Dostupni linkovi

U Sarajevu bez dogovora koja zdravstvena ustanova preuzima izolatorij na Bjelavama


Studentski dom na Bjelavama u Sarajevu pretvoren je u izolatorij

U Sarajevu je u ponedjeljak 10. augusta trebao biti otvoren privremeni izolatorij u Studentskom domu Bjelave.

Vlade Kantona Sarajevo (KS) je odnijela odluku da Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” rukovodi radom tog izolatorija.

Iz ove zdravstvene ustanove oglasili su se u ponedeljak 10. augusta saopštenjem, ističući, kako to ne prihvataju.

Kao razloge za neprihvatanje odluke iz Opće bolnice naveli su član 22. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, koji kaže da “ako se pojavi epidemija pojedinih zaraznih bolesti u većem obimu, izolacija i liječenje oboljelih može se obavljati i u drugim odgovarajućim objektima osposobljenim u tu svrhu”.

“Odluku o izolaciji i liječenju oboljelih osoba u objektima navedenim u stavu 1. ovog člana donosi kantonalni ministar na prijedlog kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, uz prethodnu saglasnost ministra zdravstva FBiH. U ovom slučaju nije ispoštovana nijedna prethodno navedena zakonska odredba, s obzirom da nemamo kantonalnog ministra zdravstva, da nikakvu pisanu odluku Zavod za javno zdravstvo nije dostavio Općoj bolnici kao i da ministar zdravstva FBiH to nije potvrdio, jer nemamo njegove saglasnosti”, saopćeno je iz Opće bolnice.

Smatraju da je protivzakonito svako insistiranje da Opća bolnica preuzme izolatorij Bjelave i dovodi do direktnog ugrožavanja zdravlja građana.

Prema članu 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarivanja najvišeg mogućeg nivoa zdravlja, u skladu s odredbama ovog zakona i Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao i propisa donijetih na osnovu ovih zakona te da niko ne smije ugroziti zdravlje drugih ljudi. Najavljena odluka Vlade KS je u direktnoj suprotnosti s ovim zakonom što bi podlijegalo kaznenim sankcijama”, naveli su iz Opće bolnice.

Opća bolnica je spremna da učestvuje, zajedno sa svim drugim zdravstvenm ustanovama KS, u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta, ali upozorava da nije ni po prostornim ni kadrovskim kapacitetima a pogotovo zakonskim okvirima isto što i Klinički centar Sarajevo.

Naglašavamo da su u našem okruženju vodeće ustanove u liječenju Covid-19 bolesnika prvenstveno Infektivne klinike Kliničkih centara, čiji su šefovi ujedno i članovi ili predsjednici kriznih štabova svojih država. Opća bolnica nema infektivnu kliniku a ima samo jednog infektologa. Opća bolnica ne može prihvatiti odgovornost za ono za šta nije kadrovski kapacitirana, jer se ovdje radi o životima ljudi. Ne možemo preuzeti odgovornost za improvizirano liječenje pacijenata, koji zahtjevaju svu sofisticiranu dijagnostiku i terapiju”, stoji u saopćenju.

Navode da će izuzimanjem kadara Opće bolnice biti skoro potpuno obustavljeno zbrinjavanje 80 posto pacijenata Kantona Sarajevo, a što znači da bi se znatno reducirao hitni, hladni program, kontrole i ambulantni pregledi pacijenata.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Kemal Beganović na konferenciji za novinare u Sarajevu u ponedeljak 10. augusta izjavio da je sve obezbijeđeno za normalno funkcionisanje privremenog izolatorija.

Mi smo preduzeli sve što je potrebno da bi jedan ovakav objekat profunkcionisao, u smislu opreme, pregrada, odvajanja zona”, rekao je Beganović.

On je dodao da će prostor biti kapaciteta do 100 mjesta, te da je namijenjen za pacijente sa srednje teškom i sa blažom kliničkom slikom.

S obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta pacijentima pozitivnim na korona virus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem ovog dodatnog izolatorija.

XS
SM
MD
LG