Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rasipanje novca građana bez sankcije?


Ilustrativna fotografija

Državna administracija je često na meti kritike civilnog sektora i organizacija koje prate njen rad da javni službenici i funcioneri vrlo često nesavjesno troše novac poreskih obveznika, odnosno građana.

Da se takva praksa nastavlja pokazao je i izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o tome kako su poslovale pojedine ambasade Crne Gore u inostranstvu i misije pri nekim međunarodnim organizacijama.

Trošili su više nego što je trebalo za zakupninu stanova i reprezentaciju, a pojedini su zarade isplaćivali na ruke bez potpisa ili prateće dokumentacije.

Predmet revizije bilo je poslovanje ambasada Crne Gore u Austriji, Grčkoj i Hrvatskoj kao i misija pri Ujedinjenim nacijama (UN), Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Beču u 2017. godini.

Oni su prošle godine potrošili ukupno 1,3 miliona eura.

U zbirnom iznosu, prema reviziji potrošili su oko 15.000 eura više od onoga što je bilo predviđeno budžetom.

Jedan od revizora koji je pripremio mišljenje na poslovanje pomenutih diplomatskih predstavništava Nikola Kovačević za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je sada na resornom ministarstvu da otkloni sve nepravilnosti.

"DRI je završila reviziju i dala rok Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) i diplomatskim predstavništvima da nepravilnosti koje su pronađene isprave u tom periodu i da nas izvijeste o tome. U slučaju da to ne urade, postoji jedna jedina mogućnost a to je da DRI uradi kontrolnu reviziju MVP-a i ovih predstavništava", ističe Kovačević.

Osim prekoračenja zanimljivo je kako i na šta je sve otišao novac građana namijenjen ovim diplomatskim predstavništvima.

Revizija je utvrdila da je ambasada u Austriji zaposlila jednu osobu bez objavljivanja oglasa, te da je, uz saglasnost Ministarstva, zaključen ugovor o zakupu stana sa većom kvadraturom.

Stalna misija pri UN-u, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču nije priložila odluke o objavljivanju oglasa i izboru kandidata prilikom zapošljavanja lokalnog osoblja. I njima je Ministarstvo omogućilo zakup većih stanova.

U ambasadi u Hrvatskoj prilikom zapošljavanja lokalnog osoblja nije objavljivan oglas. Uz saglasnost Ministarstva isplaćeno je za zakup stana 1.534 eura više od utvrđenog uredbom, a zaključeni ugovori za zakup stanova je sa većom kvadraturom od dozvoljene.

Čini se, međutim, da je najzanimljivije to kako su novac građana trošili zaposleni u Ambasadi Crne Gore u Atini, gdje je ambasador Petar Popović.

U toj ambasadi je utvrđeno da preuzimanje gotovine za isplate zarada i naknada zaposlenim od 55.853 eura nije dokumentovano potpisima primaoca. Predstavništvo je gotovinski isplatilo izdatke za zakup stanova u iznosu od 1.200 eura, koje je po ugovoru trebalo platiti sa žiro računa.

Dio iz izvještaja Državne revizorske institucije
Dio iz izvještaja Državne revizorske institucije

Zaključen je i ugovor za zakup stanova diplomate sa većom kvadraturom od predviđene pravilnikom.

Ova ambasada izdatke od 4.984 eura nije pravdala adekvatnom dokumentacijom.

Izdaci Ambasade Crne Gore u Grčkoj
Izdaci Ambasade Crne Gore u Grčkoj

Član DRI Nikola Kovačević kaže da u poslovanju crnogorskih diplomatskih predstavništava koje su provjeravali nije bilo finansijskih malverzacija.

"Ovdje su najčešće određene neusklađenosti u poslovanju nerevidiranih subjekata sa zakonskim i podzakonskim aktima. Nema finansijskih malverzacija. Ima neko prekoračenje od 15.000 eura za plaćanje stanova ali to je u odnosu na raniji posmatrani period zanemarljivo. Naravno da se o tome mora voditi računa i naravno da se to mora ispraviti", riječi su Kovačevića.

RSE je pokušao da u Ministarstvu vanjskih poslova dobije odgovor na pitanje šta će učiniti Ministarstvo povodom nepravilnosti koje se navode u izvještaju DRI, ali povratnu informaciju RSE još nije primio.

Sanja Rašović iz Građanske alijanse za RSE kaže da ih nije iznenadio nalaz državnih revizora te da je posrijedi nastavak nepopularne prakse da se državni službenici i funkcioneri rasipaju novcem crnogorskih građana.

Sumnja da će biti prave reakcije nadležnih u ovom slučaju i da će bilo ko odgovarati.

"Mi smo i do sada imali više slučajeva gdje je DRI u izvještajima konstatovala da se novac svih građana Crne Gore koristi na neodgovoran način, da je to činilo više državnih preduzeća i institucija. Međutim, ono što nedostaje toj priči jeste reakcija nakon izvještaja i nalaza DRI. Meni je nepoznat slučaj da je nakon toga Vrhovno državno tužilaštvo podiglo optužnicu, nepoznato mi je da je neki slučaj dospio do suda ili da je neko sankcionisan", zaključuje Rašović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG