Dostupni linkovi

Interpol i Europol istražuju prijetnje bombama u BiH


Vlada Kantona Sarajevo, Bosna and Herzegovina, dojava o podmetnutim bombama od 25. maja. Radio Slobodna Evropa
Vlada Kantona Sarajevo, Bosna and Herzegovina, dojava o podmetnutim bombama od 25. maja. Radio Slobodna Evropa

U istragu nedavnih dojava o podmetnutim bombama širom Bosne i Hercegovine uključene su i međunarodne policijske agencije Interpol i Europol, saopćila je Uprava policije bh. entiteta Federacija BiH u petak, 3. juna.

Dojave o podmetnutim bombama su 1. juna upućene na adrese više policijskih uprava Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (jedan od deset kantona u Federaciji BiH).

Prethodno su istog dana upućene slične prijetnje na adrese 429 osnovnih škola u entitetu Republici Srpskoj (RS).

"Prijetnje su upućene sa elektronskih adresa kreiranih pomoću web domena stranih kompanija zbog čega je bilo nužno uključiti Interpol i Europol", naveli su u Federalnoj upravi polilcije.

S obzirom na to da su u proteklom periodu prijetnje stigle na adrese brojnih javnih institucija u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama, nužna je provovremena razmjena podataka sa regionalnim policijskim agencijama, navodi se.

Dojave o postavljenim bombama su 25. maja upućene i Vladi Kantona Sarajevo, Opštini Centar, Opštinkom suda u Sarajevu te više od 110 sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Sve do sada upućene prijetnje su se pokazale kao lažne. Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, izjavio da će biti tretirane kao "teroristički čin".

"Obzirom na nadležnost, Federalna uprava policije će, pod direktnim nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, u saradnji s drugim policijskim agencijama, biti nosilac aktivnosti identifikovanja počinioca ili počinilaca ovog krivičnog djela", kazao je Selimović na konferenciji za medije 25. maja.

U Srbiji su u posljednjih nekoliko sedmica učestale lažne dojave o bombama.

Pripadnici tamošnjih bezbjednosnih službi su identifikovali više zemalja iz kojih su stizale prijeteće poruke i lažne dojave o bombama na adrese javnih objekata u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije 18. maja.

Utvrđeno je, među ostalim, da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

XS
SM
MD
LG