Dostupni linkovi

Da li bi NATO mogao pokrenuti kolektivnu odbranu?


NATO vježbe, ilustrativna fotografija
NATO vježbe, ilustrativna fotografija

Smrtonosna eksplozija dogodila se u utorak, 15. novembra, na teritoriji Poljske, članice NATO-a, u blizini granice sa Ukrajinom. Sjedinjene Države i saveznici kažu da istražuju nepotvrđene izvještaje da su eksploziju izazvale zalutale ruske rakete.

Eksplozija u kojoj su, kako su vatrogasci rekli, poginule dvije osobe, izazvala je zabrinutost da će rat u Ukrajini postati širi sukob. Rusko ministarstvo odbrane negiralo je bilo kakvu umiješanost.

Ako se utvrdi da je Moskva kriva za eksploziju, to bi moglo pokrenuti NATO princip kolektivne odbrane poznat kao Član iz Osnivačkog ugovora NATO-a. U njemu se navodi kako se napad na jednu od članica zapadne Alijanse smatra napadom na sve, čime se započinje razmatranje potencijalnog vojnog odgovora.

Reuters donosi objašnjenje Člana 5.

Šta je Član 5?

Član 5 je kamen temeljac Osnivačkog ugovora NATO-a, stvorenog 1949. godine sa američkom vojskom kao moćnim osloncem, za, u suštini, suprotstavljanje Sovjetskom Savezu i njegovim satelitima iz istočnog bloka tokom Hladnog rata.

Poglavlje propisuje da se "stranke slažu da će oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Sjevernoj Americi smatrati se napadom na sve".

"Saglasni su, ako dođe do takvog oružanog napada, svaka od njih, u vršenju prava na individualnu ili kolektivnu samoodbranu, priznatog članom 51. Povelje UN-a pomoći strani ili stranama koje su napadnute tako što će zauzeti odmah, pojedinačno i u dogovoru sa drugim stranama, takve poteze koje smatra neophodnim, uključujući upotrebu oružane sile, da bi se obnovila i održala sigurnost sjevernoatlantskog područja", navodi se.

Kako bi rat u Ukrajini mogao pokrenuti Član 5?

Budući da Ukrajina nije dio NATO-a, ruska invazija u februaru nije pokrenula Član 5, iako su Sjedinjene Države i druge države članice požurile da Kijevu pruže vojnu i diplomatsku pomoć.

Međutim, stručnjaci već dugo upozoravaju na mogućnost prelijevanja na susjedne zemlje na istočnom krilu NATO-a, što bi moglo natjerati Alijansu na vojni odgovor.

Takvo djelovanje Rusije, bilo namjerno ili slučajno, povećalo je rizik od širenja rata uvlačenjem drugih zemalja direktno u sukob.

Da li je pozivanje na Član 5 automatsko?

Ne. Nakon napada na državu članicu ostale članice se okupljaju kako bi utvrdili da li se slažu da li se radi o situaciji koja zahtjeva Član 5.

Putin ubrzava širenje NATO-a
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:54 0:00

Ne postoji vremensko ograničenje koliko dugo takve konsultacije mogu trajati, a stručnjaci kažu da je jezik dovoljno fleksibilan da omogući svakoj članici da odluči koliko daleko će ići u odgovoru na oružanu agresiju na drugu zemlju.

Da li je Član 5 ikada ranije pokrenut?

Da. Član 5 je već jednom aktiviran, u ime Sjedinjenih Država, kao odgovor na napade na New York i Washington 11. septembra 2001. godine.

Šta je Biden rekao o obavezama iz Člana 5?

Iako je insistirao na tome da Sjedinjene Države nemaju interesa da idu u rat protiv Rusije, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden je od početka invazije Moskve govorio da će Washington ispuniti svoje obaveze prema Članu 5 u odbrani NATO partnera.

"Amerika je, sa našim saveznicima iz NATO-a, potpuno spremna da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki inč", rekao je Biden u Bijeloj kući u septembru.

Ranije je izjavio da "nema sumnje" da će njegova administracija podržati Član 5.

NATO trenutno ima 30 članica. Osnovan je 1949. godine, a posljednja se Savezu pridružila Sjeverna Makedonija 2020. godine.

Od kada je Rusija započela 24. februara invaziju na Ukrajinu, zahtjev za članstvo u ovom najvećem odbrambenom savezu podnijele su i Finska i Švedska.

Izvor: Reuters

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG