Dostupni linkovi

Lažna dojava o bombi na ruskom jeziku u Mostaru


Zgrada Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Mostar, 15.jun 2022. godine

Dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi upućena je u srijedu, 15. juna u sjedište Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH).

Protivdiverzionim pregledom policija je utvrdila da se radi o lažnoj prijetnji.

Radi se o jednom od 10 kantona u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH).

Pero Pavlović, portparol HNK rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je dojava o eksplozivnoj napravi stigla na službenu mail adresu Vlade i to na ruskom jeziku.

"Na ovaj korak natjerale su nas vlasti Bosne i Hercegovine svojom antiruskom retorikom i nasrtajem na naš bratski narod u Republici Srpskoj", prevod je teksta dojave u koji je RSE imao uvid.

Pavlović ističe da je nakon prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK naložena evakuacija zgrade.

"Nakon toga je došla ekipa koja je obučena za kontra-diverzionu zaštitu i izvršila pretres. I javili su mi da su u 16 sati i 45 minuta okončali pretres pomenute zgrade i da su konstatirali da je dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zgradu Vlade bila lažna", rekao je Pavlović za RSE.

Serija dojava o podmetnutim bombama upućena je između 25. maja i 7. juna na adrese stotina škola, policijskih stanica i drugih institucija u BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije najavilo da će od zakonodavnih i izvršnih vlasti tražiti izmjene i dopune određenih zakona, kako bi pravosudne institucije lakše i efikasnije odgovorile na terorističke aktivnosti.

XS
SM
MD
LG