Dostupni linkovi

Ukrajina odbacila optužbe Rusije da zadržava gas namenjen Moldaviji


Merači gasa u Moldaviji, ilustrativna fotografija
Merači gasa u Moldaviji, ilustrativna fotografija

Ukrajina je u utorak demantovala tvrdnju ruske državne kompanije Gasprom da je uskratila gas namenjen Moldaviji i optužila Rusiju da koristi gas kao političko oruđe kako bi ograničila snabdevanje Evropi.

Optužujući Ukrajinu da zadržava količine gasa namenjene Moldaviji, Gasprom je objavio da bi mogao da počne da smanjuje isporuke gasa toj zemlji preko Ukrajine od 28. novembra.

"Rusija nije prva koja koristi gas kao oruđe političkog pritiska. Ovo je gruba manipulacija činjenicama kako bi se opravdala odluka o daljem ograničavanju obima isporuke gasa evropskim zemljama", rekao je ukrajinski operater transportnog sistema za gas (GTSOU), navodi se u saopštenju.

Predsednica Moldavije upozorila je u ponedeljak svoju zemlju da se pripremi za oštru zimu jer se suočava sa energetskom krizom, dok ruski rat u Ukrajini ugrožava snabdevanje energentima i povećava cene.

GTSOU je rekao da je Gasprom želeo da liši Moldaviju, malu bivšu sovjetsku republiku koja se graniči sa Ukrajinom, mogućnosti da koristi ukrajinski sistem za prenos gasa i ukrajinska podzemna skladišta gasa, povećavajući njenu zavisnost od ruskog gasa na početku grejne sezone.

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas je na Tviteru dodala: „Gasprom je još jednom optužio Ukrajinu za krađu gasa. Ukratko: ovo nije istina“.

XS
SM
MD
LG