Dostupni linkovi

Vučić traži od Vlade da usvoji preporuke OEBS i ODIHR


Protesti zbog izbora ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu, 18. decembar 2023.
Protesti zbog izbora ispred zgrade Republičke izborne komisije u Beogradu, 18. decembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Vladu Srbije da "na ozbiljan način i u potpunosti" sagleda sve preporuke ODIHR i OEBS za buduće izbore.

On je "zamolio" Vladu i da predstavnike tih misija pozove da prisustvuju lokalnim izborima koji će kako je dodao, biti u maju ili junu.

"Važno je da pokažemo da ništa ne krijemo, da smo potpuno transparentni i da smo spremni da prihvatimo njihovo nadgledanje kako bi mogli da pokažu celom svetu šta je stvarno istina oko održavanja izbora u Srbiji", rekao je Vučić.

On je ponovio da su decembarski izbori bili "najčistiji" do sada.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući Beograd.

Najjača opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne priznaje rezultate izbora i zahteva održavanje novih po fer i demokratskim standardima.

'Očekujemo poništavanje izbora': Deo opozicije pred Ustavnim sudom Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima u Srbiji 17. decembra bilo izbornih nepravilnosti.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

XS
SM
MD
LG