Niko ne sme da vas bije "по-русски"

Ljudmila Cvetković

Ruski predsednik Vladimir Putin kao da je "oživeo" srpskog lidera Slobodana Miloševića.

Poruke koje je poslao nekoliko dana uoči napada na Ukrajinu podsetile su na Miloševićevu matricu, dobro poznatu iz 90-ih godina na Zapadnom Balkanu. Ratovi na prostoru bivše SFRJ, međunarodne sankcije i izolacija zemlje, hiperinflacija, NATO bombardovanje Jugoslavije – obeležili su Miloševićevu vlast. Putin je još ranije opisivan kao "Slobodan Milošević sa atomskom bombom".

Donosimo vam sličnosti u Putinovoj i Miloševićevoj retorici.

Ukrajina je bila sastavni deo bivšeg SSSR-a. Raspadom Sovjetskog saveza na mapu sveta je stavljeno 15 novih država. Među njima je i Ukrajina koja je nezavisnost proglasila 1991. godine.

Kosovo, nekadašnja južna srpska pokrajina, proglasilo je nezavisnost 2008. godine. Zbog zločina srpske vojske i policije NATO je 1999. pokrenuo vazdušnu intervenciju na SR Jugoslaviju. Nakon sporazuma o prekidu vazdušnih udara na Kosovo su ušle međunarodne snage.

"Naša teritorija"

Prepoznatljivu izjavu "Niko ne sme da vas bije" Slobodan Milošević je izgovorio tokom susreta sa predstavnicima kosovskih Srba u Kosovu Polju 24. aprila 1987. godine. Tokom obraćanja naciji zbog najavljivanja intervencije protiv Ukrajine 24. februara 2022. Vladimir Putin će imati sličan narativ.

Rusija je 2014. aneksirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Te godine je održan referendum na kome je, po zvaničnim rezultatima, većina stanovnika glasala za ulazak Krima u sastav Ruske Federacije.

Srpsko rukovodstvo je 90-ih godina insistiralo na pravu srpskog naroda da živi u jednoj državi, odnosno da ostane u Jugoslaviji.

Pročitajte izjavu Slobodana Miloševića sa sastanka sa predsednicima skupština opština 16. marta 1991. čiji su stenogrami objavljeni u nedeljniku Vreme, kao i izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina iz govora od 21. februara ove godine.

"Na štetu sopstvenog naroda"

Više od trideset godina između dvije izjave: Slobodan Milošević 1991. godine Radio televizija Beograd i Vladimir Putin, govor 21. februara 2022. godine

Govor Slobodana Miloševića o novom Ustavu Srbije 1990. godine i obraćanje Vladimira Putina 21. februara 2022. godine kada je proglasio nezavisnost regija Donjeck i Lugansk.

Slobodan Milošević, poslednji govor građanima u svojstvu predsednika Jugoslavije 2. oktobar 2000. i Vladimir Putin 21. februara 2022.

Intervju Slobodana Miloševića za lokalni američki medij koji prenosi agencija Associated Press 19. april 1999. i govor Vladimira Putina 21. februara 2022. godine.

Sve više zemalja uvodi sankcije Rusiji, nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Evropske unije (EU) i Velike Britanije. Putin je 21. februara priznao nezavisnost separatističkih regiona u istočnoj Ukrajini. Kada je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, EU je najavila najteži paket sankcija.

Ujedinjene nacije su uvele sankcije, odnosno ekonomsku blokadu SR Jugoslaviji 1992. godine u vreme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Slobodan Milošević u decembru 1996. i govor Vladimira Putina 21. februara 2022.

Fotografije: Associated Press, Reuters, AFP