Dostupni linkovi

Đoković stigao u Beograd nakon što je deportovan iz Australije


Novak Đoković na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, nakon što je Savezni sud Australije povrdio odluku Vlade da mu ukine vizu za učešće na Australian openu, 17. januar 2022.
Novak Đoković na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, nakon što je Savezni sud Australije povrdio odluku Vlade da mu ukine vizu za učešće na Australian openu, 17. januar 2022.

Teniser Novak Đoković stigao je 17. januara u Beograd, dan nakon što je deportovan iz Australije jer mu je odbijena žalba na ukidanje vize.

Đoković je u glavni grad Srbije stigao letom iz Dubaija, a na aerodromu su se okupile medijske ekipe i manji broj navijača koji su mahali zastavama Srbije.

Teniser se nije obraćao novinarima i, kako prenose beogradski mediji, napustio je aerodrom nekim od sporednih izlaza.

Đoković je 16. januara posle odluke suda da dobije njegovu žalbu na ukidanje vize rekao da je razočaran i da će "uzeti neko vreme za odmor i oporavak" pre nego što da dodatni komentar na ovu temu.

Nakon što je 16. januara iz Melburna poleteo za Dubai nije bilo jasno da li će Đoković doći u Beograd, ali je AP uz fotografije, objavio da se teniser ukrcao u avion za glavni grad Srbije.

Đoković je deportovan iz Australije nakon što je izgubio bitku za vizu koja je bila fokusirana na činjenicu da je nevakcinisan.

Još nije poznato da li teniser ostaje u Beogradu ili će se ukrcati na drugi let i otići na drugu lokaciju. Na slici: Novak Đoković na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, 17. januar 2022.
Još nije poznato da li teniser ostaje u Beogradu ili će se ukrcati na drugi let i otići na drugu lokaciju. Na slici: Novak Đoković na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, 17. januar 2022.

Prema australijskim zakonima o imigraciji, Đokoviću ne može biti odobrena nova viza naredne tri godine.

Međutim, premijer Australije Scott Morrison rekao je da bi mu mogao biti dozvoljen ulazak u zemlju ranije pod „pravim okolnostima“, prenosi BBC.

„[Zabrana] se odnosi na period od tri godine, ali postoji prilika da se promeni u pravim okolnostima i to bi se tada razmotrilo“, rekao je Morrison u intervjuu za australijsku radio stanicu 2GB u ponedeljak .

Australijski zakon predviđa ukidanje trogodišnje zabrane vize usled ubedljivih ili saosećajnih razloga.

Ovo bi potencijalno omogućilo Đokoviću učešće na Australijan openu sledeće godine.

U Melburnu je u ponedeljak počeo ovogodišnji turnir, koji je ostao u senci problema sa vizom nevakcinisanog igrača.

Đoković je trebalo da igra kasnije u toku dana - ali njegova dramatična deportacija samo nekoliko sati ranije prekinula je njegove nade da će osvojiti rekordnu 21. grend slem titulu na tom događaju.

Srpski igrač se ukrcao na let Emiratesa za Dubai iz Melburna u nedelju kasno uveče, a stigao je u ponedeljak pre zore po lokalnom vremenu.

Viđen je kako izlazi sa leta sa maskom i dve torbe.

Đoković je bio primoran da napusti Australiju nakon što su sudije potvrdile odluku ministra za imigraciju Alexa Hawkea da mu ukine vizu iz razloga javnog zdravlja.

Đoković napustio Australiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Odluka je označila kraj burne desetodnevne sage u kojoj se Đoković borio da ostane i odbrani titulu.

Prvobitno mu je odobreno medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju od strane dva različita nezavisna zdravstvena odbora - jedan je naručio Tennis Australia, drugi od strane vlade države Viktorije - nakon što je sredinom decembra bio pozitivan na korona virus.

Međutim, pokušaj igrača da uđe u zemlju bez vakcinacije izazvao je gnev javnosti.

Australijske granične snage su ga potom pritvorile 5. januara zbog neispunjavanja uslova pandemiju virusa korona i viza mu je ukinuta.

Sudija je poništio tu odluku prošlog ponedeljka, ali je vlada nekoliko dana kasnije preduzela korake da još jednom ukine vizu.

Pravna bitka okončana je u nedelju kada su sudije podržale odluku vlade, ne ostavljajući Đokoviću drugu opciju osim da napusti zemlju.

XS
SM
MD
LG