Dostupni linkovi

Evropska komesarka: LGBTIQ prava su ljudska prava


Evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali (Dalli), koja dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu povodom Evroprajda 2022, izjavila je da su LGBTIQ prava ljudska prava, saopštila je EU info mreža.

"Na konferenciji o ljudskim pravima Evroprajda ponovo ću istaknuti da su LGBTIQ prava ljudska prava, a sva ljudska prava su LGBTIQ prava. Jednakost i ljudska prava su neraskidivi", rekla je komesarka.

Prema njenim rečima, nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja ne smeju pokušavati da to potkopaju.

Za subotu 17. decembar zakazana je Parada ponosa u Beogradu u okviru manifestacije Evroprajd 2022 - evropske manifestacije posvećene LGBT+ pravima čiji je glavni grad Srbije ovogodišnji domaćin.

Policija je zabranila tu šetnju navodeći bezbednosne rizike kao razlog.

Zabranjen je i anti-LGBT protest ekstremno desničarskih organizacija.

Organizatori su uložili žalbu Upravnom sudu na policijsku zabranu i najavili da će 17. septembra svakako izaći na ulicu u šetnju

Nemačka Vlada: Neprihvatljiva odluka MUP-a da zabrani šetnju

Izaslanik nemačke Vlade za pitanja LGBTIQ Sven Leman ocenio je da nije prihvatljiva odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da zabrani Evroprajd šetnju, prenela je Beta.

"Znajte da vlada Nemačke stoji uz LGBTIQ+ zajednicu u borbi za njena prava", rekao je Leman na otvaranju izložbe u okviru nedelje Evroprajda u nemačkoj ambasadi.

On je naglasio da nemačka vlada ima cilj da zaštiti svakog čoveka bez obzira na njegovu seksualnu orijentaciju i dodao da je važno to što je Srbija prva zemlja u jugoistočnoj Evropi u kojoj se održava ta manifestacija.

"Umesto da obezbedi, država je odlučila da zabrani čoveku da bude ono što želi. Svako mora da ima jednaka prava", istakao je on.

XS
SM
MD
LG