Dostupni linkovi

Zvaničnici iz Srbije ne mogu na Kosovo, Beograd razmišlja o prekidu dijaloga


Mitrovica
Mitrovica
Beograd razmišlja o prekidu briselskog dijaloga nakon što je Priština odlučila da se srpskim zvaničnicima zabrani ulazak na Kosovo tokom predizborne kampanje koja počinje u četvrtak, 3. oktobra, saznaje RSE iz krugova bliskih Vladi Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić je za list "Politika"izjavio da je upozorio Brisel i ambasadore Kvinte"da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu".

„Ako ja kao potpisnik briselskog sporazuma i predstavnici vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu", rekao je Dačić.

On je takođe najavio da će srpske vlasti u četvrtak razgovarati o daljim koracima i zatražiti stav Evropske unije po ovom pitanju.

Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je odluka Prištine "nerazumna, iracionalna i besmislena".

"U neku ruku, ta odluka je skandalozna, ali uvek volim da neke stvari prenoće pa da onda napravimo dogovor kako i šta da činimo", rekao je Vučić.

Šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri potvrdila je za RSE da je ministar pravde, Hajredin Kući doneo odluku o zabrani poseta.

“Ministarstvo pravde je nadležno za određivanje mogućnosti poseta iz Srbije. Na osnovu informacija koje posedujem, ministarstvo pravde je odlučilo da ne dozvoli posete tokom perioda izborne kampanje. Na osnovu međunarodnih standarda, zna se da se izborna kampanja odvija unutar jedne zemlje i da nema potrebe da zvaničnici druge zemlje dolaze”, kazala je Tahiri za RSE.

Beogradski mediji prenose da je Dačić u petak, 4. oktobra, trebalo u Štrpcima da prisustvuje početku izborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu zakazane za 3. novembar.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da bi zabrana kosovskih vlasti da Dačić poseti Kosovo predstavljala kršenje sporazuma o slobodi kretanja i "jako loš signal".

"Očekujem da i međunarodna zajednica, i Priština, na svoj način doprinesu da se kampanja za ove izbore odvija normalno", rekao je Đurić za B92.

I o zabrani srpskim zvaničnicima da po početku izborne kampanje, posećuju Kosovo, biće postignut kompromis. To je za RSE ocenio predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo, naprednjak, Milovan Drecun.

On podvlači da o ovom pitanju svoj sud mora izneti međunarodna zajednica, te da bi zabrana najpre premijeru Ivici Dačiću da poseti Štrpce, mogla biti izuzetno demotivirajuća za srpske glasače:

„Prošlo je vreme zabrana. Ako smo krenuli u normalizaciju odnosa onda taj proces ne može da napreduje nekakvim zabranama. O svemu moramo da se dogovorimo, moramo da postignemo kompromis. I tu će biti napravljen kompromis. Priština, naravno, neće moći da u tom pokušaju. Sada je i na Briselu i Vašingtonu da urazume i Kućija i one koji su mu rekli da tako govori. Mi moramo da imamo jedan potpuno transparentan do izbora. Naravno i kasnije u toku formiranja Zajednice srpskih opština. To ne može da podrazumeva bilo kakve zabrane, bilo kom srpskom zvaničniku, da dođe i ohrabri srpski narod i da ga pozove da učestvuje na izborima. Uostalom, to je pitanje za Ketrin Ešton. Ako se od Srbije očekuje da se maksimalno angažuje na ohrabrivanju Srba da izađu na izbore, kako onda možemo da uradimo taj posao koji se od nas očekuje ako imamo zabranu odlaska bilo kog srpskog zvaničnika? To je jednostavno nemoguće. Ako oni zabrane bilo kom našem zvaničniku na Kosmet, onda je to poruka da Srbi ne treba da izađu na izbore“.

Pre odluke kosovskog Ministarstva pravde o zabrani ulaska tokom kampanje, kosovski zvaničnici kritikovali su provokativne i nacionalističke izjave koje srpski zvaničnici upućuju Srbima prilikom posete Kosovu, kao što su one ministra bez portfelja u vladi Srbije zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina.

Skupštinski odbor Kosova za bezbednost već je skrenuo pažnju bezbednosnim institucijama da budu oprezne za vreme predstojećih izbora. Kosovski Srbi navode da Vulin deli Srbe na Kosovu, što može dovesti do njihovog sukobljavanja.

Premijer Kosova Hašim Tači je dan pred početak predizborne kampanje pozvao Srbe da masovno izađu na predstojeće lokalne izbore, i na mirnu i kulturnu kampanju.

“Verujem da će kampanja biti dobronamerna, civilizovana, emancipovana i politički konkurentna”, kaže kosovski premijer. Opširnije u prilogu Kosovski zvaničnici: Uzdržati se od zapaljivih poruka.

Vulin je na ranije najave iz Prištine o mogućoj zabrani njegovog ulaska na Kosovo samouvereno poručio da je to samo dokaz da dobro radi svoj posao. Na Vulina su ljuti i kosovski Srbi koji su izvan liste Građanska inicijativa srpska, koju podržava Beograd, upravo zbog favorizovanja te liste.

Nasuprot Vulinovoj retorici analitičari upozoravaju da je bolje da zvaničnici iz Beograda nastupaju bitno umerenije na samom Kosovu.

“Mislim da je potrebno mnogo pažljivije i odmerenije nastupati na samom Kosovu i izjave iz Beograda koje idu prema biračkom telu Srba na Kosovu moraju biti mnogo umerenije, mnogo odmerenije, i da ipak vode računa da se ti izbori održavaju na teritoriji Kosova pod procedurama i zakonima koje donosi Centralna izborna komisija na Kosovu”, ocenjuje Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose. Detalji u prilogu Analitičari: Zvaničnici iz Srbije na Kosovu treba da budu umereniji.
XS
SM
MD
LG