Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži oštrije zakonske alate za borbu protiv terorizma


Zgrada Tužilaštva BiH i Suda BiH, 16.juli 2021. Izvor Radio Slobodna Evropa (RSE)
Zgrada Tužilaštva BiH i Suda BiH, 16.juli 2021. Izvor Radio Slobodna Evropa (RSE)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je 8. jula zaključilo da će od zakonodavnih i izvršnih vlasti tražiti izmjene i dopune određenih zakona, kako bi pravosudne institucije lakše i efikasnije odgovorile na terorističke aktivnosti.

Zaključeno je ovo na sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma pri državnom tužilaštvu, na kojem se raspravljalo o nizu dojava o podmetnutim bombama upućenim u institucije BiH i zemalja regiona.

Serija dojava o podmetnutim bombama upućena je između 25. maja i 7. juna na adrese stotina škola, policijskih stanica i drugih institucija u BiH. U istragu su uključene i međunarodne policijske agencije Interpol i Europol, saopćila je 3. juna Uprava policije bh. entiteta Federacija BiH.

Sve upućene prijetnje su se pokazale kao lažne a biće tretirane kao "teroristički čin", rekao je 25 maja na konferenciji za medije Nusret Selimović, komesar sarajevske policije.

Tužilaštvo BiH je 7. juna predložilo je pritvor za osumnjičenog H. Č. rođenog 2002. u Brčkom, nastanjenog u Sarajevu, kojeg tereti za prijetnje oružanim napadom i poduzimanjem terorističkih aktivnosti na području Sarajeva.

Navodi se da je H.Č. na inostranom internetskom serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Osumnjičeni je lišen slobode, nakon informacija zaprimljenih od partnerskih institucija iz inostranstva, a identificiran je i lociran od strane istražitelja specijaliziranih za visokotehnološki kriminal, na području sarajevske Opštine Novi Grad”, saoppštilo je Tužilaštvo BiH.

Na sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kojim je predsjedavao vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, Milanko Kajganić, analizirane su zajedničke aktivnosti institucija BiH na otkrivanju, lociranju i procesuiranju odgovornih za ove i druge terorističke prijetnje.

XS
SM
MD
LG