Dostupni linkovi

Stanovnici Pridnjestrovlja između oprečnih izjava o energetskoj krizi


Širom otcepljenog moldavskog regiona Pridnjestrovlje, centralno grejanje u mnogim stambenim zgradama još nije počelo da radi, dok se ulična svetla u Tiraspolju noću ne pale. (arhivska fotografija)
Širom otcepljenog moldavskog regiona Pridnjestrovlje, centralno grejanje u mnogim stambenim zgradama još nije počelo da radi, dok se ulična svetla u Tiraspolju noću ne pale. (arhivska fotografija)

Piše: Moldavski servis RSE-a

Dok dolazi zima a temperature padaju, stanovnici Pridnjestrovlja, otcepljenog moldavskog regiona, muče se da izađu na kraj sa sve dubljom energetskom krizom usred navale oprečnih izjava lokalnih političara i izveštaja veoma gledanih ruskih državnih medija, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Valerija, 27-godišnja stanovnica pridnjestrovske prestonice Tiraspolja, kaže da, dok su radijatori u njenoj zgradi još uvek hladni, među njenim susedima i prijateljima vlada konfuzija oko uzroka nestašice gasa i kako se izboriti s predstojećom zimom.

Širom otcepljenog regiona, centralno grejanje u mnogim stambenim zgradama još nije počelo da radi, dok je na mnogim mestima u Tiraspolju ulična rasveta noću ugašena. Istovremeno, učenicima je rečeno da u učionicama budu u toploj odeće na času, a tople vode ima samo u određeno doba dana.

"Svi misle da je to samo tehnička greška i da će naše vlasti uskoro postići dogovor (za dotok gasa u punom kapacitetu)", rekla je za moldavski servis RSE-a Valerija, koja je tražila da se njeno prezime ne objavljuje.

U jeku rata u Ukrajini, Rusija je drastično smanjila isporuke gasa Evropi kao odgovor na sankcije Zapada zbog invazije, izazivajući pred zimu energetsku krizu. To je posebno uticalo na Moldaviju, zemlju kandidatkinju za članstvo u Evropskoj uniji koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, i koja se za snabdevanje gasom pretežno oslanja na Rusiju.

Isporuke ruskog gasa u tu zemlju su smanjene, a redovni uvoz električne energije je smanjen, što je dovelo do nestanaka struje. Mnogi stanovnici istovremeno ne mogu da plaćaju račune zbog rasta inflacije i troškova energije. Moldavska vlada, sa sedištem u Kišinjevu, optužila je Moskvu za energetsku "ucenu" i odbacila navode ruskog energetskog giganta Gazproma da Ukrajina zaustavlja isporuke, opisujući takve izjave kao "manipulaciju" s ciljem da se opravdaju rezovi u snabdevanju.

Dok temperature padaju, moldavski servis RSE-a razgovarao je sa stanovnicima Pridnjestrovlja o energetskoj krizi i ustanovio da većina njih, iako se muče sa sve većim troškovima i nestašicama, za situaciju krivi vlasti u Kišinjevu, a ne Moskvu. Lokalni stanovnici poput Valerije kažu da je to zbog popularnosti ruskih državnih informativnih medija u otcepljenom regionu, koji sve više predstavljaju to pitanje kao rezultat prozapadne moldavske vlade.

"Gledaju se samo ruske emisije poput onih koje vode Vladimir Solovjov i Margarita Simonjan", rekla je Valerija. "Često se raspravljam (sa svojim komšijama) oko toga. Oni kažu da ova kriza neće dugo trajati i da će Rusija doći blizu (granica Moldavije) pa će se stvari promeniti."

Nova linija podela

Moldavija, zemlja s oko 2,6 miliona stanovnika, i dalje ima oko 1.500 ruskih vojnika u bivšoj sovjetskoj oblasti u Pridnjestrovlju koji su tu zvanično ostali kao deo mirovnog kontingenta posle raspada Sovjetskog Saveza.

Usled bliskih veza s Moskvom i dostupnosti tradicionalno jeftinog gasa, stanovnici otcepljenog regiona kažu da nisu mnogo razmišljali o energetskoj bezbednosti.

To se, međutim, promenilo posle februarske ruske invazije na Ukrajinu, pošto problemi u snabdevanju preko Gazproma produbljuju tenzije u Moldaviji. Smanjenje isporuka Gazproma od 40 odsto Moldovagazu, moldavskoj državnoj gasnoj kompaniji, dovelo je do 40 odsto smanjenja gasa u isporukama iz kompanije u Pridnjestrovlje.

