Dostupni linkovi

Članstvo Finske u NATO: Koji su naredni koraci?


Pridruživanje Finske, koja dijeli 1.340 kilometara granice s Rusijom, više će nego udvostručiti veličinu granice NATO-a s Rusijom.
Pridruživanje Finske, koja dijeli 1.340 kilometara granice s Rusijom, više će nego udvostručiti veličinu granice NATO-a s Rusijom.

Finska se u utorak pridružuje NATO savezu, nekoliko dana nakon što je Turska ratifikovala članstvo te nordijske zemlje i oslobodila joj put da postane 31. članica najvećeg vojnog saveza u svijetu.

Sve članice NATO-a moraju jednoglasno glasati za prijem nove zemlje u Alijansu.

"Ovo je historijska sedmica", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u ponedjeljak u Briselu, uoči sastanka ministara vanjskih poslova Alijanse. Taj će potez, rekao je, učiniti "Finsku sigurnijom, a naš savez jačim".

Dodatak Finske, koja dijeli 1.340 kilometara granice s Rusijom, više će nego udvostručiti veličinu granice NATO-a s Rusijom.

Preostalo je još nekoliko proceduralnih koraka koraka prije nego što se Finska pridruži redovima NATO-a.

Pisma o prihvatanju

Turska će u utorak u sjedištu NATO-a u Briselu predati pismo o prihvatanju Finske američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu. Sjedinjene Države su depozitar ili čuvar NATO-a prema osnivačkom ugovoru Alijanse iz 1949. godine.

Potpisi

Stoltenberg će zatim pozvati Finsku da Blinkenu predstavi svoj dokument o prihvatanju, koji je potpisao ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto. Finski predsjednik Sauli Niinistö ovlastio je Haavista da potpiše dokument.

Puno članstvo

Nakon što se preda dokument o prihvatanju članstva Finske, zemlja će zvanično postati članica NATO-a. Ceremonija podizanja zastave biće održana u utorak u Briselu.

Finska- Švedska

Finska i susjedna Švedska zajednički su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. Zemlje, koje imaju bliske kulturne, ekonomske i političke veze, planirale su da istovremeno uđu u Alijansu.

Kandidatura Švedske je, međutim, zastala zbog protivljenja Turske, čiji je predsjednik rekao da njegova zemlja neće ratifikovati članstvo prije nego što se riješe njeni sporovi sa Stockholmom. Turska vlada optužila je Švedsku da je previše blaga prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije.

Mađarski parlament također tek treba da ratifikuje ulazak Švedske u NATO, a još nije jasno kada će to učiniti. Stoltenberg je u ponedjeljak rekao da se nada da će se Švedska pridružiti u narednim mjesecima, prije nego što se američki predsjednik Joe Biden i njegove kolege iz NATO-a sastanu u Litvaniji u julu.

Izvor: AP

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG