Dostupni linkovi

Na pomolu rešenje institucionalne krize na Kosovu?


Zgrada Skupštine Kosova

Političke partije na Kosovu izvode poslednje računice pre zakazivanja nastavka konstitutivne sednice Skupštine koja je počela još 17. jula. Jedina tačka dnevnog reda trebalo bi da bude izbor predsednika i pet potpredsednika ove institucije.

Osim Demokratske partije Kosova, sve ostale partije su tražile da se sednica održi ove nedelje. Konstituisanje Skupštine je neophodno i zbog potrebe usvajanja budžeta Kosova za 2015. godinu, a kako bi se izbegla teška finansijska i budžetska kriza početkom sledeće godine.

Analitičar Instituta za istraživanje i razvoj politika KIPRED, Albert Krasniqi, kaže da će konstituisanje Skupštine okončati političku krizu.

“Izborom predsednika i konstituisanjem Skupštine može se prevazići politički grč, jer zbog zakonskih rokova, političke partije su obavezne ili da pronadju rešenje ili da se ide u nove izbore”, kazao je Krasniqi.

U cilju prevazilaženja grča, većina političkih partija se usaglasilo da će za predsednika Skupštine izglasati kandidata Demokratske partije Kosova Hashima Thacija, koja, kao pobednička partija, ima pravo da kandiduje.

Nakon konstituisanja, glavno pitanje će biti usvajanje budžeta za 2015. godinu. Istovremeno, predsednica Kosova, Atifete Jahjaga treba da nominuje mandatara za formiranje vlade. Unutar mesec dana ona to može da uradi dva puta, a ako se vlada ne izabere, onda slede izbori.

Bez obzira što je Demokratska partija Kosova partija sa najviše osvojenih glasova, ona za sad ne uspeva da okupi partije koje bi sa njom formirale vladu, a što joj je neophodno. S druge strane, postizborna opoziciona koalicija je u krizi zbog premijerskog mesta jer ga žele i Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, koji je prethodno odustao od pozicije predsednika Skupštine.

Potpredsednik alijanse, Ahmet Isufi, ponovio je u ponedeljak da kandidat za premijera treba da bude Ramush Haradinaj. U suprotnom, odgovornost za raspadanje koalicionog sporazuma snosiće ona partija koja izađe sa drugačijim predlogom.

“Predsedništvo Alijanse za budućnost Kosova ponavlja uverenje da korenite promene u politici i društvu trebaju nov lideršip sa Ramushom Haradinajem na čelu Vlade Republike Kosova”, kazao je on.

U vezi ovoga, analitičar Albert Krasniqi kaže da na videlo izlaze novi principi oko vladavine.

“Poslednji sukobi izmedju Alijanse i Demokratskog saveza o mestu premijera su u suprotnosti sa duhom kojeg je ova koalicija propagirala od po;etka kada je postignut sporazum, a čiji je cilj bio da se spreči vlada ‘Thaci 3’”, navodi on.

U svakom slučaju, predstoji konstituisanje Skupštine, dok je formiranje vlade sledeći korak.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG