Dostupni linkovi

Stoltenberg: Eksploziju u Poljskoj verovatno izazvao ukrajinski PVO projektil


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Šef NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da "nema naznaka" da je eksplozija projektila u Poljskoj bila rezultat "namernog napada". "Nema naznaka da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a", rekao je i dodao da je istraga u toku, te da se mora sačekati ishod, prenosi BBC.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare nakon hitne sednice NATO rekao da je incident u Poljskoj "verovatno" izazvan aktivnostima ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane (PVO), ali je takođe jasno istakao da "Rusija snosi krajnju odgovornost dok nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine".

Saveznici iz NATO-a izrazili su "snažnu podršku" svom savezniku Poljskoj i "najdublje saučešće zbog tragičnog gubitka života" nakon eksplozije projektila. Stoltenberg dodaje da je Alijansa značajno povećala svoje vojno prisustvo na istoku od početka invazije Rusije na Ukrajinu. "Stalno procenjujemo šta još treba da uradimo", kaže on.

Na pitanje da prokomentariše jučerašnje tvrdnje ukrajinske strane da je eksplozija rakete u Poljskoj bila "ruska teorija zavere" i koliko su različiti preliminarni nalazi NATO-a, Stoltenberg je ponovio da istraga nije konačno završena, ali da je na osnovu onoga što se do sada zna, "najverovatnije" reč o ukrajinskoj protivvazdušnoj raketi. On je, međutim, stao u odbranu Kijeva, navodeći da incident "nije krivica Ukrajine".

"Rusija snosi odgovornost za ono što se juče dogodilo u Poljskoj", kazao je, jer je to "direktan rezultat" tekućeg rata i talasa napada Rusije na Ukrajinu. Upitan kakva je bila njegova reakcija na eksploziju projektila, on je rekao da, iako je tužan zbog izveštaja da je rezultirao dvema žrtvama, NATO se stalno priprema da se takve situacije reše na "miran" i "odlučan" način.

Na novinarsko pitanje da li eksplozija u Poljskoj predstavlja neuspeh odbrane NATO-a, Stoltenberg je kazao da raketni pogodak nije imao "karakteristike" napada, što "objašnjava zašto su akcije bile takve kakve su bile".

Stoltenberg je zaključio da su saveznici iz NATO-a reagovali na "dobro koordiniran način" - da je razmena informacija između saveznika bila efikasna, omogućavajući koordinisan i odmeren odgovor.

Prethodno je i predsednik Poljske Andžej Duda rekao da nema znakova da je projektil koji je pogodio selo Przewodow bio nameran napad na Poljsku. Umesto toga, verovatno je to bio "nesrećni incident", naveo je.

I Duda je kazao da je "vrlo verovatno" da je eksploziju projektila u poljskom selu kasno sinoć izazvala ukrajinska protivvazdušna odbrana. Članica NATO-a Poljska saopštila je da je raketa ubila dvoje ljudi u selu oko šest kilometara od granice sa Ukrajinom.

Ukrajina je negirala da je kriva za eksploziju u poljskom selu.

Lideri zemalja NATO-a okupili su se na hitnom sastanku u sredu kako bi odgovorili na sinoćnji raketni udar u Poljskoj. Zapadna vojna alijansa – i sama poljska vlada – su izbegavali da okrive Rusiju. I šef NATO-a i poljski predsednik okarakterisali su udar u kojem su poginule dve osobe kao "tragični incident".


Ukrajina poziva na 'zajedničku studiju' incidenta u Poljskoj

Nakon obraćanja šefa NATO alijanse zvaničnik Ukrajine pozvao je na "zajedničku studiju" o "incidentu". Aleksij Danilov kazao je da Kijev očekuje od svojih saveznika da pruže dokaze za svoje sugestije da je smrtonosnu eksploziju možda izazvala ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Šef Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu dodaje u svom tvitu da Ukrajina traži "odmah pristup mestu eksplozije".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je prvobitno okrivio Rusiju za eksploziju u Poljskoj, što je Rusija brzo negirala.

Zapadni lideri pozvali da se utvrde sve činjenice

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je ranije u sredu da raketa verovatno nije ispaljena iz Rusije, nakon razgovora sa liderima zapadnih saveznika usred zabrinutosti da bi se sukob u Ukrajini mogao preliti na susedne zemlje.

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak rekao je da je važno da se utvrde sve činjenice. Sunak je izrazio podršku Ukrajini i Poljskoj i rekao da je ponudio "svesrdnu podršku" Poljskoj. "Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da nije ruske invazije na Ukrajinu", rekao je.

Kao i drugi zapadni lideri, predsednik Francuske Emmanuel Macron odbija da pripiše bilo kome krivicu, napominjući da "postoji istraga da bi se u potpunosti razumelo šta se dogodilo".

Na pitanje novinara da li bi i ova eksplozija mogla biti ruski napad zamišljen kao "provokacija" Zapadu, Makron je rekao da "nije siguran".

Kina pozvala na suzdržanost

Kina je pozvala "sve uključene strane" da ostanu smirene i uzdržane.

"U sadašnjoj situaciji sve uključene strane treba da ostanu smirene i pokažu uzdržanost da bi se izbegla eskalacija", rekla je na redovnoj konferenciji za novinare Mao Ning, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova.

"Verujem da bi Kina trebalo jasno da osudi invaziju (Rusije) na Ukrajinu", poručio je šef NATO alijanske Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u sredu.

Peskov pohvalio reakciju Bidena

Govoreći na dnevnoj konferenciji za novinare, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je optužio Poljsku i "čitav niz drugih zemalja" da su "histerično" reagovali na incident, optužujući Rusiju da je za to odgovorna bez ikakvih dokaza.

Nasuprot tome, Peskov je pohvalio reakciju SAD, nakon što je predsednik SAD Joe Biden rekao da je "malo verovatno" da je raketa ruska. "Vredi napomenuti uzdržanu i mnogo profesionalniju reakciju američke strane i američkog predsednika", rekao je Peskov. Rusko ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su njena nedavna bombardovanja Ukrajine izvedena samo na ciljeve unutar zemlje i da su bili najmanje 35 kilometara od granice sa Poljskom.

Eksplozija u utorak u objektu za žito u blizini ukrajinske granice dogodila se kada je Rusija ispalila talas projektila usmerenih na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, napade za koje Kijev kaže da su bili najteži u skoro devet meseci rata.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG