Dostupni linkovi

Jedna osoba privedena zbog lažnih dojava o bombama u Sarajevu


Sud Bosne i Hercegovine, decembar 2021.g.
Sud Bosne i Hercegovine, decembar 2021.g.

Jedna osoba privedena je nakon što je u četvrtak, 16. juna lažno dojavila da su bombe postavljene u Sud Bosne i Hercegovine (BiH), te Opštinski sud u Sarajevu.

Potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

On je naveo da su dojave upućene u četvrtak oko 9 sati i 30 minuta, nakon čega je započela evakuacija zaposlenih.

Dodao je da je nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno da se radilo o lažnim dojavama.

"Više informacija biće poznato nakon izvršene kriminalističke obrade uhapšene osobe", rekao je Hadžiabdić.

Ranije su u Sarajevu 2. jula zabilježene lažne dojave o bombama u zgradama Vrhovnog suda Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta) i Kantonalnog suda u Sarajevu, te u zgradi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Nove prijetnje o navodno postavljenim bombama upućene su i 7. juna na adrese CIK BiH, te tri policijske stanice u Kantonu Sarajevo.

Četvrta dojava o eksplozivnoj napravi u Goraždu

U četvrtak ujutru dojava o postavljenoj eksplozivnoj najavi upućena je i na službenu e-mail adresu Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, na istoku BiH.

To je potvrdio ministar unutrašnjih poslova BPK Armin Mandžo za Fenu.

Dodao je da je zgrada kantonalnih institucija odmah ispražnjena te da je kontradiverzionim pregledom (KDZ) ustanovljeno da je riječ o lažnoj dojavi

"Ovo je četvrta dojava o postavljenoj bombi u zgradi Vlade dok je jedna bila upućena i o eksplozivnoj napravi u MUP-u, i sve su bile lažne. Naše jedinice su reagovale u svakom slučaju i detaljno obavile preglede. S obzirom na to da je ovo teroristički djelo, svaki slučaj je prijavljen Upravi policije Federacije BiH", rekao je Mandžo.

Mandžo navodi i da Tim za cyber kriminal Uprave policije FBiH preduzima aktivnosti kako bi se ušlo u trag osobama koje šalju mail-ove.

"Preliminarne informacije govore da mailovi dolaze iz Rusije, a postoji mogućnost da se neki šalju i sa područja Republike Srpske (drugi entitet u BiH). Koliko znamo, u pitanju su organizovane grupe koje rade na širenju panike među građanima i nadamo se da će one uskoro biti razotkrivene", istakao je Mandžo.

Serija dojava o podmetnutim bombama upućena je između 25. maja i 7. juna na adrese stotina škola, policijskih stanica i drugih institucija u BiH.

Među posljednjim dojavama je i lažna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi na ruskom jeziku poslana na službeni mail Vlade Hercegovačko neretvanskog Kantona u Mostaru, na jugu BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije najavilo da će od zakonodavnih i izvršnih vlasti tražiti izmjene i dopune određenih zakona, kako bi pravosudne institucije lakše i efikasnije odgovorile na terorističke aktivnosti.

XS
SM
MD
LG