Dostupni linkovi

Haški sud iz ruskog ugla


Tekst: Julia Petrovskaja

U Moskvi, sudeći po reakciji ruskih zvaničnika i vladinih medija, nisu iznenađeni presudom Ratku Mladiću u Međunarodnom krivičnom sudu, ali su potpuno razočarani radom Haškog tribunala.

Dvadeset četiri sata nakon što je bivši komandant Vojske Republike Srpske bio osuđen, u prvostepenoj presudi, na doživotnu kaznu, stigla je oštra izjava od strane ruskog Ministarstva inostranih poslova.

“Presuda Mladiću je nastavak politizovanog i pristrasnog kursa koji je uvek dominirao radom Tribunala”, izjavila je portparolka Marija Zaharova. Prema njenim rečima, “veštačka, jednostrana i antisrpska interpretacija tragičnih događaja 90-tih godina podriva obnavljanje uzajamnog poverenja u regionu”.

Tribunal je daleko od opšte priznatih standarda u osiguravanju uslova suđenja i osnovnih prava na život, zdravstvenu negu i medicinsku pomoć, smatraju u ruskom ministarstvu.

Treba podsetiti kako je Haški sud odbio pre nekoliko meseci zahtev za Mladićevo lečenje u Rusiji uprkos garancijama Moskve. U timu Mladića su tada govorili da je Rusija prihvatila da se pridržava svih uslova Tribunala, kao i da ga vrati u Hag kada bude pozvan.

Inače, ruski MIP je zadnjih godina u više navrata iznosio kritike na račun Haškog suda. Slične reakcije možemo da čujemo od strane prokremaljskih političara, politikologa i medija svaki put, kada se donosi nova presuda u Hagu. Glavni akcenti se svode na to da je Haški tribunal pristrasan i neobjektivan, te da pravda za sve žrtve rata nije zadovoljena.

Ratko Mladić uoči izricanja presude u haškom tribunalu, 22. novembar 2017.
Ratko Mladić uoči izricanja presude u haškom tribunalu, 22. novembar 2017.

Pored reakcije ruske diplomatije, očekuje se i izjava Državne Dume, odnosno parlamenta. Što se političkih stranaka tiče, vladajuća “Jedinstvena Rusija” koja veoma često komentariše prilike na Balkanu preko svog predstavnika Sergeja Željeznjaka, nije odmah dala mišljenje o presudi Mladiću. Ali brzo je stigla reakcija od strane komunista.

“Komunistička partija dosledno pruža političku i praktičnu podršku Ratku Mladiću, a predstavnici te stranke su ga više puta posetili u Hagu”, rekao je novinarima predstavnik te partije Ivan Meljnikov. Crvenu kravatu sa slovima “KPRF” u kojoj se Mladić pojavio u sudnici u Hagu on je nazvao simbolom solidarnosti. “To je znak da u teškom trenutku on osjeća našu podršku”, pojasnio je ruski komunista.

U ruskom informativnom prostoru presude Tribunala se uglavnom tumače kao političke odluke, koje služe za opravdavanje politike zapadnih zemalja na Balkanu. Čitaoci su, međutim, uskraćeni za kompletniju sliku događaja iz 90-h. Činjenice i dokazi koji su prikupljeni tokom različitih istraga u nekim medijima nisu u prvom planu. Javnost zapravo ne zna zbog čega su bili osuđene neke poznate ličnosti, na čiju stranu se Rusija faktički svrstava kao advokat.

Zadnjih dana interes prema Balkanu u ruskim medijima je bio znatno povećan. Neki su posvetili veliku pažnju novoj presudi Haškog tribunala, pogotovo državne informativne agencije.

“Mladić će umreti u zatvoru”, kategorički tvrdi “Lenta.ru” u svom informativnom članaku, dok u komentaru “Komersanta” stoji da “nova presuda podvlači crtu ispod tragedije 90-h na Balkanu”.

List navodi da u horu emotivnjih reakcija veoma uzdržano zvuči izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da “ne treba plakati nad prošlošću, već gledati u budućnost”. “To daje nadu da će presuda Mladiću, koja je odredila jednog od ključnih krivaca bosanskog rata, makar i preliminarno podvući crtu ispod te tragedije. Tada će i u Haškom tribunalu moći da govore da su ispunili svoj cilj”, smatra novinar “Komersanta”.

“Presuda generalu Mladiću ponovo je podelila Srbe i bosanske Muslimane”, stoji u jednom od brojnih izveštaja agencije RIA Novosti. Jer u javnosti balkanskih zemalja interpretacije sudskih odluka su u zavisnosti od etničke pripadnosti posmatrača.

“Aktivnosti Tribunala pokazuju da je njegov cilj kažnjavanje najviših predstavnika Srba, a istovremeno, vidimo da pored velike baze dokaza, hrvatski generali nisu osuđeni”, kaže za RIA saradnica Instituta za slavistiku Irina Rudnjeva.

U novinama komentari o pristrasnosti Tribunala i negativnim posledicama za Balkan
U novinama komentari o pristrasnosti Tribunala i negativnim posledicama za Balkan

U novinama nalazimo više sličnih komentara politikologa i istoričara, koji govore o pristrasnosti Tribunala i negativnim posledicama za Balkan. U isto vreme ima prostora i za suprotna mišljenja balkanskih i svetskih političara.

Jedan od glavnih izvora informacija za prokremaljske medije je sin Mladića Darko, koji daje izjave o zdravstvenom stanju svog oca, te njegovim političkim pogledima. Može se učiniti da bivši komandant Vojske Republike Srpske prati čak i situaciju oko Ukrajine. Darko je ispričao kako njegov otac smatra ukrajinski scenario “modernijom verzijom” jugoslovenske krize, odnosno “razbijanjem” zemlje uz pomoć Zapada.

Rruska agencija “Rosbalt” navodi da takve izjave zapravo služe za skretanje pažnje javnosti sa bitnjih detalja kako bi činjenice utvrđene tokom istrage ostale u senci.

“U krugovima ruskih “patriota” sa iskustvom ratovanja u bivšoj Jugoslaviji smatra se da je 90-h godina u Bosni napravljen uspešan korak ka stvaranju “pravoslavne države”, što je poslužilo kao inspiracija i za projekat “Novorusije” u Istočnoj Ukrajini. Međutim, u onim krugovima se zaboravlja da su neke “inspirativne” aktivnosti detaljno opisane u optužnicama Međunarodnog suda protiv desetina predstavnika vojno-političke elite devedesetih”, stoji u komentaru “Rosbalta”.

Sve u svemu, reakcija zvaničnika i medija, pogotovo ruskih propagandnjih resursa na Balkanu pokazala je da se sudski utvrđene činjenice posmatraju pre svega kroz politiku i sukob same Rusije sa Zapadom. Preko diplomatskih izjava, te analiza prokremaljskih analitičara radi se na diskreditaciji međunarodnog pravosuđa, rehabilitaciji osuđenih, te jačanju antizapadnog osećanja u srpskom društvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG