Dostupni linkovi

Zaboravljene zloupotrebe i odgovornost


Ulaz u Vladu Crne Gore
Ulaz u Vladu Crne Gore

U Crnoj Gori gotovo da više niko ne pominje nebrojene slučajeve zloupotrebe službenih vozila u koje su bili uključeni predstavnici državnih institucija. Zaboravilo se tako da su pojedinci službenim vozilima prevozili drva za ogrijev, išli u svatove, vikendom na primorje, crnogorsko ili neke od susjednih država i slično.

Kako u Crnoj Gori mnoge stvari počinju od kraja a ne od početka tako ćemo i priču o brojnim primjerima zloupotrebe službenih automobila čiju kupovinu, upotrebu i servisiranje plaćaju građani, odnosno poreski obveznici, početi podsjećanjem na posljednji u nizu...

Mediji su danima, gotovo sedmicama pisali o tome kako ministar za ljudska i manjinskih prava Suad Numanović vikendima službene tablice na službenom automobilu mijenja privatnim da bi prikrio zloupotrebu tog vozila za sopstvene potrebe. Kada je pod višednevnim pritiskom javnosti konačno progovorio, ministar je ustvrdio da nije prekršio zakon. Kasnije je stiglo objašnjenje da je navodno njegov vozač mijenjao tablice.

U NVO sektoru su tada ocijenili da je to zapravo bio samo providan pokušaj Numanovića da odgovornost sa sebe svali na vozača i od državnog tužilaštva su tražili da pokrene istragu što je i učinjeno.

Kao što je javnosti poznato, Numanović je saslušan kao i druga lica, pokrenuta je istraga i to su iste infomacije koje su nam i sada saopštili u tužilaštvu.

Edin Koljenović, foto: Vesna Anđić
Edin Koljenović, foto: Vesna Anđić

Edin Koljenović iz Građanske alijanse kaže da je u slučaju Numanović civilni sektor zajedno sa medijima djelovao brzo kao i da je tužilaštvo promptno pokrenulo istragu:

Ali nakon nekoliko mjeseci od kada se to desilo čini mi se da i ovaj sučaj polako poprima sličnu sudbinu kao i mnogi drugi gdje se smanjuje pažnja javnosti zato što je prosto ona snaga civilnog, građanskog društva istrošena. Zbog čega? Zbog toga što nijesmo imali odgovarajuću reakciju nadležnih institucija. Tu je i tužilaštvo koje bez ikakvih razloga prolongira ovaj slučaj i na žalost tu nema nikakvih novih informacija. Čini mi se da će sudbina ovog slučaja biti identična sudbini prethodnih", konstatuje Koljenović.

Koliko je javnost bila zagrizla da upravo slučaj Numanović bude prekretnica u zaustavljanju višedecenijske prakse zloupotrebe službenih automobila pokazuje i svojevrstan skeč, performans koji je ministru dok je učestvovao na jednoj konferenciji za novinare priredio Aleksandar Dedović iz Alfa Centra.

„Od prijatelja sam pribavio italijanske registarske tablice i pokušao da u pauzi te konferencije ministru predam tablice, savjetujući ga da ipak kada možda nekada ode u inostranstvo svojim mercedesom kupljenim novcem građana Crne Gore, da i tamo ima da zamijeni tablice da ne bruka državu i crnogorske građane", kaže Dedović.

A da ministar nije jedini za koga su mediji pisali da zloupotrebljava službena vozila pokazali su i primjeri poput onog gdje je državni službenik takvim automobilom išao u svatove, drugi je prevozio drva za ogrijev, nekoliko njih su vikendima službenim autom išli do primorja a zabilježen je i slučaj službenika koji je na izlet u susjednu Hrvatsku otputovao pogađate – službenim automobilom.

Te osobe su, zahvaljujući građanima koji su ih fotografisali, i Incijativi mladih za ljudska prava koja je objavljivala te fotografije, na taj načini došle pod lupu javnosti.

No, to što su bukvalno uhvaćeni na djelu, kako ističe Edin Koljenović, nadležnima nije bilo dovoljno da sankcionišu takvo ponašanje:

„U dosadašnjem radu imali smo jako veliki broj prijava pa smo tako imali slučajeve sumnje u zloupotrebu službenih vozila za odlazak u svatove, ispred marketa, van radnog vremena, čak i na plaže.To su primjeri na koje smo najčešće dobijali takve odgovore koji su nam pokazali da su rukovodioci institucija uvijek stajali na stranu svojih zaposlenih za koje se sumnja da su zloupotrebljavali službena vozila, pa čak i onda kada su te sumnje bile očigledne", navodi Koljenović.

XS
SM
MD
LG