Dostupni linkovi

Netanjahu pozvao na direktne izbore za premijera Izraela


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da bi želeo da Izraelci direktno izaberu njega ili njegovog glavnog rivala, lidera saveza partija centra Plavo i belo Benija Ganca za novog predsednika vlade.

"Još nije kasno ali ako se oni ne saberu i ne obrazuje se vlada jedinstva, postoji još jedna stvar koja može da spreči nepotrebne izbore Kneseta (parlamenta): direktni izbori za funkciju premijera između Ganca i mene", rekao je Netanjahu.

On je podsetio da Gancov savez tvrdi da zna šta narod hoće pa, kako je rekao, neka narod odluči i niko drugi, uključujući medije.

Netanjahu je pozvao na direktne izbore četiri dana pre isteka roka da se izabere bilo koji član parlamenta koji bi mogao pokušati da obrazuje vladajuću koaliciju.

Izraelski lider je rekao da još nije isključio mogućnost obrazovanja vlade nacionalnog jedinstva sa Gancom ali da veruje da savez Plavo i belo i Ganc, bivši komandant izraelske vojske, nisu zainteresovani za tu opciju.

U Izraelu su ove godine dva puta, u aprilu i septembru, održani parlamentarni izbori ali nije bilo jasnog pobednika i nova vlada nije obrazovana.

Ni Netanjahu ni Ganc nemaju potrebnu većinu, najmanje 61 od 120 poslanika, da formiraju vladajuću koaliciju.

Posle aprilskih izbora mandatar za sastav vlade je bio Netanjahu, a pošto nije uspeo da je osnuje brzo je raspušten parlament i raspisani su drugi izbori.

Politički zastoj nastavljen je i posle izbora u septembru jer Netanjahuu ponovo i Gancu posle njega nije pošlo za rukom da obrazuju vladu.

Posle toga je predsednik Izraela Ruven Rivlin mandat predao Knesetu kako bi bilo koji poslanik koji ima podršku od 61 člana parlamenta pokušao to isto.

Gancov savez je kritikovao Netanjahuovu sugestiju o direktnim izborima naglasivši da Ganc pokušava da spreči skupe i nepotrebne izbore uz ocenu da bi izmena metoda izbora na brzinu samo dovela do iste situacije.

U saopštenju saveza se navodi da su slučajevi korupcije protiv Netanjahua ozbiljni i da je on jedina osoba koja vuče državu u treće izbore.

Savez plavo i belo je izrazio spremnost za formiranje vlade jedinstva u slučaju da neko drugi umesto Netanjahua bude lider Likuda.

Ukoliko nijedan poslanik ne bude izabran u sredu da pokuša da formira vladu očekuje se raspuštanje parlamenta.

Izraelski mediji komentarišu da direktni izbori za premijera koje predlaže Netanjahu ne bi rešili političku krizu zbog sastava parlamenta i borbe za vlast unutar njega.

XS
SM
MD
LG