Dostupni linkovi

Mladi odlaze, a država piše mere


Zarada nije jedini razlog za odlazak iz Srbije, pokazuju različite ankete NVO sektora
Zarada nije jedini razlog za odlazak iz Srbije, pokazuju različite ankete NVO sektora

Najavljene mere Vlade Srbije za zapošljavanje su demagogija i ne mogu da umanje odlaske mladih iz zemlje, izjavio je ekonomista Milan Kovačević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je, naime, 23. septembra da će uskoro Skupštini predložiti mere za zapošljavanje mladih i poreske olakšice za kompanije koje ih angažuju.

"Pokušaji vlasti da se ljudi zaposle formalnim merama su pogrešni. Veliki je problem što se zapošljava samo radi zapošljavanja, iz demagoških razloga, da bi se to javnosti pokazalo kao dobar rezultat", rekao je za RSE ekonomista Milan Kovačević.


Kako je saopšteno iz Vlade, put ka "dramatičnom smanjivanju nezaposlenosti mladih" od 2020. godine biće paket mera u koji spadaju poreski podsticaji za firme koje pruže šansu onima koji prvi put rade, kao i pravna sigurnost u angažovanju preduzetnika paušalaca.

Za Miroslava Zobovića, učenika beogradske Trgovačke škole, to je dobra vest:

"Za početak bih voleo da radim na kasi, ili bilo koji drugi posao, dok ne zaradim pare. Onda bih otvorio svoju prodavnicu i razvijao biznis. Uz malo veći privredni rast, to bi me motivisalo da ostanem u ovoj zemlji."

Izvršna vlast planirala je da od 1. januara kompanije koje budu zapošljavale osobe koje nisu bile u radnom odnosu tokom 2019. budu oslobođene plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za Penzijsko invalidski fond (PIO) u celosti tokom iduće godine i u najvećem delu tokom 2021. i 2022.

Ekonomista Milan Kovačević ne veruje da je to održivo.

"Prvo, u penzionom fondu nedostaje novca. Tako da nikako ne bi trebalo smanjivati doprinose koji se uplaćuju u PIO jer se i on inače teško održava. Drugo, ako bi država htela to da subvencioniše, onda bi ona trebalo to da plati. Na kraju, čitava ideja je nejasna i ovako kako je predstavljena nije dobra, ne može realno doprineti povećanju proizvodnje i jačanju ekonomije", ocenjuje Kovačević.

Kovačević smatra da bi važnije bilo da privatni sektor nađe stvarni interes da zapošljava radi povećanja produktivnosti i da bi država trebalo da razmotri smanjenje mnogobrojnih davanja kojima je opterećen.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će najavljene izmene zakona obezbediti brži ekonomski rast, bolji životni standard i veće plate.

Jovana Milošević, studentkinja iz Beograda, rekla je za RSE da ne veruje obećanjima političara:

"Ma ne može ništa tu da se uradi. Mnogo je teško u Srbiji naći bilo kakav posao. Pitam se zašto mi uopšte studiramo kada se zna de će se preko partije i veze neko pre zaposliti. Mladi su očajni i samo gledaju kako da odu odavde", kaže Jovana.

Partijsko zapošljavanje u Srbiji izraženije je nego ikada i danas je, smatra ekonomista Milan Kovačević, i to mlade najviše tera u inostranstvo.

"Veliki je dijapazon različitih razloga koji bi se svi mogli podvesti pod jedan. To je da mladi jednostavno razmišljaju da li im je lepše biti ovde ili u Nemačkoj - da li je bolje živeti u Srbiji ili Kanadi", komentariše Kovačević.

Kako su pokazale različite ankete nevladinog sektora, jedini razlog za put iz Srbije nije zarada, po koju najviše odlaze vozači i medicinske sestre.

"Kod nas je veliki problem što se školuje svega 10 odsto populacije. A ti koji se školuju odlaze trajno. Nikada se neće vratiti, a u njih je država najviše investirala", zaključuje ekonomista Milan Kovačević.

Prema podacima Vlade Srbije, nezaposlenost u Srbiji je 10,3 odsto, dok je nezaposlenost mladih 24 odsto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG