Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Kontrola letenja, ilustracija
Kontrola letenja, ilustracija

Šta se događa u Kontroli leta Srbije i Crne Gore?

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije pokrenuo je vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Direktoratu. To je učinjeno nakon saopštenja sindikata Kontrole letenja, u kome su izneli tvrdnje da se "u dužem vremenskom periodu ne poštuju standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja", što, kako su naveli, "može da ugrozi bezbednost vazdušnog prostora". O kakvim problemima govore u sindikatu Kontrole letenja?

Kontrola leta, ilustrativna fotografija
Kontrola leta, ilustrativna fotografija

Šta se dogodilo dvojici studenata iz Nigerije?

Dvojica nigerijskih studenata, 17-ogodišnji Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu bili su dio nigerijskog tima na 5. svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Hrvatska policija ih je, prema njihovim tvrdnjama, deportovala u Bosnu i Hercegovinu tretirajući ih kao migrante koji su ilegalno prešli granicu, uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama. O njihovom slučaju oglasio se ministar sigurnosti BiH, ali i hrvatska policija.

Hrvatska granica
Hrvatska granica

Nagrada Handkeu uz proteste i bojkot

Austrijski pisac Peter Handke primio je u utorak (10. decembar) na svečanoj dodjeli, Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu koju mu je dodijelila Švedska akademija. Nagradu Handkeu kao i ostalim laureatima uručio je švedski kralj Karl Gustav. U glavnom gradu Švedske održavani su protesti zbog uručivanja nagrade Handkeu. Nekoliko država je i bojkotovalo dodjelu nagrada.

Protest zbog Nobelove nagrade za Handkea
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Neko iz Crne Gore, a neko u Crnu Goru po bolji život

Ovdje ne morate tako grčevito i svakodnevno da brinete o parama, kaže Budvanka Duda Joksimović, koja je nakon diplomiranja i godinu dana rada u struci odlučila da ode u SAD u potrazi za poslom.​ A kako život u Crnoj Gori ocjenjuje Ala Kolesnjikova, koja je u svojoj dvadeset trećoj godini rodnu Ukrajinu zamijenila Crnom Gorom, u potrazi za poslom i boljim životom?

Aerodrom u Podgorici
Aerodrom u Podgorici

Tajne vodeničarskog zanata

Sedika Topalović iz Bužima jedna je od rijetkih vodeničarki u Bosni i Hercegovini, a jedina u Unsko-sanskom kantonu. Njena vodenica je među malobrojnim u kojima se i danas žito melje na tradicionalni način.

Tajne vodeničarskog zanata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

XS
SM
MD
LG