Dostupni linkovi

Sarajevo bez izolatorija za lakše oboljele do septembra


Detalj ispred bolnice u Sarajevu

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, još nema izolatorij za oboljele od COVID-19 sa lakšim i srednje teškim simptomima.

U odjelima zdravstvenih ustanova gdje su do sada smještani lakši pacijenti, kapaciteti su skoro popunjeni. Prema najavama zvaničnika, izolatorij za te pacijente biće u funkciji za dva mjeseca.

Na sarajevskoj Klinici za plućne bolesti, prema zvaničnim podacima, trenutno je smješteno 65 pacijenata oboljelih od COVID- 19. U toj klinici raspolažu sa 85 kreveta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je 2. jula odluku o preuređenju zgrade nekadašnjeg Armijskog medicinskog centra u krugu sarajevske Opće bolnice "Dr. Abdulah Nakaš" u izolatorij, u kojem će, biti, kako se najavljuje, novih 60 do 80 bolničkih kreveta.

Na području Federacije BiH, zdravstveni sektor se nalazi na nivou deset kantona. To znači da svaki od njih ima vlade, odnosno ministarstva zdravstva koja finansiraju zdravstvene ustanove na području tih kantona.

Osposobljavanje izolatorija u Kantonu Sarajevo uradiće Zavod za javno zdravstvo tog kantona, a na osnovu odluke kantonalne vlade.

''Ovaj posao moguće je završiti do septembra kada bi, za slučaj potrebe, izolatorij bio stavljen u funkciju za potrebe liječenja oboljelih od korona virusa. Izolatorij je namijenjen za pacijente sa lakšim i srednje težim simptomima, a takvih izolatorijuma za lakše slučajeve imate u nekoliko kantona u Federaciji", kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zgrada u kojoj je predviđen izolatorij
Zgrada u kojoj je predviđen izolatorij

Ljekar u Općoj bolnici "Dr Abdulah Nakaš" Rifat Rijad Zaid, u okviru kojeg će se nalaziti izolatorij, ističe za Radio Slobodna Evropa kako je predug period do septembra da se čeka na njegovu izgradnju. On dodaje da je prijedlog menadžmenta Opće bolniceda se trenutno napušteni bolnički kapaciteti, poput Vaskularne klinike UKC Sarajevo, ustupe za pacijente oboljele od COVID- 19.

''Nisam siguran da mi imamo vremena da čekamo do kraja septembra, s obzirom na porast broja oboljelih u Sarajevu'', poručuje Rifat Rijad Zaid.

Iz budžeta 80.000 eura za izolatorij

Vlada Kantona Sarajevo 16. jula je donijela Odluku o finansiranju prvog izolatorija na području ovog kantona. U prvoj fazi će biti izdvojeno 160.000 maraka (80.000 eura) za renoviranje prostora u Općoj bolnici "Dr. Abdulah Nakaš".

"Procjena je da će ukupno biti potrebno 400.000 maraka (200.000 eura) i mi smo ta sredstva obezbijedili," kazao je u ponedjeljak, 20. jula predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Budući da se svakodnevno povećava broj oboljelih od korona virusa kojima treba stalni medicinski nadzor, te da je rok za stavljanje u funkciju izolatorija do kraja septembra, Nenadić najavljuje plan B u rješavanju problema.

"Ukoliko se ukaže potreba za većim brojem smještajnih kapaciteta, mi smo spremni da odgovorimo na izazov. Sjetite se kako smo u vrlo kratkom roku, prije dva mjeseca, osposobili prostorije Građevinskog fakulteta Sarajevo i obezbijedili više od 80 smještajnih kapaciteta. Kad se situacija smirila, mi smo te prostorije vratili Građevinskom fakultetu, ali u slučaju potrebe, Vlada KS može sasvim brzo reagirati," kaže Nenadić.

Nema dovoljno ljekara specijalista

Da bi izolatorij profunkcionisao, potreban je i dodatni kadar- infektolozi, anesteziolozi, internisti, pulmolozi, medicinske sestre. Iz Opće bolnice "Dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu kažu kako nemaju dodatni kadar.

Dr. Hasan Tanović, član Upravnog odbora Opće bolnice, upozorava dana tržištu nema dovoljno ljekara specijalista koji bi odgovorili ovom zahtjevu.

"Ostalo je nedefinisano, i kada se osposobi ovaj izolatorij, koji ljekari će raditi u njemu. Mi smo imali nedavno konkurs na kojem smo tražili deset ljekara koji su nam potrebni da bismo po novim pravilima Kriznog štaba radili sedam dana u sedmici 24 sata, a prijavilo se samo dvoje. Prosto nemamo u Bosni i Hercegovini specijalista koji nam trebaju. Ne možete u izolatoriju zaposliti tek svršene studente medicine, za to ipak trebaju specijalisti. A mi ih na tržištu nemamo. Jedno od rješenja je da se dio ljekara iz Kliničkog centra Sarajevo preraspodijeli za rad u izolatoriju", kaže Hasan Tanović, član UO Opće bolnice.

Lokalne zajednice razmatraju dodatne objekte

Odlukom Kriznog štaba Federacije BiH, svaki od deset kantona na području Federacije BiH, je osposobio, tokom marta, aprila i maja, dio zdravstvenih ustanova kao izolatorij za teško oboljele bolesnike od korona virusa.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (na jugu Bosne i Hercegovine) nakon što je otvorena COVID bolnica, izolatorij se više nije koristio. Prema riječima Pere Pavlovića, portparola Vlade HNK i tamošnjeg Kriznog taba, izolatorij je još uvijek na raspolaganju.

"Rast broja oboljelih vraća nas u treći mjesec ove godine, kada smo morali nalaziti dodatna rješenja gdje smjestiti zaražene. Krizni stožer Hercegovačko neretvanske županije je prošle sedmice poslao naputak svim zdravstvenim ustanovama da, unutar svojih ustanova, predvide jedan prostor koji bi, također, mogli nazvati izolatorijem, gdje bi bili smješteni oboljeli od COVID 19 sa srednjim i lakšim simptomima i radi se na tome”, kaže za RSE Pavlović.

Kako do korona testa u BiH?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Pavlović podsjeća da je spreman i izolatorij u Gradu Mostaru koji je korišten u martu mjesecu, a trenutno se ne koristi, jer još uvijek ima prostora u COVID bolnici.

"Takođe je naloženo lokalnim zajednicama da provjere koje prostore bi mogle osposobiti u slučaju drastičnog porasta broja oboljelih", dodaje Pavlović.

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne I Hercegovine (FBiH) testirana su 794 uzorka, od kojih je 130 pozitivno na korona virus, a prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Do sada je u Federaciji BiH testirano 75.451 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 4.749 osoba.

Zaključno sa 20. julom, u Federaciji BiH oporavljena su 1.890 pacijenata, dok je trenutno aktivno 2.754 pozitivnih slučajeva, a potvrđeno je ukupno 105 smrtnih ishoda.

U Republici Srpskoj na jesen dodatnih 350 bolničkih ležaja

U bolnicama u Republici Srpskoj (RS) smještene su 233 osobe zaražene korona virusom, saopštio je na konferenciji za novinare 20. jula u Banjaluci ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. U Univerzitetsko- kliničkom centru u Banjaluci se liječi 57 osoba, a u 177 u ostalim bolnicama u RS.

Deset osoba je na respiratorima, od kojih osam na Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci, te po jedno u bolnicama u Istočnom Sarajevu i Bijeljini (na sjeveroistoku BiH).

Maska zdravlje čuva
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Prema najavama iz Vlade Republike Srpske do jeseni bi trebala da bude završena adaptacija prostorija zgrade stare hirurgije u Banjaluci, u kojoj će biti mjesta za dodatnih 350 pacijenata. Za te namjene biće izdvojeno oko milion konvertibilnih maraka (500.000 eura).

"Stručno-operativni tim za specifične zadatke zaštite i spasavanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske sastaje se svaki dan i predlaže mjere prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ali i očekivanoj na jesen, kada u cirkulaciji bude i virus gripa. Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je sredstva za sanaciju i adaptaciju Stare hirurgije za privremenu COVID bolnicu Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Republike Srpske", navodi se u odgovoru za RSE Ministarstva zdravlja, na upit o planovima za smještaj pacijenata u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Krizni štab bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini održao je 17. jula sastanak na kojem je ocijenjeno kako je trenutna popunjenost COVID bolnice 70 posto, sa trendom rasta upućenih pacijenata.

Utvrđeno je da je potrebno prostorno, tehničko i kadrovsko proširenje COVID bolnice, čija realizacija počinje.

U Ministarstvu zdravstva Republike Srpske ističu i da se trenutno, osobe koje imaju simptome oboljenja Covid-19 zbrinjavaju u bolnicama.

Osobama koje nemaju simptome bolesti ili u skladu sa procjenom nadležnog doktora medicine imaju blage simptome, a kod kojih je potvrđen virus korona, određuje se mjera kućne izolacije.

U Republici Srpskoj je 20. jula bilo 3.719 pozitivnih osoba na korona virus.

***Saradnja na tekstu Milorad Milojević

XS
SM
MD
LG