Dostupni linkovi

Nema zabrane dolaska za srpske zvaničnike


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova
Ni 24 časa nije prošlo a da kosovski zvaničnici nisu saopštili da je došlo do ‘nesporazuma’ kada su u pitanju posete srpskih zvaničnika Kosovu tokom predizborne kampanje koja je počela u četvrtak. Savetnik kosovskog premijera Bekim Čolaku kazao je da odluka o zabrani dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo nije na snazi.

Vest o zabrani je za naš program najpre potvrdila šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri u sredu popodne, navodeći da je ministar pravde Hajredin Kući doneo odluku o zabrani poseta tokom izborne kampanje.

“Na osnovu informacija koje posedujem, ministarstvo pravde je odlučilo da ne dozvoli posete tokom perioda izborne kampanje. Na osnovu međunarodnih standarda, zna se da se izborna kampanja odvija unutar jedne zemlje i da nema potrebe da zvaničnici druge zemlje dolaze”, kazala je Tahiri za RSE.

Potom su usledile reakcije iz Beograda – od izjava da je tako nešto u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, do onih da Beograd razmišlja o prekidu briselskog dijaloga sa Prištinom.

Beograd je o tome obavestio i Brisel, da bi se potom za 7. oktobar već zakazala sledeća runda dijaloga premijera Kosova i Srbije, koja inače nije bila planirana ranije.

U međuvremenu, ljudi bliski kosovskom premijeru ipak upozoravaju da je došlo do nesporazuma. Thacijev savetnik Bekim Čolaku izjavio je za Radio Slobodna Evropa da odluka o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo nije na snazi.

“Izgleda da je stvoren nesporazum. Takva odluka nije na snazi. Vlada Republike Kosova ima određene procedure za posete visokih zvaničnika Vlade Srbije Kosovu koje će se i dalje sprovoditi. To podrazumeva da će svaki zahtev zvaničnika Srbije za posetu Kosovu kosovski zvaničnici tretirati pojedinačno i da će, zavisno od okolnosti i situacije, dati relevantan odgovor”, kazao je on.

I ministarka evropskih integracija Vlora Citaku je na svom tviter nalogu objavila da je došlo do nesporazuma, te da nema zabrane za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo, te da je negativno odgovoreno samo srbijanskom premijeru.

Zamenik ministra spoljnih poslova Petrit Selimi podvlači da nema ‘blanko zabrane’ i da ne postoji takva odluka za zvaničnike Srbije Kosovu. On dodaje da će svaki zahtev za posetu Kosovu biti prosleđen Ministarstvu pravde, što je inače bila dosadašnja praksa.

“Zavisno od procene bezbednosne situacije i drugih elemenata koji se uvek analiziraju, biće odgovoreno. Ali, ne postoji neka zabrana. Ipak, naravno da ne očekujemo da će državnici Srbije u bilo kojem smislu praviti bilo koje političke ili partijske govore na teritoriji susedne države. Kao što ne verujem da ni Srbija ne bi dopustila bilo kojim zvaničnicima susednih zemalja da dođu u Srbiju i održe partijske ili predizborne govore”, kaže Selimi za RSE.

On podvlači da neće biti dopušteno da bilo ko od službenika Vlade Srbije učestvuje u partijskim događanjima na Kosovu.
XS
SM
MD
LG