Dostupni linkovi

Ko su visokopozicionirani 'ruski ljudi' u Srbiji?


Ruska i srpska zastava, Srbija, u Beogradu 4.decembra 2015.
Ruska i srpska zastava, Srbija, u Beogradu 4.decembra 2015.

U dva dana, dva ruska ordena.

Doskorašnjeg šefa srpske obaveštajne službe Aleksandra Vulina odlikovali su predsednik Rusije Vladimir Putin i ruska Federalna služba bezbednosti.

Vulin nikada nije krio svoje dobre veze sa Rusijom, kao i pojedini ministri i funkcioneri u Srbiji koji kritikuju Zapad i nedvosmisleno se zalažu za saradnju sa Rusijom ne osporavajući invaziju na Ukrajinu.

Ruskim ordenjem su se okitili i Nenad Popović, nekadašnji ministar u Vladi Srbije i dugogodišnji poslanik u Skupštini kao i socijalista i dugogodišnji direktor državnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović.

I ministarka zdravlja Danica Grujičić je pravdala rusku invaziju pre stupanja na tu funkciju.

Naim Leo Beširi iz beogradskog Instituta za evropske poslove navodi da "ruski ljudi" u vlasti zapravo održavaju pravu orjentaciju vladajuće koalicije u Srbiji koju predvodi Aleksandar Vučić.

Srbija je jedna od retkih zemalja kandidata za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji i sarađuje sa Rusijom uprkos pozivima Evropske unije da uskladi svoju spoljnu politikom sa EU čijem članstvu teži.

Aleksandar Vulin: Ordeni iz Rusije, optužbe za korupciju iz SAD

Doskorašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandar Vulin dobio je u januaru dva ordena od najviših državnih struktura u Rusiji.

O tome je javnost obavestio Pokret socijalista čiji je Vulin osnivač.

Vulin je od Putina dobio Orden prijateljstva a od Federalne bezbednosne službe Rusije (FSB), orden za "izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe".

Od Putina je orden dobio, prema navodima njegove stranke, za "veliki lični doprinos u razvoju i unapređenju saradnje Bezbednosno-informativne agencije Srbije i Spoljne obaveštajne službe (SVR) Rusije u oblasti obezbeđivanja državne bezbednosti i zaštite nacionalnih interesa Srbije i Rusije".

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove za RSE ocenjuje da je veoma kontroverzno u sred rata koji Rusija vodi u Ukrajini dobiti orden od njene bezbednosne službe.

On smatra da je orden "nagrada za poslušnost".

"Glasine o tome da je Vulin iznosio podatke o ruskim disidentima koji se nalaze u Srbiji direktno u Moskvu nikada nisu do kraja istražene", kaže Beširi.

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza optužio je Aleksandra Vulina, tada šefa BIA, da je odneo u Moskvu snimke sastanka ruskih opozicionara u Beogradu, nakon čega je jedan od njih uhapšen u Rusiji.

Vulin je demantovao te tvrdnje i najavio tužbu protiv Kara-Murze, ali nije poznato da li je pokrenut sudski postupak.

Kara-Murza je u aprilu u Rusiji osuđen na 25 godina zatvora zbog "veleizdaje", širenja "lažnih informacija" o ruskoj vojsci i nezakonit rad za "nepoželjnu" organizaciju.

Vulin je takođe u decembru 2021. godine otputovao u Moskvu gde se sastao sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim i razgovarao, između ostalog, o "obojenim revolucijama", odnosno o navodnim planovima "centara moći" da protestima uruše državnost i suverenitet zemalja.

Sjedinjene Države su u julu 2023. stavile Vulina na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

On je 3. novembra 2023. podneo ostavku na funkciju šefa obaveštajne agencije, kako je rekao, jer nema pravo "da žrtvuje Srbiju" zbog svog opstanka na funkciji.

Vulin je dugogodišnji koalicioni partner predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a prethodnu deceniju je bio na više funkcija - od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, Ministarstva za rad, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čoveka srpske tajne službe.

Vulin, nezamenljiv kadar
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:26 0:00

Dok je bio na ovim funkcijama, u više navrata je iskazivao antizapadne stavove i govorio u prilog saradnji sa Rusijom.

U januaru je, kako se navodi na sajtu Pokreta socijalista, izjavio, između ostalog, da Zapad neće slomiti Vučića i da se "otpornost srpskog naroda na pritiske Zapada meri na uvođenju ili ne uvođenju sankcija Rusiji".

RSE nije dobio odgovor Vulina na pitanja o saradnji sa ruskim bezbednosnim službama do kraja rada na ovom članku.

Nenad Popović: Mreža firmi u Rusiji i 'crna lista' SAD-a

Za ime Nenada Popovića, poslanika u Skupštini Srbije i bivšeg ministra za inovacije i tehnološki razvoj, vezuje se mreža firmi registrovanih u Rusiji koje se bave različitim delatnostima.

Kako je RSE pisao u novembru 2023., prema podacima međunarodne baze biznis registara Spark, uz njegovo ime vezuje najmanje 14 firmi.

Prema Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji, Popović je u poslednjem podnetom izveštaju ovoj instituciji prijavio vlasništvo u 19 kompanija. Neke od tih kompanija su registrovane u inostranstvu – neke u Rusiji, a pojedine na Kipru.

Takođe, Popović je povezan i sa osnivanjem "Tačke ključanja" – "prostora za inovacije" iza kojeg stoji istoimena državna firma koju su zajednički osnovale Srbija i Rusija. Naime, prilikom osnivanja te firme 2022. državu Srbiju je zastupao Popović, kao tadašnji ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Popović je lider Srpske narodne partije, dugogodišnjeg koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke.

Od novembra 2023. Popović je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog veza sa sankcionisanim ruskim firmama.

O sankcijama se nije javno oglašavao.

Popović je takođe dobitnik ordena iz Ruske Federacije, kako se navodi na sajtu njegove Srpske narodne partije.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kako se navodi, dodelio mu je 2010. godine Orden Prijateljstva za poseban doprinos razvoju i jačanje ekonomskih i društvenih veza Srbije i Rusije.

Kako se navodi, dobitnik je i više priznanja koje dodeljuje Ruska pravoslavna crkva, između ostalog, za doprinos zbližavanju pravoslavnih naroda.

Popović je u više navrata govorio u prilog saradnji Rusije i Srbije, a tokom pandemije korona virusa oglašavao se pretežno u verzi sa dopremanjem i proizvodnjom ruske vakcine protiv COVID-19 "Spitnjik V" u Srbiji.

Popović je 2022. učestvovao u maršu u znak obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i nacizmom u Beogradu, a na čelu te povorke bili su istaknuti figura predsednika Rusije Vladimira Putina od kartona, kao i veliko latinično slovo "Z", simbol podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Popović je tada izjavio da su "Srbija i Rusija uvek bile na pravoj strani istorije".

Na pitanja o saradnji sa Rusijom Popović nije odgovorio RSE.

Dušan Bajatović: Podrška invaziji u Ukrajini u predizbornoj kampanji

Otvorenu podršku invaziji Rusije na Ukrajinu tokom izborne kampanje u Srbiji pružao je funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović.

Bajatović je, inače, godinama na čelu "Srbijagasa", državnog energetskog preduzeća koje u svom poslovanju zavisi od Rusije odakle uvozi gas.

Bajatović je u decembru 2023. učestvovao na predizbornom skupu u vojvođanskom gradu Pančevu u crvenom duksu sa velikim latiničnim slovom "Z".

Istog meseca Bajatoviću uručen je Orden Ruske Federacije za doprinos razvoju i jačanju međunarodnih odnosa.

On je tada u objavi na društvenoj mreži X napisao da je to priznanje za sve koji rade na jačanju bliskih veza Srbije i Rusije.

"Damo zemlju, damo dušu, prodamo svoju braću, zarad nekog ulaska u Evropsku uniju za koju nam niko nikada nije rekao ni kada će biti ni da li će biti", naveo je Bajatović u izjavi u decembru, navedeno je u saopštenju SPS-a.

SPS, koja je u vlasti sa Srpskom naprednom strankom (SNS) duže od decenije, važi za proruski orijentisanu.

Bajatović je takođe 2022. sa ruskom ambasadom organizovao prikupljanje novca za decu u Donbasu, separatističkom regionu istočne Ukrajine čiju je samostalnost priznao predsednik Rusije uoči invazije na tu zemlju.

Dušan Bajatović u Srbiji važi za jednog od najplaćenijih funkcionera, a prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije njegova mesečna primanja prelaze 35.000 evra.

Bajatović nije odgovorio na pitanja RSE o saradnji sa Rusijom i podršci ruskoj invaziji u Ukrajini.

Danica Grujičić: Pravdanje ruske invazije i tvrdnje o posledicama NATO bombardovanja

Proruski glasovi i pravdanje invazije na Ukrajinu moglo se čuti i od bivše direktorke Instituta za onkologiju u Beogradu Danice Grujičić koja je od 2022. ministarka zdravlja Srbije.

Grujičić je u martu 2022, mesec dana nakon invazije na Ukrajinu, za ruski Sputnik izjavila da ruski invaziju ne doživljava kao agresiju Rusije na Ukrajinu. nego kao "ogromnu nesreću".

"Pojava nacizma je bila evidentna u Ukrajini još od 2014. uz prećutnu podršku Zapada formiranju nacističkih bataljona i njihovog naoružavanja", rekla je.

Grujičić je u više navrata iznosila u javnost tezu da je NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. dovelo do povećanog broja obolelih od malignih bolesti, tezu za koju ne postoji zvanična potvrda.

Ovu tezu je iznosio i bivši ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

"Rusija je spremna i da radi na ispitivanju posledica NATO bombardovanja koje su i više nego očigledne kada su onkološki pacijenti u pitanju", rekao je Harčenko 2019. godine.

Izveštaj Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu o uticaju osiromašenog uranijuma tokom NATO intervencije u Srbiji i Crnoj Gori "nije otkrio značajnu i rasprostranjenu kontaminaciju".

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove smatra da Grujičić "jasno vodi rusku propagandu u Srbiji".

"Ona podgreva lažnu informaciju o povećanju broja onkoloških pacijenata u Srbiji zbog osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja NATO-a, to je rečenica koja dolazi iz Moskve", kaže Beširi.

Grujičić je bila prva na listi vladajuće koalicije za parlamentarne izbore "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" 2022. godine.

Odgovor na pitanja u vezi sa saradnjom Grujičić sa Rusijom RSE nije dobio.

Šta su posledice?

Naim Leo Beširi iz beogradskog Instituta za evropske poslove ocenio je da Srbija posle 12 godina vlasti "nije značajnije bliže Evropskoj uniji".

Beširi kaže da je "ruski uticaj" deo tog stagniranja Srbije jer „postoji posvećenost Moskve da se modernizacija Srbije zaustavi, da se blokira orijentacija Srbije ka Zapadu iako je tamo njena ekonomija“.

Više zvaničnika Zapada upozorilo je početkom 2024. na maligni uticaj Rusije na Balkanu.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je 10. januara u intervjuu za CNN da je zabrinuta zbog ruskog uticaja i uplitanja u Srbiji i entitetu Republika Srpska u BIH.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) rekao je u januaru da Rusija ima za cilj da destabilizuje region Zapadnog Balkana.

Srbiji je 8. novembra 2023. uručen izveštaj Evropske komisije o napretku u kom se upozorava da Srbija nije ispunila zahtev da uvede sankcije Rusiji.

U ovom izveštaju Brisela beleže se, između ostalog, loše ocene u ključnim poglavljima 23 i 24 o vladavini prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG