Dostupni linkovi

Ulazak Finske u NATO povećava rizik od sukoba, kaže Šojgu


Prazan stup za zastavu nove članice ispred sedišta NATO u Briselu, 4. april
Prazan stup za zastavu nove članice ispred sedišta NATO u Briselu, 4. april

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u utorak, 4. aprila, da pristupanje Finske vojnom savezu NATO i potez NATO-a da jača sopstvenu borbenu gotovost povećava rizik od sukoba.

Kremlj je istog dana objavio da će biti primoran da preduzme "kontramere" kako bi osigurao bezbednost Rusije kao odgovor na pristupanje Finske.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je potez Helsinkija da se pridruži bloku "zadiranjem" u bezbednost Rusije i rekao da je struktura NATO neprijateljska prema Rusiji.

Šojgu je takođe rekao da su neki beloruski vojni avioni sada sposobni da nose nuklearne bojeve glave i da su raketni sistemi Iskander prebačeni u Belorusiju.

Ti sistemi bi mogli da se koriste za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila, navodi agencija Rojters.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je u obraćanju pred početak Samita rekao da je Rusija odgovorna za ulazak Finske u NATO.

„Predsednik (Rusije Vladimir) Putin je kao deklarisani cilj imao invaziju na Ukrajinu da kako bi smanjio prisustvo NATO-a“, rekao je on novinarima u sedištu Alijanse u Briselu, govoreći nekoliko sati pre nego što Finska zvanično postane članica.

„Desilo se obrnuto... Finska danas, a uskoro i Švedska, postaće punopravni član alijanse“, rekao je Stoltenberg.

Finska se u utorak pridružuje NATO savezu, nekoliko dana nakon što je Turska ratifikovala članstvo te nordijske zemlje i oslobodila joj put da postane 31. članica najvećeg vojnog saveza u svetu.

XS
SM
MD
LG