Dostupni linkovi

Šta se dogodilo dvojici studenata iz Nigerije?


Granična policija Hrvatske, ilustrativna fotografija
Granična policija Hrvatske, ilustrativna fotografija

U imigracionom centru u Istočnom Sarajevu trenutno su smještena dvojica nigerijskih studenata, 17-ogodišnji Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu.

Oni su bili dio nigerijskog tima na 5. svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Hrvatska policija ih je, prema njihovim tvrdnjama, deportovala u Bosnu i Hercegovinu tretirajući ih kao migrante koji su ilegalno prešli granicu, uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) „da će oni biti vraćeni kući“.

„Oni su uspjeli da dobiju svoje putne isprave, a i da nemaju putne isprave, mi možemo izdati putni list i obezbijediti njihov povratak u Negeriju“, rekao je Mektić u petak, u Sarajevu.

'Bilo je i prisile'

Hapšenje nigerijskih studenata se dogodilo nakon završetka takmičenja, kada su se trebali vratiti u Nigeriju.

Kako tvrde, 17. novembra su doputovali u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija, a potom ih deportovala u Bosnu i Hercegovinu. Kažu i da su im isprave ostale u hostelu.

Njihovu priču objavio je bosanskohercegovački portal Žurnal, kao i njihova svjedočenja o tom događaju.

„Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati“, rekao je Eboha Kenneth za portal Žurnal.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić novinarima je kazao da su nigerijski studenti, koje je hrvatska policija prebacila u BiH, imali uredne vize za tu zemlju. Naglasio je da ih je hrvatska policija privela i oduzela mobilne telefone, te da je bilo i upotrebe "prisile".

„Oni su rezervisali avionske karte iz Zagreba za Istanbul i dalje za Nigeriju, ali ih je po dolasku u Zagreb, hrvatska policija pokupila negdje na tramvajskoj stanici, odvela u policijsku stanicu, tamo su zlostavljani, maltretirani, oduzeti su im pasoši, mobilni telefoni i kreditne kartice. Autom su dovezeni do granice sa Bosnom i Hercegovinom i tu pod prijetnjom upotrebe sile natjerani da dođu u BiH“, objasnio je Mektić.

Dragan Mektić novinarima je kazao da su nigerijski studenti, koje je hrvatska policija prebacila u BiH, imali uredne vize za tu zemlju
Dragan Mektić novinarima je kazao da su nigerijski studenti, koje je hrvatska policija prebacila u BiH, imali uredne vize za tu zemlju

Diskriminacija?

„Mi smo razgovarali sa dvojicom nigerijskih studenata koji su bili smješteni u privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši. Kolege iz Bihaća su obavile kratki razgovor, prilikom čega smo saznali da oni kod sebe posjeduju kopije putnih isprava u kojima se jasno vidi da im je odobrena viza za ulazak i boravak u Hrvatskoj koja je bila važeća do 03. 12. 2019“, kaže za RSE Amra Kadić iz organizacije Vaša prava, koja pruža besplatnu pravnu pomoć dvojici Nigerijaca.

O pojedinostima ovog slučaja u ovoj organizaciji nisu htjeli govoriti sve dok se potpuno ne utvrde činjenice.

No, Amra Kadić kaže da, ukoliko se zaista desilo da je Hrvatska protjerala dvojicu studenata u BiH, to onda nije u skladu sa osnovnim standardima ljudskih prava.

„Prvo ne znamo uopće koje su bile indicije, ukoliko se to zaista desilo na taj način, za određivanje Bosne i Hercegovine kao zemlje koja bi trebala da prihvati dvojicu studenata. S druge strane, ovakvo postupanje je u potpunosti diskriminatorno. Dakle, vidjećete na ulici lice koje je druge boje kože, pa ćete automatski pretpostaviti da je migrant i to neregularni“, smatra Kadić.

Odgovor hrvatskog Ministarstva

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske je na upit RSE odgovorio da nemaju novih saznanja koje bi mogli podijeliti s javnošću.

Prije dva dana u saopštenju za javnost, MUP-a Hrvatske odbacio je optužbe da su studente, zbog boje kože, tretirali kao migrante koji su ilegalno prešli granicu. Naveli su da su se oni s dokumentima uredno odjavili iz hostela u Zagrebu i otišli. Smatraju da su njih dvojica željeli da iskoriste sportsko takmičenje za odalazak u neku od razvijenih evropskih zemalja.

Osim policije, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, odbacio je ove navode.

"Ono što želim odbaciti jest da boja kože može utjecati na bilo čiju poziciju i na bilo čiji negativan odnos tijela Hrvatske države. To odbacujem, to se sigurno nije dogodilo. Ovo je jedan neobičan događaj. Ali treba utvrditi istinu ne treba nagađati i stvarati moralnu paniku“, kazao je Jandroković novinarima u Zagrebu.

Priča MUP-a i dvojice nigerijskih studenata se ne uklapaju. Ipak, cijeli slučaj ponovo je aktualizovao pitanje odnosa hrvatske policije prema migrantima.

„Ono što mi možemo za sada reći je da, ukoliko se njihove tvrdnje ispostave točnima, da je to samo još jedna u nizu potvrda o nasilnom protjerivanju izbjeglica i migranata u Bosnu i Hercegovinu, o čemu i CMS, a i niz drugih domaćih i stranih organizacija, pučka pravobraniteljica, povjerenica vijeća Europe za ljudska prava, te UN-ov posebni izvjestitelj za ljudska prava migranata, upozoravaju, a to je da MUP već unazad tri godine krši međunarodne i europske zakone“, kaže za RSE Ana Ćuća iz zagrebačkog Centra za mirovne studije CMS.

Sve nelogičnosti slučaja

Ne prejudicirajući sve dok se do detalja ne utvrde činjenice, Amra Kadić kaže da je u ovom slučaju postoji mnogo nelogičnosti.

„Hipotetički gledano, ako ih je policija Hrvatske pronašla na svojoj teritoriji trebalo je prvenstveno obaviti razgovor. Prvo ne znam da li je generalno njihovo zaustavljanje bilo samo zbog boje kože. Sve su to neke stvari koje se trebaju ispitati. Ono što je i meni nejasno da ako su pronađeni na teritoriju Hrvatske bez putnih isprava, trebalo je vidjeti dakle šta se desilo sa tim ispravama, ako nisu trenutno kod lica, gdje se nalaze. S obzirom da su imali validnu vizu za ulazak i boravak na teritoriju Hrvatske da ukoliko su prekoračili taj rok koji je preciziran u vizi, logičan slijed bi bio kontaktiranje ambasade Nigerije i njihov povratak u zemlju porijekla zato što su navodno prekršili pravilo o boravku i kretanju unutar Hrvatske“, navodi Kapić.

On kaže i da je najnelogičnije od svega navedenog kako su dvojica studenata završila u Bihaću.

„Sasvim je nelogičan slijed njihovog protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu. Postojala bi mogućnost da ukoliko je policija prethodno ustanovila da su oni prethodno boravili u BiH, pa da se aktivira ugovor o readmisiji, pa da se oficijalnim putem izvrši njihov povratak, ali ovdje nema nikakavih indicija da su ljudi bili u BiH. Evidentno je da su u novembru ušli na teritorij Hrvatske i da su se krajem novembra našli na teritorij BiH i to u privremenom prihvatnom centru Miral“, smatra Kadić.

Ukoliko se utvrdi istinitost navoda dvojice studenata, njima na raspolaganju stoje različiti mehanizmi zaštite prava - od toga da pokrenu tužbu ili da se obrate pučkoj pravobraniteljici, kažu u organizaciji Vaša prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG