Dostupni linkovi

Negiranje genocida u Srebrenici: Veličanje zločinaca (4)


Memorijalni centar Potočari, jul 2019.
Memorijalni centar Potočari, jul 2019.
Ana Brnabić, premijerka Srbije

Ana Brnabić, premijerka Srbije

"Srbija niti pribegava revizionizmu, niti veliča ratne zločince".

Izvor: Izjava novinarima u Beograd, 12. jul 2019.
NEISTINITO

Premijerka Srbije je ovo izjavila samo dan nakon što je poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović čestitao "srpskom narodu dan oslobođenja Srebrenice".

Đukanović je ovu poruku napisao u danu kada su 2019. godine u komemorativnom centru Potočari ukopane još 33 žrtve genocida. Poslanik SNS-a je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) tada rekao da se "neće ograditi" od onoga što je napisao na svom Tviter nalogu.

SNS, partija na čijem je čelu predsednik države Aleksandar Vučić, nije se ogradila od ovog nastupa.

U istom danu, ministar za tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović poručio je da "zbog postavljanja novih, ponižavajućih uslova, u kojima se traži da Srbija prizna lažni genocid u Srebrenici kako bi napredovala na putu ka EU, neophodno je preispitati dalji proces evropskih integracija u cilju zaštite nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda".

Reagujući na izjavu nemačkog ambasadora u Tomasa Šiba da se u Srebrenici desio genocid, ministar odbrane Aleksandar Vulin je naveo da "ne pristaje da ambasador Nemačke govori Srbima šta da misle i rade, a posebno da im govori šta je genocid".

Desničari u Beogradu upali na performans posvećen žrtvama genocida
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Sankcije za Kongo, ali ne i Srebrenicu

Izmena Krivičnog zakonika Srbije iz 2016. godine predviđene su zatvorske kazne od pet meseci do šest godina za sve one koji "negiraju, minimiziraju i opravdavaju genocid i ratne zločine".

Međutim, te odredbe zakona odnose se na pravosnažne presude domaćih sudova i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, ali ne i na presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala koji je osnovan za zločine počinjene na području bivše SFRJ, a koji su odlučivali i o genocidu u Srebrenici. Tako da oni koji negiraju genocid na području bivše SFRJ, a koji je potvrđen presudama u Hagu, ne mogu biti kažnjeni.

Evropski parlament naveo je u Rezoluciju o Srbiji 2018. godine da "žali zbog ponavljanog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih srpskih zvaničnika; podseća ih da je puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je nasledio, takođe uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka“.

Glavni tužilac međunarodnog suda u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) upozorio je i u poslednjem izveštaju pred Savetom bezbednosti UN u junu 2020. da se u zemljama bivše Jugoslavije i dalje slave ratni zločinci, a negiraju zločini, često uz podršku političara.

Hag nakon kraja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:21:11 0:00

U nedelji obeležavanja 25 godine od genocida počinjenog u Srebrenici, Radio Slobodna Evropa (RSE) podseća i proverava izjave čelnika Srbije, koja zvanično ne priznaje genocid.

XS
SM
MD
LG