Dostupni linkovi

Nekoliko zemalja bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade Handkeu


Peter Handke nakon govora održanog nakon smrti bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića u Požarevcu, 18. mart 2006.
Peter Handke nakon govora održanog nakon smrti bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića u Požarevcu, 18. mart 2006.

Nakon Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske i Hrvatska je objavila da neće imati svog predstavnika na dodjeli Nobelove nagrade za književnost koja će danas (10. decembar) biti dodjeljena austrijskom piscu Peteru Handkeu zbog njegove podrške politici Slobodana Miloševića.

Ministarstvo vanskih poslova Hrvatske je na Twitteru objavilo da njihov ambasador neće biti na dodjeli nagrade "osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća".

Uoči dodjele nagrade u Sarajevu na displeju tržnog centra koji se nalazi u središtu grada osvanula je poruka "Shame on you". Radi se o ogromnoj fotografiji austrijskog pisca Petera Handke, sa ljudskim kostima i lobanjama.

Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodjeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekte ratova u Jugoslaviji 90-ih godina, koji je umro u pritvoru u Hagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine, prenosi Fena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Komšića informirao je ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj o tome da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu, te da bi da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja žrtava i svjedoka genocida te drugih udruženja, protestovat će večeras u Stockholmu uoči ceremoniju dodijele Nobelove nagrade Handkeu.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša Mirsad Duratović kazao je Feni da je jedan od najbolnijih posljedica dodjele te nagrade za preživjele žrtve genocida je dodatni gubitak nade da pravda postoji te da će normalan svijet osuditi sve ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini te negatore genocida staviti na margine društva i društvenih dešavanja.

"Nasuprot tim nadama, Akademija je odlučila da pomaže sve one koji osporavaju haške presude, počinjene ratne zločine, genocid nad Bošnjacima i pokušavaju da dovedu žrtve i počinioce u istu ravan", naveo je Duratović.

Handkeu će danas biti formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, prije održavanja tradicionalnog prijama kasnije tokom dana.

Na svečanost i na prijem pozvani su svi ambasadori u Švedskoj.

Sam Handke je u petak na konferenciji za medije u Stockholmu odbio odgovoriti na pitanja o svojoj podršci Miloševiću.

'Odluka Nobelovog komiteta biće na stubu srama u Potočarima'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

XS
SM
MD
LG