Dostupni linkovi

Službenim autom u diskoteke, na svadbe i u šumu po drva


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe je jedna od čestih pojava čije su ključne karakteristike: da je vrlo primjetna ali i potpuno nekažnjiva praksa. Za državnog funkcionera ili službenika koji ima privilegiju korišćenja službenog vozila prednost je što i članovi njegove porodice mogu da se posluže državnim vozilom za odlazak u diskoteku, plažu, planinski centar u zemlji ili regionu, svadbu, a kako je praksa pokazala i za prevoz drva za ogrijev. Koliki je intenzitet zloupotrebe službenih vozila u Crnoj Gori?

Snimak službenog vozila ispred elitne diskoteke u Budvi je otkrio da je sin Vrhovnog državnog tužioca pošao u cjelonoćni provod, a da ga je pratilo vozilo za obezbjeđenje štićene ličnosti. Javnosti je ostalo da nagađa i procjenjuje da li se radi o zloupotrebi državnih resursa, jer policija tvrdi da to nije zloupotreba, a Vladini oponenti smatraju da se radi o klasičnoj zloupotrebi.

Tome je prethodila informacija da je ministar zdravlja Kenan Hrapović, pred kućom u kojoj živi parkirao dva službena automobila ministarstva zdravlja. Ministar Hrapović je objasnio da su službeni automobili ispred njegovog doma zbog "njegovih iznenadnih kontrola zdravstvenih ustanova".

"Naša obaveza je da radimo dodatne kontrole, vanredne i iznenadne kontrole", rekao je ministar.

Vladi Crne Gore i njenim institucijama smo poslali pitanja o tome da li se sprovodi kontrola nad korišćenjem službenih vozila, koliko je bilo prijava građana o zloupotrebama, koliko je službenika kažnjeno. Međutim, odgovore na ova pitanja nismo dobili.

Vlada je prije nekoliko godina otvorila posebnu platformu za prijave građana koji uoče korišćenje službenih vozila van radnog vremena i tokom vikenda i praznika. Ta platforma je bila aktivna nekoliko godina, a tim je zamrla jer prema riječima koordinatorke programa u Građanskoj alijansi Sanje Rašović, efekta nije bilo.

Gotovo niko nije odgovarao za zloupotrebu vozila u privatne svrhe: Sanja Rašović
Gotovo niko nije odgovarao za zloupotrebu vozila u privatne svrhe: Sanja Rašović

"Za pet godina dostavljeno je 236 prijava koje su bile validne. Međutim, za 2016. i 2017. godinu, može se zaključiti da se radi o jako lošem radu ove platforme i opadajućem trendu. Tako 2016. godine imamo svega tri prijave, od kojih je odgovor dobijen za dvije, a u 2017. godini je bila samo jedna prijava. Zašt građani više nemaju povjerenja i ne žele da gube vrijeme, uslovno rečeno, na prijave ovakvih zloupotreba, jeste nedostatak konkretnih rezultata. Odnosno, činjenica je da gotovo niko nije odgovarao za zloupotrebu vozila u privatne svrhe", kaže Rašović.

Karakteristični primjeri zloupotreba su, kada su službena vozila usnimljena vikendom pored plaža, šoping centara, diskoteka, zabilježeni su primjeri vozila sa službenim tablicama na Zlatiboru, Kopaoniku. Službena vozila su viđena na svadbama ali i opterećena drvima za ogrijev. Očigledne zloupotrebe nisu naišle na adekvatnu reakciju nadležnih službi, kaže Sanja Rašović.

"Nadležne državne institucije na više nego očigledne zloupotrebe pokazale su težnju da bezuslovno stanu u zaštitu svojih zaposlenih i time daju zeleno svijetlo na takve zloupotrebe. Pa su se na prijave sumnji o zloupotrebi dobijali neracionalni, neutemeljeni, neargumentovani odgovori, koji se često nisu poklapali sa činjeničnom situacijom koja je dokumentovana uz prijavu i fotografiju. Pa su građani izgubili uvjerenje da mogu da utiču na promjene", komentariše Sanja Rašović.

Očigledan slučaj zloupotrebe službenog vozila se desio prije tri godine. Službene tablice vozila tadašnjeg ministra zdravlja Suada Numanovića su bile mijenjane tokom vikenda civilnim tablicama. Ministar je tada bio kategoričan da on nema ništa sa falsifikovanjem isprave.

"Ministar Numanović nije ništa uradio što je mimo zakona i mimo interesa građana Crne Gore", ustvrdio je.

Ministrov vozač je priznao da je mijenjao tablice "kako bi zaštitio ministra i sebe". Osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Suad Numanović i njegov vozač Edin Hamzić
Suad Numanović i njegov vozač Edin Hamzić

Nema podataka kolika je šteta od zloupotrebe službenih vozila, a poznato je da troškovi zloupotreba i amortizacija vozila padaju na teret budžeta, odnosno građana. Jedini način da se spriječi zloupotreba je, da sami službenici koji posjeduju službene automobile počnu da se savjesno odnose prema državnoj imovini, kaže Rašović.

"Recimo za kupovinu novih automobila, servisiranje, registraciju...iz budžeta se opredjeljuje desetine miliona eura. Samo rashodi za gorivo su na godišnjem nivou oko devet miliona eura, što je zaista za jednu malu zemlju izuzetno veliki iznos. Zato bi trebalo da se odgovornije odnose prema državnoj imovini, što svi mi finansiramo", konstatuje.

Po zakonu, stalno korišćenje službenih vozila, bez obzira da li se radi o službenim ili privatnim obavezama, imaju štićene ličnosti, među kojima su predsjednik, premijer, šef parlamenta, ministri pravde, policije, vanjskih poslova, vrhovni i specijalni tužilac...

Ministar odbrane Predrag Bošković je nedavno boravio u Tivtu, gdje je pošao službenim automobilom, a zatim se u Podgoricu vratio vojnim helikopterom. Kao i svaki prethodni ministar, i Bošković je imao dobar odgovor na pitanje zašto se vratio helikopterom, a ne kopnenim putem i da li je to bila zloupotreba državnih resursa.

"Bile su potrebe i važno je da zakon nije prekršen", rekao je ministar Bošković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG