Dostupni linkovi

'Bitka za' Podgoricu počela sukobom unutar opozicije


Lokalni izbori u glavnom gradu Crne Gore još jedan test za opoziciju: Podgorica
Lokalni izbori u glavnom gradu Crne Gore još jedan test za opoziciju: Podgorica

Manje od mjesec dana ostalo je do lokalnih izbora u glavnom gradu i u još 11 crnogorskih opština, od kojih su najznačajniji izbori u Podgorici, kako zbog broja birača tako i zbog pokazatelja prave snage na političkoj sceni.

Da Crnu Goru u svjetlu podgoričkih izbora čeka burno političko proljeće i da će politička bitka biti oštra najavio je još u noći predsjedničkih izbora nakon pobjede kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Đukanović i njegove pristalice slave pobjedu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Još jedan neuspjeh opozicije na predsjedničkim izborima, uz jednoglasnu ocjenu analitičara da su opozicioni birači ostali kući, ovih dana rezultira međusobnim optužbama opozicionih partija i na političku scenu vraća "zamrznute" opozicione podjele.

Tako je prošle nedjelje, javnosti do sada nepoznata, nevladina organizacija Centar za akademski integritet optužila lidera Demokrata Aleksu Bečića da je plagirao magistarski rad. Oštro su uzvratile Demokrate, negirajući navode o plagijatu i istovremeno objašnjavajući javnosti da iza nepoznate nevladine organizacije stoje aktivisti Demokratskog fronta (DF), koga su optužile za pokušaj političke diskreditacije Bečića.

Inače, Demokrate Alekse Bečića i građanski pokret URA su tokom kampanje za predsjedničke izbore potpisale sporazum o koaliciji i zajedničkom nastupu u Podgorici, što u dijelu opozicije nije dobro prihvaćeno.

Pošto je izborna kampanja za lokalne izbore počela unutaropozicionim okršajima, postavlja se pitanje da li će oštrica opozicione kampanje biti usmjerena na vlast i biračko tijelo DPS ili će opozicija u međusobnoj borbi ići na preraspodjelu opozicionih glasova.

"Ako budemo pametni neće biti bitke unutar opozicije", kaže za Radio Slobodna Evropa članica Predsjedništva DF-a Branka Bošnjak, koja smatra da su međusobne opozicione optužbe na početku izborne kampanje revolt zbog rezultata predsjedničkih izbora.

"Taj revolt poslije ovog rezultata i nemanja drugog kruga predsjedničkih izbora je doveo do malih trzavica i međusobnih optuživanja. Međutim, mislim da je to sve minorno u odnosu na cilj koji imamo zajedno, a to je da je jedini pravi protivnik DPS. I da smo u drugom slučaju svi gubitnici ukoliko DPS ponovo osvoji apsolutnu većinu. Iz tog razloga mislim da ćemo se presabrati", kaže Bošnjak.

Miloš Konatar iz URA-e kaže da će fokus kampanje koalicije koju predstavlja biti ponuda boljih konkretnih rešenja građanima od onih koje nudi vlast, a u cilju smjene vladajućeg DPS-a.

"Sve ovo što dolazi od ostalih opozicionih partija na početku kampanje svakako nije nešto što je dobro i nije nešto što smo mi željeli. Nadam se da će se ostale kolege iz opozicije dozvati pameti i da će se, umjesto na unutaropozicione obračune, usmjeriti ka DPS-u", kaže Konatar.

Obračun koji se vodi između DF-a i Demokrata povodom optužbi za plagiranje magistarskog rada osim pravnog epiloga svakako ima i političku dimenziju, a moguće i motiv, smatra Bojan Zeković iz Socijaldemokratske partije (SDP) i podsjeća da je rat ove dvije političke strukture počeo ranije, iako su imale zajedničkog predsjedničkog kandidata.

"Vrlo je nepametno da se kampanja na samom početku vodi na ovaj način. Onaj dio opozicije koji predstavlja SDP i sve ono što pokušavamo da stvorimo u ovoj kampanji, jednu vrstu građanskog saveza, neće na taj način voditi kampanju. Nećemo napadati opozicione kolege već ćemo propagirati politiku promjena i širiti savez svih onih koji žele nastavak okrenutosti Crne Gore Zapadu, ali i promjene načina upravljanja državom", kaže Zeković.

Ako budemo pametni neće biti bitke unutar opozicije: Branka Bošnjak
Ako budemo pametni neće biti bitke unutar opozicije: Branka Bošnjak

Iako opozicioni funkcioneri izražavaju uvjerenje da će opozicioni rat s početka kampanje prestati i da će oštrica opozicione kritike tokom kampanje biti okrenuta ka smjeni vladajućeg DPS-a, politički analitičar Sergej Sekulović vjeruje da će se međusobne opozicione optužbe nastaviti tokom cijele kampanje, iako će, objašnjava Sekulović za RSE, intenzitet optužbi možda biti slabiji.

"Dakle kampanja je počela destruktivno, počela je jako negativno. Mislim da je to loše i za jednu i za drugu strukturu jer šalje jednu demotivišuću poruku za opozicionog birača, naročito poslije ovakvih predsjedničkih izbora. I dodatno ih zbunjuje. Ali očigledno je prevagnulo to da neko mora biti lider i predvodnik čitave opozicione priče i da se oko toga vrti suština ove bitke. A uloga vladajućeg DPS-a u ovoj priči je da se drži sa strane i da pomalo, ako već može, 'baca određene koske' i gleda kako se unutar opozicije oni trve", objašnjava Sekulović.

Za eventualno prelivanje glasova i ko bi dobio, a ko izgubio u toj borbi između opozicionih partija Sergej Sekulović kaže da je potrebna dublja i detaljnija analiza, ali ocjenjuje:

"Pretpostavljam da iz pozicije DF-a većinu glasača Demokrata oni posmatraju kao glasove koji su oteti od njih. Sa druge strane, koalicija Demokrata i URA-e moguće je da mogu da uđu u biračko tijelo umjerenijeg dijela DF-a i da će tu pokušati da ojačaju svoje pozicije i to je ta tačka sukoba ove dvije političke strukture", zaključuje Sekulović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG