Čudesnog sveta", holivudski portal koji prati industriju zabave Deadline, izvestio je da je Dizni doneo "preventivnu odluku" da film ne distribuira u 20 država - u kojima bi zbog cenzure vlasti tražile da Dizni izvrši izmene koje bi uticale na radnju filma.

"Ovo uključuje čitav Bliski istok, Kinu, Maleziju, Indoneziju, Pakistan, Tursku, Vijetnam, istočnu Afriku (Tanzanija, Uganda, Kenija), zapadnu Afriku (Nigerija, Gana), Maldive, Nepal i Bangladeš. Film se ne distribuira ni u Rusiji zbog sankcija", piše Deadline.

U mnogim od ovih zemalja je homoseksualnost kažnjiva.

Yahoo Entertainment ukazuje da je Diznijeva odluka da budu više LGBT inkluzivni u filmovima i TV serijama, i ranije imala posledice po produkciju u državama Bliskog istoka i Azije.

Prvo je u više bliskoistočnih država, pored ostalih u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji bio zabranjen film "Napred (Onward)" iz 2020. godine, u kojem je Dizni predstavio prvi lezbejski lik.

Prema pisanju portala Deadline, Rusija je u tom filmu cenzurisala scenu u kojoj se aludira da je jedna od junakinja lezbejka i reč "devojka" zamenila rečju "partner", kako bi izbegla pominjanje pola.

Animirani film "Baz Svetlosni (Lightyear)" iz 2022., u kojem je prikazan prvi istopolni poljubac, bio je zabranjen u 14 država kojima je homoseksualno ponašanje i dalje nezakonito.

Producentkinja filma "Baz Svetlnosni" je tada izjavila za Reuters da su vlasti u Kini zatražile uklanjanje pojedinih scena, što je Dizni odbio da uradi.

Sličan slučaj je 2021. godine bio i sa igranim filmovima iz Dizni produkcije - "Priča sa zapadne strane (West Side Story)" i "Večiti (Eternals)", zbog LGBT likova i tema, ukazao je Yahoo Entertainment.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG