Dostupni linkovi

Zašto se Turska i Mađarska protive pristupanju Švedske u NATO?


Turska kaže da Švedska ne shvata ozbiljno zabrinutost Ankare po pitanju bezbednosti, te da nije ispunila svoju stranu dogovora postignutog u Madridu 2022. godine.
Turska kaže da Švedska ne shvata ozbiljno zabrinutost Ankare po pitanju bezbednosti, te da nije ispunila svoju stranu dogovora postignutog u Madridu 2022. godine.

Turska i Mađarska i dalje blokiraju put Švedske ka članstvu u NATO-u.

U međuvremenu, susedna Finska se 4. aprila zvanično pridružila 30-članoj alijansi, nakon što je njena prijava ratifikovana u rekordnom roku.

Analitičari ne očekuju da će Turska ratifikovati zahtev Švedske pre održavanja izbora u Turskoj 14. maja, te da se to najranije može dogoditi nakon izbora. Pa čak i tada, nejasno je šta bi uticalo na predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana da promeni mišljenje. A Mađarska, što se može videti, sledi poteze Ankare.

Zašto?

Finska postala 31. članica NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine ubedila je Švedsku i Finsku da odustanu od dugotrajne politike vojne neutralnosti.

Obe zemlje vide NATO, sa klauzulom o kolektivnoj odbrani, kao najbolji način da osiguraju svoju bezbednost.

Većina članica NATO-a brzo je ratifikovala aplikacije dveju zemalja, tvrdeći da bi Finska – koja deli granicu od 1.300 km (810 milja) sa Rusijom – i Švedska ojačale alijansu na Baltiku.

Nakon prvobitnih prigovora, turski parlament je krajem marta dao odobrenje za članstvo Finske.

Međutim, kada je u pitanju Švedska, Turska je usporila, rekavši da ova nordijska zemlja ne shvata ozbiljno zabrinutost Ankare po pitanju bezbednosti, te da nije ispunila svoju stranu dogovora postignutog u Madridu 2022. godine, koji je postavio niz pitanja koje Stokholm treba da reši.

Mađarska sledi Tursku u odlaganju ratifikacije, koja mora biti jednoglasna.

Zašto se Turska protivi članstvu Švedske u NATO-u?

Švedska je kritikovala Tursku zbog kršenja ljudskih prava i demokratskih standarda, što je razdražilo političare u Ankari.

Stokholm, prema rečima Turske, krije članove grupa koje je Ankara označila kao terorističke - što je optužba koju Švedska poriče. Turska kaže i da je tražila njihovo izručenje kao korak ka ratifikaciji švedskog članstva.

Turski predsednik je kritikovao odbijanje Švedske da izruči desetine ljudi koji su navodno povezani s kurdskim militantnim grupama i drugim kritičarima njegove vlade.

Švedski sudovi su blokirali neka proterivanja.

Proteklih sedmica Turska se protivila protestima u Stokholmu tokom kojih je spaljena muslimanska sveta knjiga Kur'an, a jednom drugom prilikom obešena je naglavačke jedna Erdoanova skulptura.

Ankara kaže da su to zločini iz mržnje. Švedska kaže da su ovi događaji obuhvaćeni zakonima o slobodi govora.

Turska održava izbore 14. maja, što je za Erdoana najveći politički izazov tokom dve decenije na vlasti. Pitanje NATO-a može pomoći da se pažnja birača odvrati od krize troškova života.

Pobeda opozicije – što je realna mogućnost - povećala bi šanse Švedske za brzo pristupanje.

Zašto Mađarska nije ratifikovala članstvo?

Mađarska kaže da je Švedska godinama imala neprijateljski stav prema Budimpešti.

Ljuta je, kako se navodi, zbog švedskih kritika upućenih premijeru Viktoru Orbanu na račun uočene erozije vladavine prava. Orban negira takvu eroziju.

Za razliku od Turske, Mađarska nema spisak zahteva, ali kaže da se pritužbe moraju rešiti pre nego što ratifikuje prijem Švedske u NATO.

Kada će Turska pristati na članstvo Švedske u NATO-u?

Kada izbori prođu, put Švedske će možda biti jasniji. Ali ne postoji neki tačan raspored i odobrenje nije zagarantovano.

Švedska kaže da je implementirala Madridski sporazum – uključujući strože zakone o borbi protiv terorizma – i da je nemoguće ispuniti neke druge zahteve Ankare.

Turska je ranije imala sukobe sa NATO saveznicima i odustala je.

"Gledajući te ranije incidente, oni su rešeni pritiskom saveznika, pregovorima i nekim ustupcima saveznika. Moje očekivanje je da bi to isto moglo da se postigne i ovde", rekao je Pol (Paul) Levin, direktor Instituta za turske studije na Univerzitetu u Stokholmu.

Do promene bi moglo doći posle izbora, ili bi Erdoan možda želeo da vidi dodatne dokaze iz Švedske da je poslušala bezbednosne brige Ankare.

"U tom slučaju govorimo o možda još nekoliko meseci posle leta", rekao je Levin. "Ali to je teško predvideti."

Da li odlaganje ugrožava bezbednost Švedske?

Švedska je rekla da je njena bezbednosna pozicija sada bolja nego pre apliciranja za članstvo u NATO-u. Švedska je dobila uveravanja o podršci od zemalja uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Nemačku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi bilo nezamislivo da alijansa ne podrži Švedsku ako bi bila ugrožena.

Švedska već blisko sarađuje sa NATO-om i mere integracije napreduju. Švedska ima jake vazduhoplovne snage i podmorničku flotu prilagođenu uslovima Baltičkog mora što je podsticaj za NATO u regionu.

XS
SM
MD
LG