Dostupni linkovi

Moldavija uvela šezdesetodnevno vanredno stanje zbog invazije na Ukrajinu


Izbeglice iz Ukrajine na granici sa Moldavijom

Parlament Moldavije odobrio je uvođenje vanrednog stanja u trajanju od 60 dana zbog ruskog napada na susednu Ukrajinu.

Između ostalog, vanredno stanje, izglasano na hitnom sastanku 24. februara, zabranjuje masovne demonstracije i dozvoljava vladi da protera „nepoželjne osobe“ iz zemlje.

Premijerka Natalija Gavrilita rekla je da je više od 4.200 izbeglica iz Ukrajine već ušlo u zemlju nakon ruske invazije.

Mnogi su želeli da nastave ka zemljama Evropske unije (EU), ali je najmanje 100 zatražilo azil u Moldaviji.

Dopisnici Radija Slobodna Evropa javljaju da su moldavske vlasti uspostavile trijažne i pomoćne centre na dva granična prelaza sa Ukrajinom – Oknita i Palanca.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Moldavije, centri će takođe biti spremni da ponude smeštaj jednom broju izbeglica u trajanju od 72 sata.

Desetine vozila stajalo je u redu na granici između Ukrajine i Moldavije, prenose sajtovi moldavskih medija.

Moldavija ima granicu sa Ukrajinom dugu 1.222 kilometra.

Članica EU Rumunija, koja ima granicu sa Ukrajinom u dužini od 650 kilometara, takođe je zabeležila povećan broj ukrajinskih dolazaka na granični prelaz Sigetu Marmatiei, ali prema tamošnjim lokalnim zvaničnicima, ukrajinski državljani koji prelaze u Rumuniju žele da nastave da putuju ka Poljskoj i Češkoj Republici.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 24. februara rano ujutru početak vojne operacije u Ukrajini, a ubrzo je usledilo i prvo granatiranje. Raketni udari su nastavljeni i 25. februara.

Ukrajina je proglasila ratno stanje.

EU, SAD i druge zemlje odgovorile su sankcijama, dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija zatražile pred Savetom bezbednosti UN zajedničko delovanje nakon Putinove odluke.

XS
SM
MD
LG