Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Finiš predsjedničke kampanje: Izdajnici, kumovi i srećna djeca


Crnogorci biraju ličnost i program
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Kampanja za predsjedničke izbore u Crnoj Gori biće okončana u ponoć kada počinje izborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju 15. aprila.

Sedam kandidata je, u prethodnih dvadesetak dana, iznijelo svoje predsjedničke programe i vizije Crne Gore za narednih pet godina koliko traje predsjednički mandat, a čule su se i optužbe na račun političkih protivnika.

Da bi se predstojeći predsjednički izbori završili u prvom krugu, u nedjelju 15. aprila, jedan od kandidata treba da osvoji preko polovine glasova izašlih birača.

Pobjeda u prvom izbornom krugu je cilj kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koji ima podršku kompletne Vlade sa premijerom, gotovo svih državnih institucija, koalicionih partnera, manjinskih stranaka i mnogobrojnih udruženja od penzionerskih i boračkih.

Milo Đukanović je tokom kampanje poručivao da će u narednom petogodišnjem periodu Crna Gora biti članica Evropske unije (EU), da će biti povećan standard građana i stabilizovana ekonomija dovođenjem novih investitora.

Osim oštrih poruka na račun političkih protivnika, Đukanović je u finišu kampanje okvalifikovao kao "fašiste" najuticajniji dio nevladinog sektora i nezavisnih medija u Crnoj Gori, zato što su provjeravali - da li Đukanovićev sin kao biznismen ima privilegovan status. Na to je oštro reagovao nevladin sektor i dio medijske zajednice, upozoravajući na obnavljanje pritisaka i govora mržnje vlasti prema njenim kritičarima.

Milo, Lidija i Blažo Đukanović
Milo, Lidija i Blažo Đukanović

Kada je riječ o političkim protivnicima, Đukanović ih nije štedio.

"Drugi predsjednički kandidati na ovim izborima ne mogu pobijediti. Ni pučistički, ni zavjerenički, autentični predstavnik izdajničke politike (Demokratskog) Fronta, čijim se glavešinama krivično sudi za pokušaj terorizma protiv države Crne Gore. Ni predstavnica, kako sami kažu, manjeg dijela opozicije, iza koje se maskirao samozvani i neuspješni lider takozvane građanske opozicije. Ovo su unaprijed osigurani gubitnici koji neće imati priliku da iskoriste drugi izborni krug zašto su se samo i kandidovali", poručio je Đukanović.

Predsjednička kampanja u Crnoj Gori: Sloboda ili ropstvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Izbornu kampanju je obilježila i eskalacija uličnih obračuna mafije, kada su u samo 48 sati likvidirane tri osobe.

Dvostruko ubistvo u centru Podgorice, pred mnogobrojnim građanima, uz prisustvo dvojice policajaca van dužnosti koji nisu reagovali – izazvalo je da se u kratkom periodu dva puta sastane Savjet za nacionalnu bezbjednost i konstatuje pogoršanu bezbjednosnu situaciju.

Nesigurnost građana, loša ekonomska situacija, korupcija, organizovani kriminal, izostanak reformi u oblasti vladavine prava, skoro tridesetogodišnja vladavina Đukanovića - bili su argumenti opozicionih kandidata koji su tražili od građana podršku da dođe do drugog izbornog kruga, a time i za početak promjena u Crnoj Gori.

Kandidat Mladen Bojanić koga podržava Demokratski front (DF), Demokrate, Ujedinjena reformska akcija (URA), Socijalistička narodna partija (SNP) pozvao je na jedinstvo građana.

"Svi smo mi prijatelji, rođaci, kumovi. Svi živimo zajedno. Ostavimo podjele. ostavimo podjele Đukanoviću, neka se on dijeli unutar DPS-a. Zajedno možemo da smijenimo ovu vlast, njih to najviše boli i, naravno, Đukanovića kojega je strah jer diktator je ostao sam. I on kaže da će se boriti protiv mafije!? Ja sam saglasan sa njegovim stavom da je država jača od mafije, ali imam problem gdje je Đukanović. Da li je na strani države ili mafije? I zato, da ne rizikujemo, smijenimo ga 15. aprila i sretan mu put", istakao je Mladen Bojanić.

Bojanić: Zajedno smijenimo ovu vlast
Bojanić: Zajedno smijenimo ovu vlast

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) i Demosa Draginja Vuksanović, prva žena u trci za predsjedničko mjesto u Crnoj Gori, poručivala je da promjene otvaraju šansu za ukupnu stabilnost i bezbjednost građana.

"Neće više biti organizovanih kriminalnih grupa. Biće srećne djece na ulicama, sa osmjesima, i građani će se sa nama u Crnoj Gori osjećati slobodno, hrabro i dostojanstveno i neće imati straha više. Nećemo dozvoliti nikada više da uzori našoj djeci budu kriminalci, kamataši i oni koji kupuju glasove i duše ljudi. Govore nam o stabilnosti? Crna Gora će postati stabilna tek kada Vi, gospodine Đukanoviću, odete sa vlasti", rekla je Draginja Vuksanović.

Vuksanović: Gospodine Đukanoviću, otiđite sa vlasti
Vuksanović: Gospodine Đukanoviću, otiđite sa vlasti

Pored navedenih, u predsjedničkoj trci su Marko Milačić, Hazbija Kalač, Vasilije Miličković i Dobrilo Dedejić, koji nemaju podršku parlamentarnih stranaka.

A o intenzitetu kampanje, predvidljivosti rezultata, mogućnosti promjena i svojim očekivanjima, za Radio Slobodna Evropa građani Podgorice su rekli:

Anketa:
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
Direktan link

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG