Dostupni linkovi

Njemački ministar odbrane: Želimo spriječiti da Rusija proširi krizu u BiH


Njemački ministar odbrane Boris Pistorius i ministar odbrane BiH Zukan Helez, Sarajevo, 6. februar 2024. godine
Njemački ministar odbrane Boris Pistorius i ministar odbrane BiH Zukan Helez, Sarajevo, 6. februar 2024. godine

Treba spriječiti uticaj Rusije u Bosni i Hercegovini, poručio je ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius tokom posjete u Sarajevu 6. februara.

Na konferenciji za novinare, nakon susreta sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, je rečeno da su dvojica ministara razgovarala o prijetnjama secesijom, te ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini.

Pistorius je naveo kako se "uočava da postoje tenzije", te istakao da BiH "ne može biti na dva vjenčanja", već da svi u BiH moraju jasno pokazati da žele pristupiti Evropskoj uniji.

"Želimo da podržimo BiH i da spriječimo da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrijebi ovu zonu, kako bi širila svoj uticaj, nadajući se da će na taj način desetabilizovati Zapad", rekao je njemački ministar odbrane.

Pistoriuseva posjeta BiH uslijedila je samo nekoliko dana nakon posjete visoke delegacije NATO-a Sarajevu prošle sedmice, kada je Sjeveroatlanski savez poručio da "snažno podržava Bosnu i Hercegovinu, njenu nezavisnost i teritorijalni integritet".

Veća podrška NATO-a i zemalja članica prema BiH iskazuje se u trenutku secesionističkih prijetnji proruski orjentisane vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, na čelu sa liderom vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom.

Pistorius se zahvalio BiH za "jasan stav prema Rusiji" kada je u pitanju povreda humanitarnog prava i agresija prema Ukrajini.

"NATO i EU imaju jasan stav kada govorimo o revizionističkom i agresivnom djelovanju Rusije. To je tako i to će ostati tako. I najvažnije je da partnerstvo između NATO-a i BiH od 2006. godine teče vrlo uspješno. Nastojaćemo i dalje ići u tom smislu, imamo politiku otvorenih vrata", rekao je Pistorius.

Dodao je kako je njemačka vlada uložila od 2021. godine oko 14 miliona evra u opremanje i jačanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Njemačka je tokom 2023. godine donirala Oružanim snagama BiH oko 6,5 miliona eura.

Za obnovu kasarni i infrastrukture donirala je oko pet miliona, a za nabavku uniformi oko 1,5 miliona eura.

Pored ovih donacija, Njemačka je prethodnih godina donirala više od 20 miliona eura za različitu opremu i vozila za Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH, Graničnu policiju BiH.

Njemački vojnici su se nakon više od decenije prošle godine ponovo pridružili mirovnim snagama Europske unije (EUFOR Althea) u BiH.

Njemački ministar odbrane susreo se i sa članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom u BiH.

XS
SM
MD
LG