Dostupni linkovi

Privatno telefoniranje na državni račun


Crnogorski građani ne znaju koliko predsjednik Vlade, ministri, direktori i njihovi zamjenici mjesečno potroše na telefonske razgovore (ilustracija)
Crnogorski građani ne znaju koliko predsjednik Vlade, ministri, direktori i njihovi zamjenici mjesečno potroše na telefonske razgovore (ilustracija)

Nedavno objavljeni podaci o tome koliko crnogorski parlamentarci troše za telefonske razgovore, među kojima se našao i onaj o mjesečnom računu jednog funkcionera od preko 700 eura, bili su povod da pokušamo da provjerimo koliko upravo po toj stavki građane košta ostatak javne administracije, prije svih Vlada i njeni organi?

Crnogorski građani ne znaju koliko predsjednik Vlade, ministri, direktori i njihovi zamjenici kao dio mnogobrojne vladine administracije mjesečno potroše na telefonske razgovore.

Čini se da će to još neko vrijeme ostati tajna budući da smo na adresu Vlade prije tri dana poslali upit o tome koliki su im računi za službene telefonske razgovore, da li postoje neka ograničenja u iznosu mjesečnog računa i da li su vladini zvaničnici i službenici u obavezi da dio razgovora koji su privatni plate iz svog džepa?

Ta zatvorenost najvišeg organa izvršne vlasti u zemlji nije iznenadila Marka Sošića iz Instituta Alternativa koji se godinama bavi pitanjima transparentnosti i odgovornosti u javnoj potrošnji.

Sošić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da Vlada čini sve da ne dostavi javnosti podatke o tome kako troši novac građana predviđen za stavke "reprezentacija" i "ostali troškovi".

"Nema podataka o tome kako pojedina ministarstva, kako armije generalnih direktora troše novac, odnose se prema iznosima koji su opredijeljeni za reprezentaciju, koriste službene automobile, telefone i tako dalje. Mi jednostavno ne možemo da dođemo do tih podataka ali ne samo do njih već i do dokumentacije, izvoda, faktura, ugovora na osnovu kojih su izvršena plaćanja. To vam je Sizifov posao", komentariše Sošić.

Inače, na problem zatvorenosti odnosno nedovoljne transparentnosti Vlade kada je javna potrošnja u pitanju, u nekoliko navrata je i u svojim izvještajima ukazivala i Evropska unija.

Nedavno su Vijesti objavile zanimljive podatke o tome koliko crnogorski poslanici troše na telefonske razgovore i gorivo prema kojima je potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović samo po te dvije stavke, građane za period od godinu i po koštao 11.006 eura. Računica je pokazala da Gvozdenović prosječno za gorivo troši 343, a na telefon 267 eura mjesečno.

Branimir Gvozdenović, fotoarhiv
Branimir Gvozdenović, fotoarhiv

Potpredsjednik Skupštine najveći telefonski račun napravio je u januaru ove godine kada je potrošio 720 eura. Gvozdenovićev kolega na potpredsjedničkoj funkciji, Genci Nimanbeg, prosječno potroši tri puta manje - 83 eura mjesečno.

Kako je RSE saopšteno iz Skupštine Crne Gore službeni telefonski razgovori predsjednika i potpredsjednika parlamenta nijesu limitirani kao što su recimo poslanicima kojima parlament plaća mjesečne račune do iznosa 100 eura. Vjerovatno iz tog razloga poslanici i vlasti i opozicije imaju i značajno skromnije mjesečne račune.

Poslanicima parlament plaća mjesečne račune do 100 eura
Poslanicima parlament plaća mjesečne račune do 100 eura

Poslanik DPS Miloš Nikolić je na limitu od 100 eura, lider opozicione URE Dritan Abazović troši 92,5 eura, poslanik DF-a Branko Radulović, prosječno 83 eura mjesečno.

Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja u izjavi za RSE pojašnjava:

"Poslanici imaju limit do 100 eura a ukoliko prekorače limit taj prekoračeni iznos dolazi lično poslaniku da on plati tu razliku. Poslanici imaju limit na telefonske razgovore a predsjednik i potpredsjednici nemaju zbog toga što oni idu na službena putovanja u inostranstvo, imaju troškove roaminga i slično."

Dok su nam iz kancelarije Generalnog sekretara Skupštine Crne Gore odgovorili na pitanje o limitu za službene telefonske razgovore, nijesmo međutim dobili odgovor na drugo pitanje - da li postoji odredba ili neki interni akt parlamenta koji obavezuje poslanike i rukovodioce da dio razgovora koji su bili privatni plate iz svog džepa.

Marko Sošić iz Instituta Alternativa kaže da i pored najava Vlade da će 2018. biti godina dodatnog stezanja kaiša i pokušaja da se smanji javna potrošnja, troškovi reprezentacije pod koje potpadaju i troškovi za telefonske razgovore nezaustavljivo rastu:

"Ako govorimo o reprezentaciji ona je u 2018. godini čak doživjela skok u odnosu na prethodnu godinu. Povećana je za više od 100.000. Troškovi za komunikacione usluge pod koje potpadaju i telefonski razgovori takođe rastu, ako pogledamo objavljene podatke o Budžetu za 2018. u odnosu na ono što smo imali u Budžetu za 2017. godinu. A i u 2017. su bili uvećani u odnosu na 2016. godinu. Dakle, ako pogledamo sve ove podatke umjesto da ti troškovi budu srezani, državna uprava troši po tom osnovu sve više i više", konstatuje Sošić.

Nijesu samo telefonski računi i gorivo stavke u vezi sa kojima postoji sumnja da se novac građana rasipa i zloupotrebljava.

Javnost je gotovo svakodnevno bombardovana informacijama o tome kako su rukovodioci i funkcioneri pojedinih državnih organa i institucija uhvaćeni da službene automobile koriste za privatna putovanja, svadbe, odlaske na plažu ili izlete preko vikenda ili čak transport drva za ogrjev. Takođe mediji su pisali o državnim funkcionerima koji novcem građana plaćaju račune u restoranima, buticima...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG