Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogerini: Verodostojna perspektiva Srbije i Crne Gore u EU

update

Mogerini i Vučić: Nastavljamo put ka EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Mogerini i Vučić: Nastavljamo put ka EU

Perspektiva u Evropskoj uniji je verodostojna i opipljiva, a posebno za Srbiju i Crnu Goru, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Ona je rekla da poruka koju donosi nije upućena samo Srbiji, već i Zapadnom Balkanu, te dodala da je „impresionirana energijom, posvećenošću, ambicijama i voljom" u zemljama Zapadnog Balkana "da se nastavi sa reformama ka članstvu u EU“.

„Jasno je da pregovori sa Srbijom napreduju dobro. Kada je reč o otvaranju poglavlja, otvorili smo 12 od 35 poglavlja i postoje dobri izgledi da se nova poglavlja otvore tokom bugarskog predsedavanja Uniji“, izjavila je Mogerini.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO), na čije formiranje se još uvek čeka na Kosovu, Mogerini je ponovila da svi postignuti dogovori moraju da se primene.

"Dakle, još je posla neophodno, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, ali i sporazuma o energetici", rekla je Mogerini.

"Verujem da i drugi elementi Briselskog sporazuma moraju da se sprovedu, jer ima i drugih delova koji još nisu realizovani. Pozdravljam početak izrade Statuta ZSO koji kasni neko vreme. Naravno, kao i uvek, neću samo pratiti već ću i dodatno raditi u Biselu kako bismo obezbedili dalje korake", rekla je evropska zavaničnica.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nakon sastanka sa Federikom Mogerini da je "siguran" da albanska strana neće ispuniti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma. On je dodao da nije saglasan sa Federikom Mogerini da ima još tačaka iz Briselskog sporazuma koje nisu ispunjene.

"Sporazuma o energetici nije dogovoren Briselskim sporazumom niti je on postignut, već je rečeno da će se o tome razgovarati. To je obaveza iz člana 13. Sve ostale obaveze - učešće na opštinskim, čak i parlamentarnim izborima, u okviru kosovskog sistema dva puta smo sproveli u delo. Stvaranje regionalne policije na severu, uklanjanje civilne zaštite, pravni i pravosudni sistem, uključenje sudija i tužilaca. Sve što je srpska strana trebalo da sprovede je sprovedeno u delo", rekao je Vučić i naglasio da je sastanak sa evropskom zvaničnicom održan tačno pet godina otkako je Briselski sporazum potpisan.

Vučić je kazao da je sa Mogerini razgovarao o izveštaju Evropske komisije i da će Srbija raditi na napretku u oblasti vladavini prave, jer će to dodatno osigurati pravnu sigurnost i mogućnost za privlačenje investitora.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da je sa Mogerini razgovarao i o pitanjima u kojima je prema mišljenju EK Srbija ostvarila manji napredak ili nije ostvarila napredak, i da se nisu saglasili po svim pitanjima.

Vučić je rekao da je među temama bila situacija u regionu i pitanje Kosova, zbog kojeg je naveo da je "veoma zabrinut".

Mogerini i Vučić
Mogerini i Vučić

"Uveren sam i nadam se da uz podršku gospođe Mogerini i drugih, sve opasnosti i prepreke na našem putu možemo i moramo da izbegnemo", rekao je Vučić.

Osude Šešeljevog ponašanja

Dvoje zvaničnika osvrnuli su se i na incident koji je izazvao osuđeni ratni zločinac i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, koji je u sredu saopštio da je u Narodnoj skupštini gazio zastavu Hrvatske i vređao članove delegacije Republike Hrvatske, zbog čega je delegacija te države prekinula posetu Srbiji.

"Osuđujem svaki akt i čin koji ne podržava demokratske institucije koje su visoko cenjene, kao što je Narodna skupština. To su epizode koje ne služe na dobro samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna demokratska zemlja", rekla je Federika Mogerini.

Ona je dodala da je lično imala slična iskustva u Skupštini Srbije. Podsetimo, kada je Mogerini boravila prošle godine u Srbiji i držala govor u Skupštini Srbije poslanici Srpske radikalne stranke sve vreme su vikali i dobacivali "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".

Vučić je rekao da su u sredu svi državni organi veoma snažno osudili ponašanje Šešelja.

"Ponavljam, osuđujem ponašanje gospodina Šešelja. Pri tome osuđujemo ono što znamo da se dogodilo. Postoje stvari za koje ne znamo da su se dogodile, za koje on tvrdi da su se dogodile. ", rekao je Vučić, te dodao:

"Za mene je interesantno to da su se mnogo teže uvrede događale tokom moje posete Hrvatskoj, niko nije reagovao ni iz Hrvatske niti iz EU".

Mogerini i Vučić o Šešelju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Evropska zvaničnica se prethodno u Vladi Srbije sastala sa premijerkom Anom Brnabić. Kako je saopšteno u Vladi, premijerka je na sastanku sa visokom predstavnicom EU izjavila da i pored uglavnom pozitivnih ocena Evropske komisije, Srbiji predstoji mnogo napora i rada u oblasti vladavine prava i slobode medija, saopštila je Vlada.

U saopštenju se navodi da je Brnabić pozdravila to što je Evropska komisija prepoznala napore Srbije na sprovođenju političkih i ekonomskih reformi i posvećenosti regionalnoj saradnji.

Mogerini i Brnabić navele su da su očuvanje mira i stabilnosti u regionu od presudnog značaja i istakle važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Mogerini je rekla da je za Srbiju i region važno to što Bugarska predsedava Savetu EU, jer ta članica "razume aktuelnu situaciju i prilike u regionu Zapadnog Balkana" i dodala da je posvećenost političkoj i ekonomskoj saradnji zemalja regiona ključna za brži napredak u procesu pristupanja EU.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Frederika Mogerini u četvrtak je posetom Srbiji završila balkansku turneju.

Mogerini je u Beograd došla iz crnogorskog primorskog grada Tivta, gde se 19. aprila sastala sa novoizabranim predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Visoka predstavnica EU započela je 17. aprila turneju po Zapadnom Balkanu dvodnevnom posetom Albaniji.

Potom je posetila makedonsku prestonicu Skoplje, gde je imala radnu večeru sa premijerima i zvaničnicima zemalja Zapadnog Balkana. Domaćin susreta bio je makedonski premijer Zoran Zaev, a prisustvovali su premijeri Albanije Edi Rama, Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Crne Gore Duško Marković i predsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Uoči posete regionu Mogerini je rekla da je "trenutak za pozitivne promene kako bi se postigao nepovratan napredak ka EU".

Federika Mogerini u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Mogerini je saopštila da "Zapadni Balkan jeste Evropa i da će biti deo budućnosti EU, snažnije, stabilne i ujedinjene Unije".

Evropska zvaničnica dolazi u Srbiju dva dana nakon što je Evropska komisija usvojila ovogodišnji izveštaj o napretku zemalja koje pretenduju na članstvo u EU i mesec dana nakon incidenta u Severnoj Mitrovici, kada su kosovske bezbednosne snage ROSU uhapsile a potom deportovale direktora Kacelarije za Kosovo Marka Ðurića, koji je na teritoriju Kosova ušao bez zvaničnog odobrenja prištinskih vlasti.

Podsetimo, dan nakon tog incidenta Federika Mogerini je došla u glavni grad Srbije, gde je razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine koji je nakon incidenta u Mitrovici bio doveden u pitanje.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE od 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG