Dostupni linkovi

Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu, Izrael opozvao ambasadore


Dječak drži palestinsku zastavu dok stoji usred dima uoči 70. godišnjice Nakbe, na granici Izraela i Gaze istočno od grada Gaze 14. maja 2018.
Dječak drži palestinsku zastavu dok stoji usred dima uoči 70. godišnjice Nakbe, na granici Izraela i Gaze istočno od grada Gaze 14. maja 2018.

Irska, Španija i Norveška objavile su u srijedu da će priznati palestinsku državu 28. maja, što je navelo Izrael da opozove svoje ambasadore u tim državama.

Tri države su rekle i da se nadaju da će ostale zapadne zemlje slijediti njihov primjer.

Španija, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. maja priznati neovisnu palestinsku državu.

Norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela.

On je, na posebno sazvanoj konferenciji za medije, dodao da je cilj "ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz palestinske samouprave".

I premijer Španije Pedro Sanchez saopštio je na današnjoj sjednici Kongresa kako će Španija slijediti korake Norveške i Irske te priznati državu Palestinu.

"Neophodno je održati ideju o dvije države. Netanyahu se oglušuje i kažnjava stanovništvo glađu i terorom. Netanyahu nema mirovni projekat za Palestinu", poručio je Sanchez.

"Znamo da ova inicijativa neće vratiti prošlost i živote izgubljene u Palestini, ali vjerujemo da će Palestincima dati dvije stvari koje su vrlo važne za njihovu sadašnjost i njihovu budućnost: dostojanstvo i nadu", dodao je Sanchez.

Također u srijedu, irski premijer Simon Harris dao je svoju najavu, rekavši da je to potez koji je koordiniran sa Španijom i Norveškom, "historijski i važan dan za Irsku i Palestinu".

"Danas izražavamo našu nedvosmislenu podršku jednakom pravu na sigurnost, dostojanstvo i samoodređenje za palestinski i izraelski narod", objavio je na X-u irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin.

Tri države su rekle i da se nadaju da će ostale zapadne države slijediti njihov primjer.

Nekoliko zemalja Evropske unije je proteklih sedmica dalo je do znanja da planiraju priznati državnost Palestine, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regionu.

Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali odražava njene poteze, bila je vatreni pristalica rješenja o dvije države između Izraela i Palestine.

"Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice rješenja o dvije države i države Izrael", rekao je čelnik norveške vlade.

Poručio je i kako Palestinci imaju fundamentalno pravo na sopstvenu državu.

"Ne može biti rješenja o dvije države bez palestinske države. Drugim riječima, za mir na Bliskom istoku potrebna je palestinska država", mišljenja je premijer.

Izrael naredio hitan povratak ambasadora

Brzi razvoj događaja izazvao je osudu Izraela.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz naredio je hitan povratak izraelskih ambasadora triju zemalja na konsultacije i upozorio na daljnje "teške posljedice".

"Danas šaljem jasnu poruku: Izrael neće biti popustljiv prema onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost", rekao je.

Rekao je da bi priznanje moglo omesti napore da se vrate izraelski taoci koji se drže u Gazi i da bi prekid vatre bio manje vjerojatan "nagrađivanjem džihadista Hamasa i Irana".

Francuska smatra da se nisu stekli uslovi za priznanje, SAD da su potrebni pregovori

Francuska je u srijedu rekla da se nisu stekli uslovi da se zvanično prizna palestinska država i da takva odluka mora biti više od pukog simboličkog ili političkog pozicioniranja.

"Francuska ne smatra da su još ispunjeni uslovi da ta odluka ima stvarni uticaj na ovaj proces", rekao je ministar vanjskih poslova te države Stefan Sežurne (Stéphane Séjourné) nakon razgovora u Parizu s izraelskim ministrom vanjskih poslova.

Pariz je ranije rekao da priznavanje palestinske države nije tabu, već da bi trebalo da bude dio širih napora da se postigne dvodržavno rješenje između Palestinaca i Izraelaca.

"Ovo nije samo simbolično pitanje ili pitanje političkog pozicioniranja, već diplomatsko sredstvo u službi rješenja dviju država koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnosti", rekao je Sežurne.

Tim povodom oglasile su se i Sjedinjene Američke Države, čiji je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) poručio da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem.

Palestinske vlasti pozdravile najavu priznanja

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je norvešku najavu priznanja i pozvao druge zemlje da slijede.

U izjavi koju je prenijela zvanična novinska agencija Wafa, on kaže da će odluka Norveške, objavljena u srijedu, učvrstiti "pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje" i podržati napore za postizanje rješenja o dvije države s Izraelom.

XS
SM
MD
LG