Dostupni linkovi

Nagrada Handkeu uz proteste i bojkot


Protest zbog Nobelove nagrade za Handkea
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Protest u Stockholmu zbog dodjele Nobelove nagrade za Peteru Handkeu

Austrijski pisac Peter Handke primio je u utorak (10. decembar) na svečanoj dodjeli, Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu koju mu je dodijelila Švedska akademija. Nagradu Handkeu kao i ostalim laureatima uručio je švedski kralj Karl Gustav.

U glavnom gradu Švedske održavani su protesti zbog uručivanja nagrade Handkeu.

Na protestima se okupilo nekoliko stotina učesnika među kojima su i Majke Srebrenice i Žepe. Njima su se pridružili brojni Bosanci i Hercegovci koji žive u ovoj skandinavskoj zemlji, političari, ali i strani novinari koji su izvještavali iz ratne Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Fena.

Demonstracije u Stockholmu, peticije i pisma Švedskoj akademiji, protesti udruženja žrtava genocida, protivljenje ratnih reportera, “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, Handkeova knjiga iz 1996. i poruka 'Stidi se' na tržnom centru u Sarajevu, obilježili su dodjelu nagrade austrijskom piscu.

Pored protesta u Švedskoj, tamnošnji medij Dagens Nyheter prenosi kako je Christina Doctare, švedska doktorica i autorica koja je 1998. godine dobila Nobelovu nagradu za mir odlučila da vrati to priznanje u znak protesta uručenja nagrade Peteru Handkeu.

Dodjelu nagrade Handkeu koji je podržavao Slobodana Miloševića, koji je umro u pritvoru u Hagu 2006. godine ne dočekavši presudu za ratne zločine, ranije su bojkotovale Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Turska.

Prije dodjele nagrada u Stockholmu, u Oslu je dodjeljena Nobelova nagrada za mir. Ovogodišnji dobitnik je premijer Etiopije Abiy Ahmed Ali, koji je nagradu dobio zbog njegovog rada na promociji pomirenja, solidarnosti i društvene pravde.

Pri najavi ovogodišnjih laureata, iz Švedske akademije su napisali da je Handke nagrađen za "uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva".

Protesti uoči dodjele nagrade

Dok su učesnici ceremonije dodjele nagrada stizali u štokholmsku Koncertnu dvoranu desetine demonstranata ih je dočekalo u blizini sa plakatima na kojima je pisalo "Nema Nobela za lažne vijesti".

Okupljeni na protestu u glavnom gradu Švedske zbog dodjele nagrade austrijskom piscu
Okupljeni na protestu u glavnom gradu Švedske zbog dodjele nagrade austrijskom piscu

"Problem sa Handkeom je njegovo odbijanje da prizna genocid nad bosanskim stanovništvom počinjen 90-ih godina", rekao je Adnan Mahmutović jedan od organizatora demonstracija u Stockholmu, piše Reuters.

"Kao ozbiljan, etabliran pisac koji ima mnogo uticaja u evropskoj književnosti, Handke je koristio narativ negiranja genocida na Balkanu", dodao je Mahmutović.

Iako ga kritika često označava kao jednog od najboljih savremenih pisaca u Evropi, književni opus Petera Handkea pao je u drugi plan nakon što je 1996. objavio putopisni esej “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, a potom i još četiri knjige intonirane na isti način.

Britanski The Guardian podsjeća na Handkeov esej iz 2006. kojeg je pisao za francuski Liberation u kojem piše kako je vrijeme da se prestane sa poređenjem "Miloševića i Hitlera" i "da se prestane povezivati opsada Sarajeva isključivo za vojsku bosanskih Srba".

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je sa mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitektu ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Hagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine, podsjetila je Fena.

Predstavnici Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja žrtava i svjedoka genocida te drugih udruženja, protestuju u Stockholmu tokom ceremonije dodijele Nobelove nagrade Handkeu.

„Njemu je dopušteno da piše šta želi. Problem je, međutim, u tome što je on nagrađen za svoje pisanje. On brani ratne zločince. On kvalificira genocid, on kvalificira negatore genocida. Gdje su granice za ono što je prihvatljivo?“, izjavila je jedna od organizatorica protesta, Teufika Šabanović, za AFP.

Transparent tokom demonstracija ispred sale u kojoj je održana dodjela Nobelovih nagrada
Transparent tokom demonstracija ispred sale u kojoj je održana dodjela Nobelovih nagrada

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je za agenciju Fena dodjelu Nobelove nagrade rekavši da je danas u Stockholmu nagrađen genocid.

"Oni koji su ga nagradili, trebali bi da se duboko stide toga. Od dobitnika nagrade i čovjeka koji veliča genocid, mržnja se mogla i očekivati, ali mržnja od strane onih koji su mu nagradu dali jeste poražavajuća", rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Odlazeći ministar vanjskih poslova Kosova, Behgjet Pacolli napisao je ranije na Twitteru kako je današnji dan sramotan za Evropu.

"Pokazuje da Evropa ima amneziju kada je u pitanju ono što se desilo na Kosovu, Bosni i u Hrvatskoj. Moramo se suprotstaviti tim revizionističkim pokušajima. Zahvalan svima koji su glasno govorili protiv ovog čina", napisao je Pacolli.

'Shame on you' poruka i solidarnost ratnih reportera

Uoči dodjele nagrade u Sarajevu na displeju tržnog centra koji se nalazi u središtu grada osvanula je poruka 'Shame on you' (Stidi se). Radi se o ogromnoj fotografiji austrijskog pisca Petera Handkea, sa ljudskim kostima i lobanjama.

Poruka 'Shame on you' na displeju tržnog centra koji se nalazi u Sarajevu, osvanula uoči dodjele Nobelove nagrade austrijskom piscu
Poruka 'Shame on you' na displeju tržnog centra koji se nalazi u Sarajevu, osvanula uoči dodjele Nobelove nagrade austrijskom piscu

U isto vrijeme strani novinari koji su izvještavali iz rata u Bosni i Hercegovini, u znak bojkota dodjele nagrade Handkeu, na Twitteru podsjetili su na tekstove koje su iz BiH pisali ratnih devedesetih godina.

Među njima je CNN-ova Christiane Amanpour, koja je na Twitteru napisala: "Bila sam tu, svi znamo ko je kriv".

Pored nje, svoje tekstove iz ratnih devedesetih podijelili su David Rohde, izvršni urednik New Yorkera, Samantha Power, bivša američka ambasadorica Ujedinjenih nacija koja je tokom rata u BiH izvještavala za Boston Globe, Peter Maas, viši urednik The Intercepta i brojni drugi.

Protiv Nobela Handkeu: #BosniaWarJournalists
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Nagrada se tradicionalno dodjeljuje 10. decembra na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. No istog dana se obilježava i Međunarodni dan ljudskih prava, na šta je podsjetio predsjednik Turske koja također bojkotuje ovogodišnju dodjelu.

"Dodjeljivanje Nobelove nagrade rasisti koji negira genocid u Bosni i brani ratne zločince, na Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembra, neće imati nikakvo drugo značenje već da nagrađuje kršenje ljudskih prava", rekao je Recep Tayyip Erdogan, prenosi Reuters.

Handke heroj za Srbe, za Albance branilac zločina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Prošle godine odgoda, ove godine Handke

Izbor Handkea dolazi u vrijeme dok se Akademija bori da se oporavi od skandala sa seksualnim zlostavljanjem koji je rezultirao odgodom nagrade za prošlu godinu i njene dodijele poljskoj književnici Olgi Tokarczuk u ovoj godini, piše AFP agencija.

Podsjetimo, razlog za prošlogodišnje otkazivanje dodjele nagrade je optužba za seksualno zlostavljanje u koju je bio uključen suprug jedne od članica akademije. Ona je podnijela ostavku, kao i predsjednik Akademije, te još četiri člana. Ovaj skandal je bio označen najvećim od kada je 1901. dodijeljena prva nagrada za književnost.

Izbor Handkea malo je, međutim, doprinio poboljšanju situacije - jedan član Nobelovog komiteta podnio je ostavku zbog njegovog izbora. Peter Englund, koji je ranije vodio Akademiju saopštio je da će bojkotovati ovogodišnju dodjelu nagrada u znak protesta zbog uručenja nagrade austrijskom piscu.

Gotovo milionska nagrada

Nobelova nagrada za mir dodjeljena je u Oslu, dok su nagrade za književnost, fiziku, hemiju, psihologiju ili medicinu dodijeljene u Stockholmu.

Handkeu je i formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, prije održavanja tradicionalnog prijema kasnije tokom dana.

Švedska kraljevska porodica zajedno sa članovima švedskog parlamenta prisustvovala je svečanosti.

James Peebles, Michel Mayor, Didier Queloz dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku. John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino dobitnici su nagrade iz oblasti hemije, a William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe i Gregg L. Semenza dobili su Nobelovi nagradu za medicinu a Abhijit Banerjee, Esther Duflo i Michael Kremer dobili su Nobelovi nagradu za ekonomiju.

Olga Tokarczuk dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za prošlu godinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG