Dostupni linkovi

Beni Ganc i zvanično mandatar za sastav vlade Izraela


Beni Ganc
Beni Ganc

Predsednik Izraela Ruven Rivlin zvanično je dao bivšem šefu izraelske vojske Beniju Gancu mandat za formiranje vlade i pronalaženje rešenja za najduži politički zastoj u istoriji države.

Rivlin je na konferenciji za novinare u Jerusalimu pozvao političke stranke da naprave ustupke, a Ganc je obećao da će pokušati da formira liberalnu ujedinjenu vladu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pokušao je da formira novu vladu, ali se nakon neuspeha da to učini odrekao mandata u ponedeljak, 21. oktobra, dva dana pred isticanje roka koji mu je dao izraelski predsednik.

Ganc će, kao i Netanjahu, imati 28 dana da pokuša da oformi novu vladu.

Ako ni on u tome ne uspe, predsednik Rivlin će od parlamenta, Kneseta, tražiti da nominuje kandidata za formiranje vlade i tek i ako taj ne bi uspeo, u Izraelu će se održati treći izbori za manje od jedne godine.

Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, predvodio je Vladu Izraela neprekidno duže od decenije, a ukupno više od 13 godina.

Posle prvih izbora u aprilu, prvih ove godine, nije uspeo da formira koaliciju.

Tada mandat za formiranje vlade nije dat Gancu, čija je partija osvojila 35 poslaničkih mandata, isti broj kao i Netanjahuov Likud, već je Parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

Međutim, posle skoro mesec dana otkako je ponovo dobio mandat, 70-godišnji Netanjahu ga je vratio predsedniku i sada će prvi put od 2009. neko drugi, a ne on biti zadužen zaformiranje vlade.

Netanjahu, uprkos tome što mu preti opasnost od podizanja optužnica za korupciju, ne odustaje od borbe za političko preživljvanje.

Njegovog rivala Ganca podržavaju levičarske stranke i deset arapskih poslanika, ali je on daleko od parlamentarne većine od 61 od ukupno 120 poslaničkih mesta.

Netanjahu je hteo da formira vladu jedinstva s Gancovim savezom, ali je Ganc čiji je savez osvojio 33 poslanička mandata, jedan više od Netanjahuovog Likuda, odbio da bude u vladi s Netanjahuom kome prete optužnice.

Bilo je i nesporazuma o tome ko bi od njih prvi predvodio vladu, a pregovore je iskomplikovao Netanjahuov zahtev da u koaliciji budu male desničarske i verske stranke.

U ovom trenutku vlada jedinstva izgleda kao jedino rešenje da izbora ove godine ne bi bilo i po treći put, piše beta na osnovu izvještaja AFP-a.

XS
SM
MD
LG