Dostupni linkovi

Erdoan: Švedska ne treba očekivati podršku Turske za ulazak u NATO


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozdravlja zastupnike svoje AK Partije u parlamentu u Ankari, Turska, 18. januara 2023.
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozdravlja zastupnike svoje AK Partije u parlamentu u Ankari, Turska, 18. januara 2023.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u ponedjeljak, 23. januara, da Švedska ne treba očekivati podršku Ankare za ulazak u NATO poslije protesta antiislamskih aktivista i prokurdskih grupa u Stockholmu.

Erdoan je osudio subotnji protest na kojem je zapaljen Kuran, sveta knjiga islama, rekavši da je to uvreda za sve, posebno za muslimane, a kritizirao je i švedske vlasti što su dozvolile da demonstracije budu održane ispred ambasade Turske u Stockholmu.

On je kritizirao Švedsku i zbog prokurdskih protesta na kojima su demonstranti mahali zastavama različitih kurdskih grupa, uključujući Radničku partiju Kurdistana, čiji simboli nisu zabranjeni u Švedskoj, iako je u Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj označena kao teroristička grupa.

"Pustit ćete terorističke organizacije da divljaju i onda očekivati našu podršku za ulazak u NATO. To se neće desiti", kazao je Erdoan.

Dodao je da Švedska "neće vidjeti nikakvu podršku" od Turske po pitanju ulaska u NATO "ako ne pokaže poštovanje" prema Turskoj i muslimanima.

Švedska je, kao i Finska, prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u NATO, napustivši višedecenijsku politiku vojne neutralnosti, nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Turska i Mađarska su jedine članice Alijanse koje još nisu ratifikovale u parlamentu članstvo dve nordijske zemlje.

Ankara je iznijela nekoliko zahtjeva Švedskoj, poput izručenja ljudi koje optužuje za terorizam ili koji su sudjelovali u neuspjelom vojnom udaru 2016.

Turska tvrdi da Švedska "nije učinila dovoljno" na suzbijanju kurdskih skupina, koje Ankara vidi kao teroriste.

XS
SM
MD
LG