Dostupni linkovi

Tenis Australia: Poštujemo odluku suda o Đokoviću


Đoković na pripremama u Melburnu uoči odluke o ukidanju vize, 14. januar 2022.

Tenis Australia, organizator Australian Opena, saopštio je 16. januara da poštuje odluku Saveznog suda te zemlje o otkazivanju vize teniseru Novaku Đokoviću.

Nakon neuspelog pokušaja prvog nosioca da zaustavi deportaciju iz Australije, organizatori su objavili novi redosled igre.

Umesto Đokovića, igraće italijanski teniser Salvatore Caruso koji će se na otvaranju turnira 17. januara suočiti sa srpskim igračem Miomirom Kecmanovićem, preneo je CNN.

"Radujemo se uzbudljivom Australian openu 2022. i želimo svim igračima puno sreće", saopštio je Tenis Australia.

Tročlano veće Saveznog suda jednoglasno je odbilo žalbu Đokovića na ukidanje vize, pa će on biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australian Openu u Melburnu.

ATP: Đokovićevo odsustvo gubitak za tenis

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) saopštila je da je odlukom suda o odbijanju Đokovićeve žalbe na ukidanje vize "stavljena tačka na niz događaja koji su za duboko žaljenje" i da će njegovo odsustvo na prvom grend slemu ove sezone biti "gubitak za tenis".

"Na kraju, sudske odluke koje se tiču pitanja javnog zdravlja moraju se poštovati. Potrebno je više vremena da se sagledaju činjenice i izvuku pouke iz ove situacije", navodi se u saopštenju ATP-a.

Dodaje se da je "bez obzira na to kako smo do ove tačke došli, Novak jedan od najvećih šampiona u našem sportu i njegovo odsustvo sa Australijan opena je gubitak za tenis".

"Znamo koliko su protekli dani bili komplikovani za Novaka i koliko je želeo da odbrani titulu u Melburnu. Želimo mu sve najbolje i radujemo se što ćemo ga uskoro videti na terenima", piše u saopštenju.

ATP je naglasio da i dalje snažno preporučuje vakcinaciju svim igračima i podsetio na početak Đokovićevih problema, jer je želeo nevakcinisan da igra u Australiji.

Marej: Situacija nije dobra ni za koga

Britanski teniser Endi Marej (Andy Murray) izjavio je da odluka da prvi igrač sveta Novak Đoković ne učestvuje na Australian openu nije dobra ni za koga i da mu se ne sviđa što je srpski teniser bio u pritvoru.

"To nije sjajno za turnir, pošto je bolje kada svi najbolji igrači učestvuju. Čini se da se sve ovde dogodilo u poslednjem trenutku i zbog toga je nastala takva zbrka. Nadam se da se to neće dogoditi na ostalim događajima. Ne bih to želeo Novaku, ne bih to želeo tenisu i nadam se da je sada završeno", rekao je Marej za BBC.

Jednoglasnom odlukom, tročano sudsko veće odbilo je Đokovićevu žalbu na otkazivanje vize jer nije vakcinisan protiv korona virusa.

Đoković je kazao da je razočaran odlukom, ali da će sarađivati sa nadležnima prilikom napuštanja Australije.

Australijski ministar za migraciona pitanja Aleks Hok (Alex Hawke) pozdravio je presudu suda kojom je, kako je istakao, potvrđeno njegovo diskreciono pravo da u ime javnog interesa oduzme vizu Novaku Đokoviću.

XS
SM
MD
LG