Zvaničnici otcepljene republike u odgovoru na to smanjenje okrivili su Kišinjev za energetsku krizu, što je naišlo na plodno tlo u ruskim državnim propagandnim mrežama.

"Na TV-u propaganda kaže da Kišinjev zadržava isporuke i da gas sada skladišti negde u svojim rezervama", rekao je 23-godišnji Sergej iz sela kod Tiraspolja.

On kaže da je frustriran što njegove komšije ponavljaju narativ lokalnih vlasti i ruskih medija, ali je takođe kritičan i prema Kišinjevu i prema Tiraspolju jer umesto kompromisa podstiču tenzije.

Anatolij, 35-godišnjak koji živi u Tiraspolju sa suprugom i ćerkom, kaže da ne gleda redovno informativne programe i da je zbunjen suprotstavljenim navodima o energetskoj krizi koje je čuo na ruskim i lokalnim televizijskim kanalima.

"Prvo su rekli da su Rusi zavrnuli slavinu i da ćemo imati manje gasa", rekao je on. "Onda je, koliko sam razumeo, Tiraspolj rekao da su Moldavci uzeli gas namenjen nama i da ga sada prodaju."

I Sergej i Anatolij kažu da brinu zbog predstojeće zime i nepripremljenosti komšija i lokalnih vlasti.

Anatolij je zabrinut i zbog porasta saobraćajnih nesreća zbog manjka ulične rasvete, kao i zbog niske temperature u učionici njegove ćerke. Sergej dotle želi da napravi zalihe alternativnih izvora energije kao što je drvo za ogrev i nada se da će moći da osvesti prijatelje i komšije u njegovom predgrađu Tiraspolja.

"Grejanje u stanovima još nije uključeno, ali ako ljudi shvate da će zima biti teška, mogu se nekako pripremiti", rekao je on. "Svi ovde izgleda veruju da je to privremeni problem i da će vlasti naći rešenje."

Produbljivanje energetske krize

U razgovorima Gazproma i Kišinjeva nema nekog napretka i neki zapadni lideri smatraju da Moskva želi da destabilizuje Moldaviju usred trenutne energetske krize.

Prozapadno orijentisana moldavska predsednica Maja Sandu upozorila je ranije ovog meseca da bi energetski problemi mogli da izazovu nezadovoljstvo u narodu. Poslednjih nedelja hiljade demonstranata izašlo je na ulice Kišinjeva žaleći se na politiku vlade i rast inflacije.

Pristalice stranke odbeglog bankara Ilana Šora, koji navodno ima bliske veze s Rusijom, protestuju na ulicama Kišinjeva 30. oktobra.
Pristalice stranke odbeglog bankara Ilana Šora, koji navodno ima bliske veze s Rusijom, protestuju na ulicama Kišinjeva 30. oktobra.

Proteste je delom organizovala partija odbeglog bankara Ilana Šora, koji je osuđen u odsustvu za, kako je rečeno, "krađu veka" – uzimanje više od milijardu dolara od tri moldavske banke 2014. Šor takođe navodno ima bliske veze s Rusijom i njenom Federalnom službom bezbednosti (FSB).

Ranije ovog meseca hakovani su nalozi Sandu i drugih najviših moldavskih zvaničnika na društvenoj mreži Telegram, posle čega su objavljivani lažni postovi o navodnim krivičnim delima ministra pravde Sergija Litvinjenka. On je negirao optužbe objavljene na Telegramu.

U jeku energetske krize, lideri u Pridnjestrovlju takođe se oslanjaju na veze s Kremljom dok optužuju Kišinjev za provokacije.

Predsednik parlamenta otcepljenog regiona Aleksandar Koršunov tokom nedavnog boravka u Moskvi sastao se s ruskim poslanikom Sergejem Mironovim i bez dokaza optužio Moldaviju za potencijalnu oružanu akciju protiv Pridnjestrovlja. Komentare je kasnije prenela državna televizija.

"Sumnjamo da Kišinjev priprema eskalaciju. Velike količine oružja koncentrisane su na moldavsko-rumunskoj granici", rekao je Koršunov. "S vojne tačke gledišta, situacija je i dalje teška."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG