Dostupni linkovi

Direktorat za RSE: Vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom leta Srbije i CG


Aerodrom "Nikola Tesla", ilustrativna fotografija
Aerodrom "Nikola Tesla", ilustrativna fotografija

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije pokrenuo je vanredni inspekcijski nadzor nad pružaocem usluga u vazdušnoj plovidbi Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, navodi se u pisanoj izjavi Direktorata za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vanredni inspekcijski nadzor je uveden nakon saopštenja sindikata Kontrole letenja u kome su izneli tvrdnje da se „u dužem vremenskom periodu ne poštuju standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja, što može da ugrozi bezbednost tog vazdušnog prostora“.

„U vezi sa navodima iz saopštenja Sindikata kontrole letenja od 03.12.2019. godine, a u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, Zakonom o inspekcijskom nadzoru Republike Srbije, Direktorat je pokrenuo vanredni inpekcijski nadzor pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, na tri lokacije (Beograd, Niš, Kraljevo) sa ciljem utvrđivanja usaglašenosti rada SMATSA doo sa odredbama Pravilnika o radnom vremenu kontrolora letenja na operativnom radnom mestu“, navodi se u pisanoj izjavi Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije za RSE.

Podsetimo da je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) reagovala na tvrdnje sindikata kontrole letenja i saopštila da se „vazdušni saobraćaj u njihovoj nadležnosti odvija bezbedno i neometano, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima“.

U istom saopštenju, poslodavac je naveo i da su uputili poziv sindikatima da obrazuju odbor za pregovore koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata i početak pregovora zakazao za 12. decembar.

Za RSE je u sindikatu potvrđeno da će se odazvati ovom pozivu na razgovore.

XS
SM
MD
LG