Dostupni linkovi

Jamie Shea: NATO mora ojačati svoju odbranu


Jamie Shea, bivši zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a
Jamie Shea, bivši zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a

Bivši zvaničnik NATO-a Jamie Shea kaže da je incident sa eksplozijom projektila u Poljskoj, koji god da je bio uzrok, naglasio potrebu da zemlje NATO-a, posebno one u istočnoj Evropi, ojačaju svoju protivvazdušnu odbranu.

Shea u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da ne očekuje da će ovaj incident na poljskoj teritoriji pokrenuti NATO princip kolektivne odbrane poznat kao Član 5 iz Osnivačkog ugovora NATO-a. Član predviša da se napad na jednu od članica zapadne Alijanse smatra napadom na sve, čime se započinje razmatranje potencijalnog vojnog odgovora.

"Ništa se ne može isključiti, ali ne vidim ništa što će pokrenuti član 5 u bliskoj budućnosti", kaže Shea, bivši zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a.

To da se ne radi o namjernom ruskom napadu saopštio je u utorak šef NATO-a Jens Stoltenberg. On je naveo da "nema naznaka" da je eksplozija projektila u Poljskoj bila rezultat "namjernog napada". "Nema naznaka da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a", rekao je i dodao da je istraga u toku, te da se mora sačekati ishod, prenio je BBC.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare nakon hitne sjednice NATO-a rekao da je incident u Poljskoj "vjerovatno" izazvan aktivnostima ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane (PVO). Međutim, jasno je istakao i da "Rusija snosi krajnju odgovornost dok nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine".

Incident bio prilično očekivan

Jamie Shea u intervjuu za RSE kaže kako je za njega bilo "prilično očekivano da će prije ili kasnije projektili preći granicu u Poljskoj, što je naravno posljedica ovih ruskih bezobzirnih udara".

"S druge strane, kao bivši portparol NATO-a, koji se bavio Balkanom, jedna velika lekcija koju sam naučio je: ne govori o činjenicama dok se ne saznaju činjenice. Ovaj događaj prošle noći je bio nejasan, očigledno treba da se sprovede istraga i NATO ne može donijeti neke odluke prije nego se istraga sprovede i činjenice budu jasne", konstatovao je Shea.

O izjavi koju je takođe prije NATO objave dao američki predsjednik Joe Biden - kako najvjerovatnije ovi projektili nisu ispaljeni iz Rusije - Shea kaže kako Biden "očigledno dobija informacije iz obavještajne službe jer inače to ne bi rekao".

Ali, tu postoji nešto veoma važno: prije svega, Ukrajinci ne bi ispaljivali protivvazdušne projektile da ih Rusija ne napada.

"Naravno, NATO ima letjelicu na nebu, Amerikanci imaju senzore i satelite, mogu da prate trag projektila, i naravno da prate podatke, i to bi im moglo dati indikacije da li su projektili ispaljeni sa ruskog tla. Ne vjerujem da bi predsjednik Bajden dao takvu javnu izjavu da za to nema dobru podlogu", kaže Shea.

Ukrajinci, navodi Shea, ispaljuju mnogo protivvazušnih odbrambenih projektila sa određenim uspjehom.

"Oni obaraju dronove i projektile kojima ih Rusija gađa, tako da su na tom polju veoma aktivni, i ne može se isključiti da bi to moglo dovesti do neispravnosti nekog ukrajinskog projektila sa tragičnim posljedicama. Ali, tu postoji nešto veoma važno: prije svega, Ukrajinci ne bi ispaljivali protivvazdušne projektile da ih Rusija ne napada", naglašava Shea.

Dilema će biti: PVO odbrana za članice ili Ukrajinu

Nakon incidenta u Poljskoj ono što je sigurno je da će NATO zemlje pokazati solidarnost i jedinstvo u podršci Poljskoj, ocjenjuje ovaj bivši zvaničnik NATO-a.

"Mislim da će biti jakog kriticizma prema Rusiji, jer, kao što rekoh, čak i da Rusi nisu direktno odgovorni za ovaj napad, to se desilo jer je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Projektili se ne bi ispaljivali na poljsko-ukrajinskoj granici da Rusija ne sprovodi ovaj nevjerovatno ciničan i širok raketni napad, koji ima civilne ciljeve, to nisu vojni ciljevi. Oni namjeravaju da unište elektro mrežu i infrastrukturu", kaže Shea.

Očekuje kako će Rusiji vjerovatno biti poslana neka vrsta upozorenja Rusiji da zaustavi ove napade, jer su posljedice prelivanja konflikta jasne kroz slučaj u Poljskoj. Takođe očekuje da će Poljska i ostali saveznici u istočnoj Evropi zatražiti od NATO-a da budu snabdjeveni sa više vazdušne odbrane.

Očigledno je da postoji potreba ne samo da NATO obezbijedi Ukrajini više vazdušne odbrane, već sada to treba i za NATO teritorije, s obzirom na vulnerabilnost tih teritorija.

"Očigledno je da postoji potreba ne samo da NATO obezbijedi Ukrajini više vazdušne odbrane, već sada to treba i za NATO teritorije, s obzirom na vulnerabilnost tih teritorija", smatra.

To će, kaže dalje Shea, biti delikatno pitanje za Alijansu, jer je očigledno da što više NATO bude obezbjeđivao protivazdušne odbrane za sebe, sa manje će moći snabdijevati Ukrajinu, koja je uz to i hitna.

"Zato mislim da će jedna od posljedica sastanka biti traženje odgovora od industrije kako se brzo može povećati proizvodnja stvari kao što su Iris T, njemački sistemi, Patriot, američki protivvazdušni sistemi, neki od njih su u istočnoj Evropi. I jasno je da nam treba više toga i veća pokrivenost", konstatuje.

Slijedi jak signal Moskvi, ali..

Kada je u pitanju potencijalno aktiviranje člana 5, Shea kaže kako se ništa ne može isključiti, ali smatra da se u bliskoj budućnosti neće dešavati ništa vezano za član 5. Međutim, svakako smatra da će saveznici željeti "da pošalju jak signal Moskvi ali u ovoj fazi bez da oni sami utiču na eskalaciju konflikta na bilo koji način".

O narednim koracima Moskve, koja je izvještaje o incidentu u Poljskoj nazvala provokacijom, Shea podsjeća na to da se "Rusi ponašaju na nevjerovatno bezobziran način, gađajući sa 112 projektila u vrijeme dok se odvija sastanak G20 u Indoneziji, koji je napustio ruski ministar vanjskih poslova Lavrov prije nego je počeo raketni napad".

"Putin nije bio tamo, koji je u izolaciji. I to je kao da Rusija pokazuje dva prsta međunarodnoj zajednici, ako mogu koristiti taj izraz, kao da poručuje nije nas briga i ne brinemo za posljedice", komentariše Shea.

Uticaj na Kinu, Indiju i druge zemlje

S druge strane, naglašava dalje, "s obzirom da je sada zahvaćena i Poljska, to će uticati da zemlje poput Kine, Indije, Indonezije i neke druge zemlje iz G20 koje 'sjede na ogradi' kada je riječ o osudi Rusije, sada zaista počnu da razmišljaju da li je bilo kakva pomoć ili podrška Putinu pametan potez".

"Da, Rusija će se, kao i uvijek, ponašati kao da je nije briga, ali posljedica će biti dalja izolacija Rusije, i to da će zemljama poput Kine i Indije biti teže da pokažu simpatije prema Putinu, vjerovatno će dodatne sankcije biti brže uvedene, i ponovo kažem, jačanje poljske i NATO protivvazdušne obrane, što vjerovatno Putin ne bi smatrao ruskim interesom", kaže Shea.

Sve to znači, mnogo razmetanja Rusije, ali, zaključuje ovaj bivši zvaničnik NATO-a, u stvarnosti će strateški ovo biti za Rusiju veliki korak unazad.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG