Dostupni linkovi

Ešton u ponedeljak miri Tačija i Dačića


Ivica Dačić i Hašim Tači
Ivica Dačić i Hašim Tači
Beograd je, nakon saopštenja iz Prištine da nije odboren dolazak premijera Ivice Dačića na Kosovo i da će biti zabranjen dolazak srpskih zvaničnika u vreme predizborne kampanje, upozorio Prištinu da dovodi u pitanje regularnost izbora, ali i nastavak briselskih dogovora. U taj ozbiljan spor se umešao Brisel. Nakon kontakta sa Beogradom i Prištinom saopšteno je da se premijerska dvojka sastaje u ponedeljak, a u međuvremenu je stigla i neka vrsta ispravke iz Prištine na koju iz Beograda još nema reakcije.

U ponedeljak se u Briselu sastaje visoka predstavnica Ketrin Ešton sa premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem, saopštila je Maja Kocinačić, portparolka Ketrin Ešton.

“Mi pratimo situaciju, u kontaktu smo i sa jednom i sa drugom stranom, videli ste da je gospođa Ešton najavila novi sastanak u kontekstu dijaloga”, rekla je Kocijačić.

Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak javlja još neke detalje:

“Ono što sam čuo je da će Ketrin Ešton pokušati da 'pritisne' kosovsku stranu da premijeru Srbije Dačiću i drugim političarima dozvole odlazak na Kosovo. Jedan od mogućih kompromisa mogla bi biti dozvola Dačiću za boravak na Kosovu tokom izborne kampanje, ali bi bio lišen političke uloge da, odnosno mogućnosti da favorizuje političke stranke“, prenosi Džozviak.

Reagujući na izjavu potpredsednika Skupštine Kosova Petra Miletića da je odluku kosovske Vlade o zabrani isprovocirao upravo on svojim poslednjim nastupima, forsirajući samo jednu listu kosvoskih Srba, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin je rekao da to nije tačno, kao i da nema ničeg spornog u njegovom pozivu da se glasa za listu "Srpska".

Prethodno je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji se nalazi na zasedanju Parlamentarn skupštine Saveta Evrope u Strazburu, izjavio je da se tim činom postavlja pitanje regularnosti izbora.

Nikolić je u četvrtak u Strazburu poručio da je ponašanje prištinske administracije u vezi sa predstojećim lokalnim izborima na Kosovu nedopustivo i pozvao Savet Evrope da pomogne da ti izbori budu regularni i nepristrasni.

"Ako nijedna od organizacija kojima smo se obratili ne reaguje, a samo tako može da se izmeni stav Albanaca, Srbija će preispitati svoju odluku da podrži održavanje izbora koje nije organizovala i ne može da utiče na njihovu regularnost", poručio je Nikolić pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope.

Premijer Ivica Dačić je, čim je čuo za odluku Prištine o zabrani uslaska, najavio mogućnost prekida briselskih pregovora, dok je potpredsednik Aleksandar Vučić nazvao odluku Prištine skandaloznom, ali i mudro pozvao da se sačeka da stvar prenoći. Pokazalo se da je bio u pravu.

Komentator Boško Jakšić razume delikatnu situaciju u kojoj su se našli beogradski zvaničnici u trenutku kada pokušavaju da obezbede što veće učešće Srba na kosovskim izborima.

“Povod koji Beograd koristi ovoga puta za te pretnje čini mi se potpuno legitiman. Iz jednostavnog razloga što je trebalo nogo toga učiniti da bi se došlo do stepena na kome vlasti u Beogradu sada, posle decenija pozivaju da glasaju na kosvoskim izborima. Ne na izborima koje organizuje Beograd, već Priština”, zaključuje Jakšić.
XS
SM
MD
LG