Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo optužnicu protiv Saliha Mustafe


Specijalizovano tužilaštvo za zločine na Kosovu u Hagu, arhivska fotografija
Specijalizovano tužilaštvo za zločine na Kosovu u Hagu, arhivska fotografija

Nakon što je Specijalizovano tužilaštvo danas, 24. septembra, uhapsilo Saliha Mustafu, on je tog istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

"Sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Saljiha Mustafe 12. juna 2020. U skladu sa pravilom 88(2) Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima Kosova optužnica koju je sudija potvrdio nije bila u tom trenutku objavljena", navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

"U potvrđenoj optužnici se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor", ističe se u saopštenju.

Saopštenje Specijalizovanih veća Kosova o hapšenju Saliha Mustafe

U saopštenju se dalje navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

"Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom", ističe se u saopštenju.

"Sudija za prethodni postupak je iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanoj verziji. Taj dokument se nalazi ovde. Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Saljiha Mustafe pred sudiju za prethodni postupak će se objaviti u najskorije vreme", dodaje se.

U saopštenju se zaključuje da se prvo pristupanje sudu održava javno i može se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Ko je Salih Mustafa?

Salih Mustafa jedan je od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), zone Lap, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Udruženja ratnih veterana OVK-a Husni Gucati.

Mustafa je u poslednje vreme bio viši zvaničnik u Ministarstvu odbrane Kosova.

U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva je ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova.

Pored toga, Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđa da se, na osnovu naloga ili naredbe za hapšenje Specijalizovanih veća, sprovodi u pritvor lice protiv koga je optužnica potvrđena.

Povodom hapšenja Mustafe oglasio se i EULEKS (Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu), navodeći da će pružio "punu operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu, u skladu sa mandatom i kosovskim zakonodavstvom".

Tok postupka

Na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima pred Specijalizovanim većima, nakon potvrđivanja optužnice, osumnjičeni dobija status optuženog i optužnica se uručuje lično optuženom.

Prvo pristupanje optuženog sudu održava se u roku od sedam dana po uručenju optužnice.

Optužnica je dostupna javnosti samo onda kada je potvrdi sudija za prethodni postupak. Lice protiv kojeg je potvrđena optužnica se, na osnovu sudskog naloga, sprovodi u pritvor, ukoliko već nije pritvoren, odmah obaveštava o optužbama protiv njega i dovodi pred Specijalizovana veća.

Nakon prvog saslušanja, sudija prethodnog postupka utvrđuje da je predmet spreman za suđenje, dok predsednik Specijalizovanih veća formira pretresni panel koji je zadužen za vođenje sudskog postupka. Ovaj panel se stara da suđenje bude pravično i ekspeditivno.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kosovska institucija formirana na insistiranje međunarodne zajednice, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Prve optužnice podnete su u februaru tekuće 2020. godine. Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je aprila prosledilo optužnicu na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci), lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija (Kadri Vesli) i drugih lica čija imena nisu objavljena.

Tači je, inače, u julu četiri dana bio ispitivan od strane tužioca u Hagu.

Sudija prethodnog postupka ima rok od maksimalnih šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnice. Sadržaj optužnica američkog tužioca Džeka Smita (Jack Smith) je poverljiv sve dok ih sudija ne potvrdi.

Na Kosovu su se mnogi protivili formiranju ovog suda budući da se bavi samo navodima iz izveštaja Dika Martija, u kojem se ne pominju i srpski zločini na Kosovu.

XS
SM
MD
LG