Dostupni linkovi

Kanton Sarajevo od 400.000 ljudi dobiće prvi izolatorij za 44 pacijenta


U izolatoriju će biti smješteni oboljeli od COVID-a 19 sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom
U izolatoriju će biti smješteni oboljeli od COVID-a 19 sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom

U Sarajevu su počeli građevinski radovi na realizaciji novog COVID izolatorija koji će biti smješten u prostoru bivšeg Armijskog medicinskog centra u krugu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, potvrdio je u srijedu, 21. listopada, Radio Slobodna Europa (RSE) Ednan Drljević, šef COVID odjela u toj bolnici.

Odluka o uspostavljanju ovog izolatorija donesena je na sjednici Vlade Kantona Sarajevo 27. kolovoza, nakon čega su uslijedili pripremni radovi, angažiran je izvođač radova koji će raditi na građevinskim radovima i na novim instalacijama. Vlada Federacije BiH (FBiH) odluku o preuređenju tog prostora za izolatorij donijela je 2. srpnja.

Kako navodi Drljević, izolatorij će biti operativan u prosincu i imat će na raspolaganju 44 kreveta. Kanton Sarajevo inače čini grad Sarajevo i pet općina, gde prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. živi oko 414.000 stanovnika. U budućem izolatoriju će biti smješteni oboljeli od COVID-a 19 sa srednje teškom i lakšom kliničkom slikom.

„Dobili smo od Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo četrdesetak medicinskih radnika, među kojima su doktori i medicinske sestre koje ćemo sada obučiti i pripremiti za liječenje COVID pozitivnih pacijenata. Naručili smo opremu, nešto smo i dobili. Dobili smo nekih pet respiratora, a ostalo ćemo dobiti u narednom periodu“, kazao je Drljević.

Dvije faze za realizaciju novog izolatorija

Vrijednost ovog projekta je oko milijun KM (500.000 eura), a Vlada KS ga realizira u suradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U Kantonu Sarajevu u srijedu 21. listopada potvrđeno 225 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je rekordan broj od početka pandemije.

U Bosni i Hercegovini registrirano je 996 novih slučajeva zaraze, dok je 14 osoba preminulo.

Iako je od početka pandemije prošlo više od sedam mjeseci, Kanton Sarajevo novi izolatorij će dobiti tek krajem godine.

Čelnici zdravstvenih ustanova, Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" nisu se mogli dogovoriti - tko će preuzeti ponuđene lokacije za privremene izolatorije.

Bila je ponuđena lokacija Studentskog doma Bjelave za stotinjak kreveta, te prostor Građevinskog fakulteta u Sarajeva. Obe lokacije nalaze se u blizni KCUS-a.

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je odnijela odluku da Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” rukovodi radom izolatorija u Studentskom domu Bjelave na sjednici 10. kolovoza.

Istog dana iz Opće bolnice su se oglasili priopćenjem u kojem je navedeno da ta ustanova nema infektivnu kliniku, a ima samo jednog infektologa.

PRATITE BLOG UŽIVO: Pandemija 8. mjesec

„Opća bolnica ne može prihvatiti odgovornost za ono za šta nije kadrovski kapacitirana, jer se ovdje radi o životima ljudi. Ne možemo preuzeti odgovornost za improvizirano liječenje pacijenata, koji zahtjevaju svu sofisticiranu dijagnostiku i terapiju“, navedeno je.

U ožujku, na samom početku pandemije, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluka da se uspostavi privremeni izolatoriji i na Građevinskom fakultetu u Sarajevu.

Opremanje izolatorija na Fakultetu koji je u neposrednoj blizini KCUS-a, što je bio i razlog njegova formiranja, zajednički su proveli Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) i KCUS.

„Jedini način na koji je FUCZ bila uključena u opremanje izolatorija jeste taj da je na privremenom izolatoriju izvršila dopremanje i montiranje 155 kreveta, s madracima, posteljinom itd. Kreveti su kupljeni po odluci Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne uprave. Jedna od nabavki FUCZ je bila i nabavka ukupno 500 kreveta, metalnih, s madracima i posteljinom. Kreveti su koje je Uprava, po odluci Štaba, nabavila koštali su 189.884 konvertibilne marke (95 hiljada eura)“, kazao je tada za RSE Mustafa Kadribegović, vršilac dužnosti direktora FUCZ-a.

Maska zdravlje čuva
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

U opremanje izolatorija uključila se i sarajevska Općina Centar, na čelu s načelnikom Nedžadom Ajnadžićem.

Ajndžić je za RSE kazao kako je Općina centar za sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo izdvojila oko 200.000 KM (100.000 eura) za borbu protiv COVID-19.

„Konkretno za Građevinski fakultet donirali smo novac za nabavku nepropusnih posteljina, jednog sanitarnog vozila i respiratora te beskontaktne toplomjere“, naveo je Ajnadžić.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dopisom generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović obavijestilo je Vladu Kantona Sarajevo sredinom svibnja kako im izolatorij na Građevinskom fakultetu nije potreban.

Na upit novinara RSE gdje se nalazi oprema koja je uložena u taj izolatorij, iz Uredu za informiranje KCUS-a nismo dobili odgovor.

Odustajanje od Građevinskog fakulteta

Iako je epidemiloška situacija u Kantonu Sarajevo iz dana u dan sve gora, brojne administrativne procedure i sukob dvije zdravstvne ustanove (Univerzitetsko-kliničkog centra i Opće bolnice) dovele su do kašnjenja u realizaciji novog izolatorija.

U jednoj od ranijih izjava za RSE, predsjednik Vlade Kantona Sarajevo, Mario Nenadić, kazao je kako je Kanton Sarajevo spreman i na plan B.

"Ukoliko se ukaže potreba za većim brojem smještajnih kapaciteta, mi smo spremni da odgovorimo na izazov. Sjetite se kako smo u vrlo kratkom roku, prije dva mjeseca, osposobili prostorije Građevinskog fakulteta Sarajevo i obezbijedili više od 80 smještajnih kapaciteta. Kad se situacija smirila, mi smo te prostorije vratili Građevinskom fakultetu, ali u slučaju potrebe, Vlada KS može sasvim brzo reagirati," kazao je Nenadić.

Kako navodi doktor Drljević, trenutno se realizira prva faza uspostave novog izolatorija. Druga faza podrazumjevat će proširivanje kapaciteta na dodatnih pedesetak kreveta.

„Kada se završi druga faza mi bismo preuzeli sve pozitivne pacijente. To će biti trajno rješenje u budućnosti. Taj objekat će biti na raspologanju građanima za ove i slične bolesti koje su visoko kontagiozne“, naveo je Drljević.

Na pitanje novnara RSE zbog čega se toliko dugo čekalo na uspostavu novog izolatorija i da li će njegovo otvaranje u prosincu biti prekasno, jer se epdiemološka situacija pogoršava, Drljević je odgovorio:

„Ako dođe do nekih poremćaja sa eksponencijalnim rastom broja oboljelih, mi ćemo se potruditi neko adekvatno rješenje, tako da će svi pacijenti bez obizira na sve biti zbrinuti.“

Na sarajevskoj Klinici za plućne bolesti trenutno je smješteno 60 pacijenata oboljelih od COVID- 19. U toj klinici raspolažu sa 85 kreveta.

Odlukom Kriznog štaba Federacije BiH, svaki od deset kantona na području Federacije BiH, je osposobio, dio zdravstvenih ustanova kao izolatorij za teško oboljele bolesnike od korona virusa.

Prema najavama iz Vlade Republike Srpske ove jeseni bi trebala da bude završena adaptacija prostorija zgrade stare kirurgije u Banjaluci, u kojoj će biti mjesta za dodatnih 350 pacijenata. Za te namjene bit će izdvojeno oko milijun konvertibilnih maraka (500.000 eura).

U Republici Srpskoj pozitivni pacijenti na korona virus se trenutačnio liječe u bolničkim COVID izolatorijima.

XS
SM
MD
LG