Dostupni linkovi

Palestinsku državu ostvariti kroz pregovore, kaže Bajden


Bajden na konferenciji za medije u Bijeloj kući u Vašingtonu , 14. maja 2024.
Bajden na konferenciji za medije u Bijeloj kući u Vašingtonu , 14. maja 2024.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) vjeruje da se palestinska država treba postići pregovorima, a ne jednostranim priznanjem, saopštila je Bijela kuća u srijedu nakon što su Irska, Španija i Norveška rekle da će priznati palestinsku državu ovog mjeseca.

Kako prenosi Rojters, iz Bijele kuće su saopštili da je Bajden snažan zagovornik dvodržavnog rješenja i da je to bio tijekom cijele karijere.

"On vjeruje da se palestinska država treba ostvariti kroz direktne pregovore između strana, a ne kroz jednostrano priznanje", rekli su iz Bijele kuće.

Španija, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. maja priznati nezavisnu palestinsku državu, na što je Izrael reagovao povlačenjem ambasadora iz tih država.

Nekoliko zemalja Evropske unije je proteklih sedmica dalo do znanja da planiraju da priznaju državnost Palestine, tvrdeći da je rješenje s dvije države ključno za trajni mir u regionu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija podržala je 10. maja palestinsku kandidaturu za punopravno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Glasanje je bilo globalno istraživanje podrške palestinskom nastojanju da postane punopravna članica UN-a , što je potez koji bi zapravo značio priznanje palestinske države, nakon što su Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca uložile veto u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Palestinski pritisak za punopravno članstvo u UN-u došao je nakon sedam mjeseci rata između Izraela i Hamasa, kojeg SAD, EU i još neke zemlje smatraju terorističkom organizacijom, i u trenutku dok Izrael širi naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što UN smatra nezakonitim.

Ujedinjene nacije već dugo podržavaju viziju dviju država koje žive jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG