Dostupni linkovi

Novak Đoković deportovan iz Australije


Đoković napustio Australiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Đoković napustio Australiju

Srpski teniser Novak Đoković deportovan je 16. januara iz Australije nakon što je sud odbio njegovu žalbu na ukidanje vize.

Australijski ministar za imigraciju Aleks Hok (Alex Hawke) potvrdio je da je teniser napustio tu zemlju.

"Pozdravljam jednoglasnu odluku Saveznog suda Australije, koji je podržavo moju odluku da iskoristim svoja ovlašćenja prema Zakonu o migracijama i ukinem vizu gospodinu Novaku Đokoviću u javnom interesu", napisao je Hok na Twitteru.

Prvi teniser sveta napustio je Australiju, nekoliko sati nakon što je tročlano veće Saveznog suda Australije odbilo njegovu žalbu na otkazivanje vize jer nije vakcinisan protiv korona virusa.

Teniser se u Melburnu ukrcao na let za Dubai, grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima iz kojeg je 5. januara i doputovao u Australiju.

Kako je preneo novinar AFP-a, Đoković je na aerodrom u Melburnu došao u pratnji policije.

Đoković je posle odluke suda rekao da je razočaran, ali da će sarađivati sa nadležnima prilikom napuštanja Australije.

"Uzeću neko vreme za odmor i oporavak pre nego što dam neki dodatni komentar na ovu temu. Jako sam razočaran odlukom da mi se ukine viza jer to znači da ne mogu da ostanem u Australiji i učestvujem na Australian Openu", kazao je teniser.

Premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison) pozdravio je odluku suda navodeći da je teniseru viza ukinuta iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga i u javnom interesu.

"Savezni sud Australije jednoglasno je odlučio da odbaci zahtev Novaka Đokovića za preispitivanje kojim se osporava odluka ministra za imigracije da mu ukine vizu. Odluka je doneta iz razloga zdravlja, bezbednosti i reda i na osnovu toga što je to bilo u javnom interesu", naveo je Morison u saopštenju.

Teniser je posle odluke suda rekao da je razočaran, ali da će sarađivati sa nadležnima prilikom napuštanja Australije. Na slici: Novak Đoković na aerodromu u Melburnu uoči ukrcavanja na let za Dubaji, 16. januar 2022.
Teniser je posle odluke suda rekao da je razočaran, ali da će sarađivati sa nadležnima prilikom napuštanja Australije. Na slici: Novak Đoković na aerodromu u Melburnu uoči ukrcavanja na let za Dubaji, 16. januar 2022.

Tenis Australia, organizator Australian Opena, saopštio je 16. januara da poštuje odluku Saveznog suda te zemlje o otkazivanju vize teniseru.

Nakon neuspelog pokušaja prvog nosioca da zaustavi deportaciju iz Australije, organizatori su objavili novi redosled igre.

Umesto Đokovića, igraće italijanski teniser Salvatore Caruso koji će se na otvaranju turnira 17. januara suočiti sa srpskim igračem Miomirom Kecmanovićem, preneo je CNN.

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) saopštila je da je odlukom suda o odbijanju Đokovićeve žalbe "stavljena tačka na niz događaja koji su za duboko žaljenje" i da će njegovo odsustvo na prvom grend slemu ove sezone biti "gubitak za tenis".


"Na kraju, sudske odluke koje se tiču pitanja javnog zdravlja moraju se poštovati. Potrebno je više vremena da se sagledaju činjenice i izvuku pouke iz ove situacije", navodi se u saopštenju ATP-a.

Dodaje se da je "bez obzira na to kako smo do ove tačke došli, Novak jedan od najvećih šampiona u našem sportu i njegovo odsustvo sa Australijan opena je gubitak za tenis".

ATP je naglasio da i dalje snažno preporučuje vakcinaciju svim igračima i podsetio na početak Đokovićevih problema, jer je želeo nevakcinisan da igra u Australiji.

Najviši državni zvaničnici Srbije osudili su odluku suda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka "politička" i da predstavlja "lov na veštice", dok je premijerka Srbije Ana Brnabić nazvala "skandaloznom".

Porodica tenisera saopštila je da je razočarana i da smatra da su prilikom odlučivanja o otkazivanju vize prevladali "politika i drugi interesi".

Ministar za imigraciju Australije iskoristio je 14. januara diskreciona ovlašćenja i na osnovu javnog interesa ukinuo vizu Đokoviću, koji nije vakcinisan protiv korona virusa.

Odlukom ministra, Đokoviću je viza ukinuta po drugi put. To su prethodno učinile australijske granične vlasti, ubrzo pošto je teniser 5. januara sleteo u Melburn, navodeći da nije pružio odgovarajuće dokaze da bi dobio medicinsko izuzeće.

Đokoviću preti trogodišnja zabrana ulaska u Australiju.

XS
SM
MD
LG